Вицепрезидентът на родното таекуондо Димитър Михайлов пред БР: Пожелаваме си нова страница в историята ни на Световното в Англия

Стефан Ралчев
Димитър Михайлов е вицепрезидент на българската федерация по Таекуондо. Той е и главен треньор и председател на един от най-силните и водещи клубове у нас “Рамус”. Михайлов е дългогодишен национален състезател, многократен участник на европейски и световни първенства, медалист от балкански шампионати, многократен републикански шампион във всички възрастови категории. Носител на редица медали от международни турнири. Ето какво каза Димитър Михайлов пред Букмейкър Рейтинги след успехите на българска федерация по таекуондо в последните години.

-Господин Михайлов, съвсем наскоро станахте първият българин с квалификация за обучение по олимпийско таекуондо. Какво означава този личен успех за Вас, а и за цялата федерация по таекуондо?
-Това е сериозно постижение както в личен план, така и за нашата федерация. От целия свят бяха селектирани 27 участници и аз съм щастлив да бъда един от тях. Наскоро получих писмо, че успешно съм издържал изпита и съм квалифициран като представител на Световната таекуондо федерация. Това означава, че мога да провеждам обучения на други треньори, както и да бъда техническо лице по време на състезания от световния календар.

1xBet предлагат залози на различни видове бойни изкуства

-А още по-пресен е прекрасно проведеният турнир „София Оупън“ 2019, който се проведе в столичната зала „Асикс Арена“. Вашата оценка не само като зам.-председател на родната федерация, а и като главен организатор на състезанието?
-Това бе шестото издание на „София оупън“, като в последните три години турнирът е ранкингов ‒ носи точки за световната и олимпийската ранглиста, и е включен в календара на Световната таекуондо федерация. Радвам се, защото в България пристигнаха едни от най-успешните състезатели в историята на таекуондо – Джейд Джон от Великобритания, която е олимпийска шампионка от Рио ‒ 2016 г., Лондон ‒ 2012 г., от младежките олимпийски игри в Сингапур ‒ 2010 г., и Мария Еспиноза, която има пълен комплект медали от игрите в Пекин ‒ 2008 г., Лондон ‒ 2012 г. и Рио ‒ 2016 г. В надпреварата участваха над 100 състезатели с медали от световни и континентални първенства, а всички любители на нашето бойно изкуство, а и на спорта като цяло, имаха възможност да ги наблюдават на живо, както в състезанието, така и в подготовката преди и след мачовете. По отношение на организацията на състезанието съм много щастлив от получените високи оценки от страна на техническите делегати, а и на едни от най-опитните ръководители на отбори.

-В България пристигнаха над 1000 бойци от над 50 страни за участие в „София Оупън“. Това означава ли, че България е една от водещите страни в таекуондото? Докъде стигнахме в развитието си в този спорт през последните години?
-В България таекуондо набира все по-голяма популярност в последните години, което се дължи на сериозна работа от страна на клубовете и на родната федерация. Може да кажем, че всяка следваща година е по-успешна от предишните като постигнати резултати и организирани събития, което ни радва, но и прави работата ни по-трудна. Със сигурност с проявите си правим впечатление вече не само в Европа, но и в света.

-Може ли да се каже, че този спорт, който в началото на 90-те започна да навлиза все по-често в залите, днес е един от водещите у нас. Самият факт, че ни поверяват домакинства на големи състезания говори повече от добре за българското таекуондо.
-Освен олимпийски спорт, който целенасочено развиваме, таекуондо е преди всичко бойно изкуство, което формира много важни качества у трениращите. Нашата цел като треньори и ръководители е да изграждаме хора, които са модел за подражание в обществото и освен с физическите си качества, правят впечатление и със своята дисциплина, с начина си на поведение и отговорност. По отношение на организацията на международни състезания – в последните години успешно организирахме едни от най-големите състезания в световен мащаб

-В лицето на председателя на федерацията Слави Бинев имаме доста сериозен и напорист ръководител? Може ли да се каже, че благодарение и на него този спорт печели все повече и повече успехи на родна територия?
-Резултатите са факт, а голямата заслуга за това е на г-н Бинев. Не трябва да пропускаме, че освен Председател на родната федерация, наскоро беше избран за Председател на новосформирания „European Taekwondo EU“, която отговаря за таекуондото в рамките на страните от Европейския съюз и за взаимоотношенията между европейското таекуондо и ЕС.

-Какви са амбициите ви за предстоящото световно първенство в средата на месец май в Манчестър?
-Амбициите ни са за резултати, по-добри от тези, които постигнахме преди две години в Муджу, Корея. Тогава за пръв път българин спечели медал от световно първенство – Владимир Далаклиев. Отборът е подготвен, всички състезатели са с доказани резултати до момента, така че може да им пожелаем късмет и да напишат нова страница в нашата история.

-Догодина е Олимпиадата в Токио, какви са целите на родната федерация, реално колко квоти можем да спечелим?
-Два са вариантите да класираме състезатели за участие в Токио – чрез директно спечелване на квота, ако наш състезател се намира сред първите пет в олимпийската ранглиста, или чрез класиране на финал на континенталната квалификация. Към момента най-напред в олимпийската ранглиста е Влади Далаклиев – 19. Напред в ранглистата са още Калоян Бинев, Митко Джорджев, Йордан Колев и Никол Чорбанова. От много голямо значение е представянето ни на Световното първенство и на Гран ри сериите след това.

-Начело сте на клуб „Рамус“ вече десетилетие. Безспорно той е водещият клуб в страната. Какви са амбициите ви, какво искате още да постигнете?
-Щастлив съм от постиженията и развитието на ТК „Рамус“ през годините. Само за 10 години се наложихме като един от водещите отбори в страната, като имаме държавни титли във всички възрастови групи. Тези, които започнаха като деца през 2009 г., се наложиха, извървявайки некраткия път през кадети, юноши и мъже и жени, като във всяка възрастова група сме били отборни шампиони на България. Горд съм не само с техните успехи на терена, но и с тяхното развитие като ученици и студенти. Също така от 2013 г. до момента сме организирали 12 международни състезания – „Sofia Cup“, което се провежда в чест на Деня на народните будители, и „Sofia Open“, което е първото ранкингово състезание у нас, намерило своето място на световната таекуондо карта. Не на последно място, благодарение на моя баща и бивш председател на БФТ – доц. Росен Михайлов, и Лаборатория „Рамус“ постигнахме една мечта за мен и за повечето мои колеги и състезателите – да имаме една от най-модерните не само в България, но и в света таекуондо зали на разположение на ТК „Рамус“.

-Няма как да не ви попитаме, с какво през тези години най-много се гордеете като председател на клуба? Какво бихте отличили като успехи? На какво учите вашите състезатели?
-Разбира се, радвам се на многото успехи, които сме постигнали с моите състезатели и екип, но най-вече се гордея с това, че през годините тези деца се научиха не само да бъдат добри спортисти, които да се борят за първото място в таекуондо, но и дисциплинирани, отговорни и постоянни в усилията си хора.

-За финал, какво бихте казали на малките деца, как ще ги запалите по вашия спорт? Какво дава таекуондото на подрастващите?
-Таекуондо е прекрасен спорт, които набира все по-голяма популярност, защото освен физическите качества, които развива, това е бойно изкуство, което учи на дисциплина, уважение, постоянство.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P