Какво да следим през новия сезон в България: Лудогорец, ЦСКА – ЦСКА 1948, Камбуров, Левски и Локо Пд

Стефан Ралчев
Официално футболният сезон 2019/2020 все още не е приключил. Тепърва предстоят да се изиграят европейските клубни турнири в заключителната си фаза. Българското футболно първенство обаче стартира.

bulgaria-new-season

Какво да очакваме преди старта на новия сезон у нас? Още на старта в петък (7 август) един срещу друг се изправят ЦСКА – ЦСКА 1948, но за този мач по-нататък.

Един от акцентите през новия шампионат е дали Лудогорец ще спечели 10-а поредна титла, с което ще подобри рекорда на ЦСКА от 50-те и 60-те години на миналия век. Разградчани към момента имат 9 поредни титли, с което изравниха рекорда на червените. През последния сезон клубът на Кирил Домусчиев нямаше почти никаква съпротива от останалите и безапелационно спечели поредния си шампионски трофей.

Продължителността на серията от 9 поредни титли на Лудогорец е една от най-успешните в Европа. Подобни записаха Ювентус в Италия и Селтик в Шотландия. Рекордът в това отношение обаче продължава да се държи от Сконто Рига и Линкълн (Гибралтар), които имат по 14 поредни шампионски титли.

Дали някой може да спре Лудогорец към поредния връх?! Рано е да се каже, но апетити да свали отбора от трона в последните години проявява единствено ЦСКА. Отборът от Разград обаче има по-важна цел и тя е свързана с участието в квалификационните кръгове на Шампионската лига. Миналото лято отборът отпадна още на старта от унгарския Ференцварош. След това успя да влезе в групите на Лига Европа, където завърши на второ място. На 1/16-финалите отпадна от Интер, но се държа съвсем прилично. Лудогорец за поредно лято не направи мащабна селекция, а само добави класа на нужни постове, като преди това се раздели с Марселиньо, а поне за няколко месеца напред ще отсъства тежко контузеният и опериран Вандерсон.

Още на старта на сезона ЦСКА и ЦСКА 1948 ще се изправят помежду си. Разнообразни пазари и коефициенти може да намерите в 1xBet. Това със сигурност предопределя интересен старт на шампионата. Преди няколко години ЦСКА обяви фалит, мина през трета дивизия, но след това бе създаден нов клуб, който се върна в елита по-бързо от очакваното. В същото време някои от недоволните фенове основаха нов клуб – ЦСКА 1948, който започна съществуването си от най-ниската дивизия, за да стигне това лято до елита. И така за първи път в историята на българския футбол два отбора с името ЦСКА ще играят в една дивизия, а на всичкото отгоре ще се срещнат помежду си още на старта на първенството.

Часове преди новия сезон с решение на премиера бяха отворени стадионите, които преди това не приемаха фенове заради пандемията от Коронавирус. Сега при определен капацитет и спазване на противоепидемични мерки ще се допускат привърженици на трибуните.

Левски се намира в най-тежкия си период от десетилетия. Раздиран от финансови проблеми и буквално опрян до стената клубът на първо място търси финансово стабилизиране и чак тогава спортно-технически резултати. Така че мнозина очакват „сините“ просто да опитват да останат живи и да не обявят несъстоятелност преди да търсят резултати на терена. Все още нищо не е ясно около състава, тъй като при всяка една по-добра оферта всеки един от играчите може да бъде продаден. До момента доста футболисти вече си тръгнаха от Герена, а на тяхно място ще играят предимно юноши.

Със сигурност ще бъде интересно дали Локомотив Пловдив ще продължи с доброто си представяне и през този сезон. Смърфовете спечелиха 3 трофея в рамките на една година – два пъти Купата на България и веднъж Суперкупата. Така те и това лято ще участват в евротурнирите, а запазването на основния състав е предпоставка за добро представяне.

Берое е един от отборите, които е твърде вероятно да създаде главоболия на лидерите. Треньорът Димитър Димитров-Херо в последните месеци успя типично в свой стил да открие добри чужденци и да направи добър състав.

Със сигурност акцент ще бъде и Мартин Камбуров. Ветеранът през есента ще навърши 40 години, но дори и на тази възраст, преследва рекорда на Петър Жеков за голмайстор №1 в историята на българския футбол. Камбуров в момента има 237 попадения, а Жеков е на върха с 253. Мартин Камбуров подписа с ЦСКА 1948 и още от петък може да поднови преследването на постижението на Жеката.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P