Легендарен голмайстор на ЦСКА за Бербатов начело на БФС: Ако иска да го плюват…

Стефан Ралчев
Ивайло Андонов е един от големите любимци на публиката на ЦСКА. Има основен принос за първите две шампионски титли след 90-те – през 1992-а и 1997 година. По време на двата си престоя на Армията Андонов има 138 мача и 84 гола за първенство. Освен двете титли спечели и две купи на България. Беше част от националния отбор на Световното през 1994 година.

ivaylo-andonov

Ето какво каза Ивайло Андонов – най-резултатният футболист на ЦСКА за последните 30 години и реализатор №7 в цялата история на клуба пред Букмейкър Рейтинги

-Господин Андонов, току що се взе решение за спиране на тренировките на младежите и юношите до 18 години, а вие от дълго време се занимавате с детско-юношеската ви школа. Това проблем ли е за вас и подрастващите?
-Проблем е за всички, но това е решението, което са взели. На децата времето им тече, всеки ден, всяка седмица, да не говорим за месец или два, са пагубни за развитието им. Тази година ги затваряме два пъти! След всяка подобна пауза ни трябва много време, за да наваксаме пропуснатото и изоставането. А какво остава да говорим за надграждане?!

-Но сега трябва да спрете…
-Обикновено тренирахме до Коледа, след това пускахме децата за 2-3 седмици пауза и от средата на месец януари подновявахме тренировки. Нали чрез движението и спорта има здрав дух и здраво тяло – да използвам това клише. Според мен това е най-важното в този период, а ние затваряме децата в домовете. Лошото обаче е, че ние не сме сигурни дали ще бъдат по домовете или ще се събират в градинките. А там какво правят… Не знам кое е по-малкото зло, но трябва да се мисли за бъдещето на децата.

-Имахте ли проблеми през последните трудни месеци на пандемията от чисто здравословен характер?
-Не, никакви. Единствено е имало случаи на карантинирани деца заради училището. Но отминава периодът и след това продължават да тренират. Аз не виждам особена разлика между 18-годишните и 19-годишните например, защото забраната важи за тези до 18 години. С какво по-различни са тези на 19 или 20 години?! Поне хубаво е решението да продължи мъжкият футбол и първенството.

-ЦСКА играе в четвъртък срещу Йънг Бойс в Лига Европа. Следите ли какво се случва в отбора?
-Следя всичко, следя всички отбори. Пожелавам победа на ЦСКА, тя ще бъде за доброто на целия ни футбол, който виждате в какво състояние е.

-Ще се справи ли Бруно Акрапович на Армията?
-Всички знаем, че ръководството на ЦСКА има високи амбиции. С Бруно Акрапович и без Бруно Акрапович там нещата са ясни, има основен ръководител, който управлява клуба. Победата в Базел беше супер, след това на отбора дойде самочувствие, защото в началото беше доста колебаещ се. Дори и след това виждате, че показва непостоянство в някои мачове.

-Питам ви за Бруно Акрапович, защото за периода си в Локомотив Пловдив спечели три трофея, което не е никак малко.
-Нали знаете колко голяма е разликата. В ЦСКА публиката също създава натиск върху ръководство, върху треньори, върху всички. Така че там няма как да си, както си бил в Локомотив Пловдив. Много уважавам Локомотив, но там, колкото по-напред си в класирането – е супер. Ако не си, не се правят такива драми, каквито са в ЦСКА. По мое време вкарвах на три мача по два гола. Ако на третия мач не вкараш, идва четвъртият двубой и те питат: „Какво става, в криза ли си…?!“ И ти започваш да се ослушваш: „Абе, какво се случва тук…“ Да сравняваме годините, футболистите и поколенията е излишно. Виждате сега какво е нивото. В отбори като ЦСКА и Левски, ако не вкарваш по 20 гола на сезон, за какви нападатели говорим?! И плюс това си спомнете, че преди нямаше плейофи, имаше 30 мача на сезона, когато „А“ група беше 16 отбора и това е. А сега имат по 40 мача и повече и имаше наскоро сезони, в които голмайсторът на „А“ група беше с 14 или 16 отбора.

България Efbet дава коефициент 6.25 за шампионска титла на ЦСКА

-Говорите за голмайстори, а Мартин Камбуров е пример за дълголетие във футбола. Какво е мнението ви за него?
-Учудващо поддържа добра форма и го търпят. Казвам търпят, защото към всеки един футболист трябва да имаш индивидуален подход. Един към 20-годишния и съвсем друг към 40-годишния.

-Но той показва желание по-голямо от много 20 или 25-годишни…
-Знаете ли, с годините желанието се засилва все повече. Колкото повече си към края, толкова повече ти се играе, защото просто знаеш, че финалът е близо, идват последните ти мачове. С годините ставаш все по-добър и ако имаш късмет да се опазиш от контузии, работиш добре, няма проблеми да играеш повече. За рекорда е друга тема. Знаете, че Петър Жеков е отказан от футбола още ненавършил 31 години.

-Работите с деца и юноши, а в отборите в елита е пълно с чужденци.
-Това е реалността. Нека бъдем честни. Много по-лесно е с чужденците. Той пристига, играе шест месеца, има добър мениджър, който след това го продава в Европа и готово. А да отгледаш дете, да го изведеш до юноши старша възраст и после в мъжкия футбол… това е трудна работа.

-Лошото е, че идва времето, в което няма да има български футболисти за националния отбор.
-Така е. Но на нито един президент или собственик не може да кажеш – ще правиш това и това, няма да водиш чужденци, ще пускаш еди колко си българи. Нали сме в Европа, как да забраниш нещо?! Според мен е добра практика да бъде обмислено и въведено отново правилото за един юноша до 18 години да играе едно полувреме в мъжкия тим и още един юноша до 21 години също да е в отбора. Малко по малко да се започне отнякъде.

-Като гледате настоящия национален отбор какво ви е мнението?
-Боли ни, всички ни боли! Обаче това е реалността, нека не се заблуждаваме. Ние отдавна не сме дори на средна европейска класа. Обаче не може и само с критики. И то да бяха критики, а ситуацията отива към подигравки. Не съм съгласен и с това. Това са футболистите, това е реалността. При Петър Хубчев малко като че ли нещата помръднаха, но след това не знам какво се е случвало.

-Има отправени критики и към БФС заради състоянието на националния отбор. Конгресът бе отложен, а преди известно време името на Димитър Бербатов бе замесено около евентуална кандидатура? Може ли човек от неговия калибър да се справи с управлението?
-Ако иска да го плюват? Нали знаете, че който е горе – го плюват. Винаги на всеки ще се намерят кусури. Дори не говоря само за футбол, а за политиката, за всичко. Който е горе после се казва: „А, как може този или онзи да е там, той е еди какъв си, за нищо не става.“ Ще му изкарат и видео записи, и всичко…

-Вашият роден Пирин вече е лидер във Втора лига. Ще може ли отборът да се завърне в елита този сезон?
-В отбора се събраха добри футболисти, с които няма да е нормално да не са в челото на класирането. Имаха колебания до един момент, но сега доказват резултати. Имаше период на някакво преболедуване и като че ли адаптация към Втора лига, защото и през това трябва да се мине. Мисля, че най-нормалното е Пирин да е един от първите два отбора в крайното класиране и да се завърне в Първа лига. Има доста мачове до края на сезона и още отсега е трудно да се прогнозира, но дано вървят по същия начин.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P