Емил Велев пред БР: Трябва да надскочим себе си, за да бием македонците! За мен е глупаво да играем в Разград

Стефан Ралчев
Емил Велев продължава да е последният треньор, донесъл шампионската титла в Левски. Това стана през 2009 година и от тогава сините не са ставали шампиони. Този път обаче потърсихме Емил Велев по повод предстоящия днес мач на националния отбор срещу Северна Македония.

емил велев

Ето какво каза Емил Велев пред екипа на Букмейкър Рейтинги:

-Господин Велев, какво очаквате от мача със Северна Македония днес?
-Първо, за мен е изключително глупаво решение мачът да се играе в Разград. Имаме си столица, имаме Национален стадион, ние ги закарахме в Разград.

Сесаме бг предлага едни от най-високите коефициенти за футболни мачове у нас

-Вчера обаче излезе информация, че Националният стадион е пред затваряне от УЕФА заради невъзможност да покрие изисквания?
-Глупости, не ми се вярва за такива мачове от по-ниско ниво, какъвто е този с македонците, чак толкова да не покрива изисквания. Да не е финал на Европейско или Световно. Такива квалификации от сутрин до вечер могат да се играят на Националния стадион.

-Да се върнем на самия двубой.
-Нашите трябва да се представят на добро ниво. Според мен обаче през отбора се извъртяха страшно много футболисти, което не е добър атестат. Ти така на практика почти нямаш идея какъв ти е гръбнакът на отбора. Четох интервюто на Ясен – дано има ясна визия и да е наясно кои са му титулярите.

-Възможно ли е футболистите от нашия национален отбор да се притесняват от противника? Да подходят с идеята – ами, ако днес пак не се получи…
-Вижте, веднага давам сравнението между нашите футболисти и македонците. Къде играят нашите и къде техните. И ме е срам да го правя това сравнение. Ние нямаме нито един футболист в Европа. Те имат играчи във водещите първенства – в Италия, имат момче в Наполи. В Шалке 04, в Испания имат футболисти и т.н. Те играят там, а не идват в нашето първенство, нали?! Защото преди години взимахме и доста македонци… Но те вече не гледат към нашето първенство, а на Запад.

-Това повод за притеснение ли е за довечера, можем ли да победим?
-Смятам, че за да победим Северна Македония, нашите футболисти трябва да надскочат себе си. За да биеш сега, в този момент македонците, трябва да се случи това. Защото те играят на прилично ниво. Да не припомням, че изхвърлиха Италия от баражите за Световното. Преди това биха Германия в квалификация.

-Как ще подходят българските национали?
-Чета и слушам интервютата им – казват, че са убедени, че ще победим. Самите те за себе си трябва да са оптимисти и да излязат със самочувствие. Все пак играем срещу Северна Македония. Трябва да играем без страх, да излезем и да атакуваме. Защото започнем ли да изчасваме и да се гънем… няма да стане работата.

-Представяхте ли си, че македонците ще напреднат толкова във футболно отношение!?
-Направиха го в последните 7-8 години. Дръпнаха сериозно. Селекционерът им Благоя Милевски ми е голям приятел, играхме заедно в Ашдод в Израел. Той беше централен защитник.

-Постижимо ли е първото място в групата със Северна Македония, Грузия и Гибралтар или така поставена задача може да внесе и без това още повече напрежение в отбора?
-Вижте, този мач не е решаващ. Да, важен е, но имаш цяла група. Трябва да победим Северна Македония или поне да не загубим. Трябва да бием тук Грузия, който е добър отбор, както и два пъти Гибралтар. Но първото място е напълно възможно.

-Кой очаквате да изпъкне от нашия отбор? Ако сега ви попитат, кой бихте отличил от състава?
-Ивайло Чочев. Най-важни в един отбор са халфовете, те правят играта. А той има поглед и има добри качества. Ако и Тодор Неделев се разиграе и се движи малко повече, биха могли да бъдат добър тандем и да дадат тон на двубоя. Десподов има бързина, но той по-трудно играе срещу сгъстена защита на противника.

-Възможно ли е да бъдат преплетени и политически нюанси около този мач?
-Не разбирам защо трябва да бъде смесвана политиката с един футболен мач. Според мен футболистите въобще не ги интересува дали някой е роден в София, Благоевград, Охрид или Скопие. Аз искам да ги победим, пък после кой каквото иска да говори…

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация