Флорентино Перес: Опитваме се да спасим футбол! Иначе ще изчезне…

Стефан Ралчев
Нещо трябва да се направи, призова босът на Реал Мадрид

Президентът на Реал Мадрид Флорентино Перес отговори на много от въпросите около създаването на европейска Суперлига. Той беше гост в тв предаването El Chiringuito и засегна различни аспекти около проекта, който заплашва изцяло да промени футбола.

„Големите клубове в Англия, Италия и Испания трябваше да намерят решение как да излязат от ужасната ситуация, в която се озоваха заради пандемията. Европейската асоциация на клубовете твърди, че сме загубили около 5 милиарда евро, което е много неприятно. Ние имахме бюджет от 800 млн. евро в началото на миналия сезон, а завършихме със 700 млн. През настоящата кампания от 900 млн. да видим дали ще стигнем до 600 млн. За два сезона сме загубили 400 млн. евро“, каза Перес.

„Когато нямаш никакви приходи извън тези от телевизионните права, най-добрият начин да спечелиш средства е като играеш по-голям брой атрактивни мачове. От тази изходна позиция стартирахме. Стигнахме до решението, че с мачове от Суперлигата в средата на седмицата, вместо от Шампионската лига, ще можем да ограничим загубите“, обясни един от идеолозите на новия турнир.

„Нещо трябваше да се направи. Футболът е единственият глобален спорт. А тези 12 клуба имат фенове по всички точки на света. Това няма да е лига на богатите, а лига, която да спаси футбола. Не е вярно, че искаме богатите да станат по-богати, а бедните – още по-бедни. Утре с Жоан Лапорта ще обясним как смятаме да спасим малките клубове, защото в противен случай футболът ще изчезне“, добави още босът на Реал Мадрид.

„Няма как да ни изхвърлят нито от Шампионската лига, нито от Ла Лига. Защитени сме. Футболистите трябва да са спокойни, защото и заплахите, че няма да им бъде позволено да играят за националните си отбори на големи първенства, няма да се осъществят. УЕФА няма положителен имидж, там липсва прозрачност. Те представиха един проект за Шампионската лига, който никой не разбра. Той трябва да влезе в сила от 2024 години, но дотогава ние ще сме мъртви! Има клубове, които загубиха стотици милиони“, изтъкна президентът на Реал Мадрид.

„Това няма да е затворена лига. Независимо кой е победител, ще има пет свободни места за други от най-добрите отбори. Футболът трябва да се промени, да се адаптира към времето, в което живеем. Младите все повече губят интерес към играта. Тези между 16 и 24 години вече не се вълнуват от футбол, защото има голям брой мачове без интрига. По-малката аудитория, води до по-малко приходи от тв права. Нещо трябва да се направи, а тези 12 отбора, както и още няколко, имат фенове по целия свят“, каза още Флорентио Перес.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P