Илиян Енев пред БР: Помня колко разстроен бях на днешния 17 ноември, но после… онази шеметна атака! Велико изживяване

Стефан Ралчев
Илиян Енев е бил и от двете страни на футбола. И като професионален футболист, и сега като спортен журналист. Дълго време е част от Локомотив София, след това тръгва по пътя на спортната журналистика. Стартира първо в „Дерби мач“, а след това става телевизионер – преминава през Ринг ТВ, ТВ7, Нова/Диема. В момента е част от спортната редакция на Българската национална телевизия. Опитен и познаващ футболните детайли, Илиян винаги доказва, че е професионалист на тема футбол.

Ето какво сподели Илиян Енев пред БР за предстоящото Световно първенство:

-Всички задават въпроса – кой е твоят фаворит за световен шампион… Моят въпрос е в тази посока, но по-конкретно – защо избра да подкрепяш твоя фаворит – заради играч, симпатия към дадената страна, музика, храна или нещо друго…? И винаги ли си го подкрепял или сменяваш пристрастията си?
-Mоят любим отбор е Дания, но не бих казал, че е сред фаворитите за титлата в Катар. Запалих се по този тим на Европейското първенство през 1992 година, когато „червеният динамит“ изригна и спечели шампионата. Това е първият ми съзнателен спомен от голям форум, а след години ме грабна историята на състава, който участва на турнира по служебен път, без да се е класирал, но това не му попречи да тримуфира. Намирам известни прилики с българското представяне на Мондиала през 1994 година. Дания е може би единственият национален отбор, който никога не смени марката на екипировката си и през годините тя остана една и съща. Историята с Ериксен също е нещо, което затвърди привързаността ми към този тим. Все още не съм посещавал тази страна, но това остава една мечта, която смятам да осъществя в бъдеще.

Може да видите всички бонуси и страхотни пазари за Световното в букмейкърската компания Palms Bet

-Кой отбор може да се провали тотално на Световното (справка, Франция стана шампион 1998 година, не излезе от групите 2002-а. Италия шампион 2006 г. – не излиза от групите 2010; Испания шампион 2010 – не излиза от групите 2014, Германия шампион 2014 – не излиза от групите 2018 г.)?
-Мисля, че Нидерландия ще се представи под очакванията. „Лалетата“ също като Дания са ми много симпатични като отбор, защото практикуват офанзивен стил на игра, но имам предчувствие, че няма да могат да задоволят високите изисквания.

-Кой ще стане голмайстор на Световното първенство?
-Кандидатите за слава са много. Меси и Роналдо със сигурност ще се опитат да демонстрират най-доброто от себе си, защото това ще е последният голям форум за тях. Според мен голмайстор на Световното първенство ще стане Карим Бензема. След като триумфира със Златната топка, нападателят ще иска да вземе своя реванш за това, че не участва на Мондиала в Русия преди 4 години, когато „петлите“ станаха световни шампиони. В момента той е лидер на тима си и няма по-подходящ момент за него да стане голмайстор в подобна надпревара, въпреки леката контузия, която получи преди турнира.

-Ако зависи от теб, къде би искал да има Световно първенство и защо?
-Искам да има Световно първенство отново в САЩ. През 2026 година тази държава ще си подели домакинството на Мондиала с Мексико и Канада, но не е същото. Имам сантименти към тази страна заради лудото американско лято през 1994 година.

-Какъв е споменът от първото ти Световно първенство? Имаш ли някаква случка, която е останала в съзнанието ти?
-Споменът от първото ми Световно първенство е от терените на САЩ, когато българският национален отбор беше в стихията си. Никога няма да забравя тези велики мачове, сълзите от щастие, радостта на хората по улиците. Това беше пиянството на един народ и трябва да сме благодарни на героите, които ни го донесоха. За нас те бяха герои и някак ни се струваше нормално да побеждаваме колоси като Аржентина, Германия, преди това Франция в решителния квалификационен мач за участие на този Мондиал. Помня, че бях много разстроен в минутите преди самия край на срещата на „Парк де Пренс“, защото при резултат 1:1 нямаше да се класираме. Тогава помня, че баща ми каза следното: „Ще направим една последна атака, има време, не бързай да се отчайваш“. И тогава дойде онази шеметна атака, завършена с гол от Костадинов… После настъпи неописуема радост, нямам думи, велико изживяване.

-Ако имаш възможност да се върнеш в миналото, кое Световно би искал да гледаш?
-Ако мога да се върна назад, бих искал да гледам Световното първенство в САЩ през 1994 година отново и отново. Велик момент за българския футбол.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P