ФИФА със сериозни стъпки, променя трансферната политика

Стефан Ралчев
ФИФА планира да въведе ограничение за броя футболисти, които един клуб може да преотстъпи в рамките на един сезон. На този етап се обсъжда варианта отборите да имат право за преотстъпване на максимум шестима футболисти, което би им попречило да натрупват млади таланти в редиците си.

Вчера в Лондон имаше среща на Комитета на футболните акционери, на която присъстваха представители на Асоциацията на европейските клубове, Форумът на световните лиги и ФИФПро, както и много други. Там беше обсъден потенциална реформа на действащата в момента трансферна система, като идеята е да се увеличи прозрачността при сделките, да се подсигурят моралните ѝ принципи и да се подсилят солидарните механизми за трениращите клубове.

„Събрахме всички на масата и така ключовите фактори в индустрията разбраха, че има нужда да се вземе решение, а то доведе до настоящото предложение за реформи”, заяви президентът на ФИФА Джани Инфантино.

„Това е само първата стъпка. Опитваме се да стигнем до консенсус по въпроса как да се преборим с проблеми като футболните агенти, наемите и други основни детайли от трансферната система.”

Предложенията сега ще бъдат изпратени към Конгреса на ФИФА за одобрение. Сред тях попада и създаването на т. нар. „база за клирънс”, задължително имплементиране на електронната трансферна система на национално ниво, нови и по-силни регулации за агентите и също солидарни плащани за местни трансфери от „международно значение”.

Не толкова отдавна „Франс Футбол” излезе с материал, в който разкри, че само през миналия сезон Ювентус е преотстъпил цели 41 футболисти, докато Удинезе е сторил същото с 27 свои играчи, Челси – с 22, а Манчестър Сити – с 18.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация