Голмайсторът на Гигант: Историята на един албанец, израснал в Гърция и намерил любовта в България

Стефан Ралчев
Аурел Мусай минава през Левски Крумовград, Куклен, за да стигне до… Съединение

Футболът винаги може да разкаже още една история. Поредната намира своя пристан в Съединение, но минава през албанския град Елбасан, гръцкия остров Закинтос и българския Пловдив. Но нека караме хронологично…

Името Аурел Мусай е добре познато на футболната общественост в България, пише официалният сайт на Гигант Съединение. Вече няколко години роденият роденият на 15 август 1995 година футболист е в България, но откъде започва пътят му, за да стигне до настоящия му тим – Гигант (Съединение)?!

Аурел е албанец по произход и е роден в Елбасан – град, който според историците е свързан с България от векове, тъй като още през XV век е имало българска колония. В момента според различни справки в града живеят около 12 000 българи, отново преселници.

Семейството на Аурел, което има още едно момче и едно момиче, обаче решава да потърси късмета си на друго място още, когато той е на 4 години. Цялата фамилия заминава за гръцкия остров Закинтос и се установява там. Именно на едно от най-красивите места в южната ни съседка, а и не само, Аурел се запалва по футбола и започва да се състезава за местния клуб Закинтос. През годините отборът представлява предимно аматьорските групи и играе в пета, четвърта и трета дивизия.

Но през сезон 2012/2013 година за първи път в историята си успява да спечели промоция за Втора дивизия, а нашият герой е част от отбора, с който два сезона играе във второто ниво на гръцкия футбол. През сезон 2013/2014 Закинтос завършва на 9 място и запазва мястото си във втора дивизия, а през следващия сезон 2014/2015 записва и най-доброто класиране в цялата си история – 5 място във втора дивизия, което и до днес не е подобрено.

През лятото на 2015 година 19-годишният тогава Аурел Мусай подписва професионален договор с клуба, но…

Както винаги плановете са едно, а съдбата е съвсем друго нещо. На Закинтос пристига дамата, която ще напише нова история в живота на Аурел.

„Допреди това не си и помислях за България. По никакъв начин плановете ми не бяха свързани със страната, но Нели дойде на почивка, запознахме се и още същото лято – през 2015 година, зарязах всичко в Гърция и се върнах с нея в Пловдив“, разказва Аурел.

„Така започнах поредната част от моя живот, вече в България. Тук не само ме доведе любовта, но създадох семейство, което е най-голямото щастие на света“, допълва албанецът.

Година по-късно, на 18 септември 2016 година, на бял свят се появява първата им обща радост – малката Илияна, а на 19.09.2022 (един ден след кака си) се ражда и наследникът Мартин.

Къде остана футболната кариера на Аурел…

Идвайки в България, футболът за известно време остава на заден план, защото скоро се ражда дъщеричката и Аурел предпочита да отделя време на семейството си и да помага на половинката си Нели. Така цели две години, в които авантюристът се отделя от футбола, но не и от играта, тъй като не спира да показва умения на малки вратички или мачлета с познати и приятели. Именно на един такъв мач го забелязват от Атлетик (Куклен), за да се присъедини към отбора, в който играе две години.

Доброто му представяне обаче не остава незабелязано и идва предложението от Левски (Крумовград), който стяга редиците за атака на професионалния футбол. Аурел подсилва отбора и става шампион в Югоизточната Трета лига през сезон 2021/2022. Представянето му в безспорния хегемон е блестящо, но след края на сезона не стига до разбирателство за нов договор с класиралия се за Втора лига тим от Крумовград.

Така се стига до преминаването му в Гигант (Съединение) и още през есента на 2022 година Мусай заедно с новите си съотборници бяха на прага да поднесат огромна сензация, отстранявайки ЦСКА за Купата на България. Скромният тим от Съединение поведе на столичния гранд, който с мъка изравни за 1:1 в редовното време. Играха се две продължения, в които Гигант вече бе с 9 души заради два червени картона, но и това не пречупи отбора.

При изпълнението на петата дузпа Аурел Мусай не трепва и реализира срещу Димитър Евтимов, за което разказва: „Аз като цяло нямам притеснения, когато изпълнявам дузпи или играя важни мачове. Дори напротив. Изпитвам огромно удоволствие, защото те гледат толкова много хора. Това са съвсем други мачове и мотивацията е още по-голяма. Играл съм подобни двубои и в Гърция с екипа на Закинтос – отново за Купата, срещу Олимпиакос. Тръпката е съвсем друга.“

„Наистина бяхме косъм да елиминираме ЦСКА и съвсем нямаше да бъде незаслужено. Още повече, че останахме с 9 футболисти на терена. Но сбъркахме при едната дузпа и отпаднахме“, допълва още албанецът.

В последния мач на Гигант Аурел Мусай вкара два гола при категоричната победа с 6:2 срещу Асеновец (Асеновград) и вече има на сметката си 10 попадения от началото на сезона.

„Ние имаме доста качествени футболисти. Гигант (Съединение) е добър отбор и ако един ден реши да играе професионален футбол, може да го постигне с лекота. Въпросът е, че за да се случи това, трябва планиране, а не само да влезеш във Втора лига и да изпаднеш… Няма смисъл от това нещо“, казва още футболистът.

На въпрос, докога ще играе футбол, Мусай отговаря: „Докато мога…“

А за финал момчето от албанския град Елбасан, минал през гръцкия остров Закинтос и намерил любовта в България, си пожелава здраве за него и семейството му. Защото за него те са целият смисъл на живота му!

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P