Даниел Златков пред БР: За класата на Лудогорец, козовете на Шахтьор Солигорск, милионите и… враждебността в Беларус

Стефан Ралчев
Даниел Златков е играл за беларуския Шахтьор Солигорск, който е съперник на българския Лудогорец в квалификациите на Шампионската лига. Именно това бе и поводът да потърсим футболистът за интервю. В момента Златков е част от Вихрен (Сандански), като в кариерата си игра за Пирин (Благоевград), Пирин (Гоце Делчев), Миньор Перник, Славия, турския Болуспор, Ботев Пловдив и Черно море.

Ето какво сподели Даниел Златков пред екипа на Букмейкър Рейтинги:

-Даниеле, ще има ли проблем Лудогорец в предстоящите мачове с Шахтьор Солигорск?
-Възможно е да имат известни проблеми, но несъмнено Лудогорец е по-класният отбор. Лудогорец впечатлява като имена, направи добра селекция поне от това, което виждаме като визитки на новите попълнения, които дойдоха през лятото. Но пък нека не подценяваме и Шахтьор, защото те дълги години чакаха да станат шампиони. Със сигурност са се подготвили добре за този мач, а и имайте предвид нещо много важно – първенството на Беларус е в разгара си. Шахтьор Солигорск е в добър ритъм, докато Лудогорец е играл само контроли.

Прогноза за Лудогорец – Шахтьор Солигорск

-Това от голямо значение ли е?
-Със сигурност е от значение. Защото нито един футболист не би трябвало да е във върхова форма в контролите или за първия летен мач. Лудогорец обаче не за първа година играе по това време на годината, има сериозен щаб от професионалисти и знае как да подходи към двубоя.

Регистрирайте се и вземете висок Бонус Спорт от Bwin

-Със сигурност ти си човекът, който може да разкаже повече за Шахтьор Солигорск. Какъв клуб е това?
-Собствениците са много богати – спонсор е компания за производство на калиеви минерални торове, която е една от най-големите в целия свят. Шахтьор е от миньорски град, където и да погледнеш – виждаш мини. Спомням си, че когато аз играех там, ръководството ни събра и ни каза каква печалба имат – говореха за милиарди, колко се развива бизнесът им и т.н. Въпросът е, че футболът в Беларус все още не е №1 като спорт. Там всички боготворят зимните спортове и по-специално хокея. Смятам, че ако собствениците на Шахтьор решат, могат да превърнат този клуб в подобие на Шахтьор Донецк – един от силните отбори в цяла Източна Европа, защото те имат финансовия ресурс.

-Ти отиде през 2017 година, тогава каква беше ситуацията в отбора?
-Организацията е на много високо ниво. Всяка година отборът се бори да стане шампион, но накрая знаете – БАТЕ Борисов неизменно печелеше титлата. През 2017 година, когато играхме в отбора заедно с вратаря Иван Караджов, първенството се разви наистина кошмарно. Два кръга преди края Шахтьор беше лидер в класирането с 1 точка – аз вече си бях тръгнал, и накрая не успя да спечели двата си мача и остана трети, на три точки от БАТЕ и Динамо Минск. Странното е, че ние като бяхме – някак си местните не бяха толерантни към нас. Гледаха ни накриво, имаха малко злоба към нас, защото сме чужденци. Така и не се сприятелих с никого. Отивахме на тренировка, приключвахме и това е. След това обаче клубът започна да се развива в посока привличане на чужденци и сега почти половината състав не са беларуси.

-Какво друго ти направи впечатление от отбора и футбола, който практикуваше тогава Шахтьор Солигорск?
-Едва ли ще учудя някого, като кажа, че са много здрави физически. Там се тича много и се тренира адски много. Ние тук сме свикнали да мрънкаме, ако нещо се понатоварим, но там първите 2-3 седмици беше тотален шок. Двойно повече тренировки, двойно повече физика. Интересното беше, че в деня на мача всеки път имахме по 1 час тренировка. Строга, бърза и интензивна тренировка, която завършваше с различни тестове. Това беше всеки път преди всеки мач…

-Откъде могат да дойдат проблеми за Лудогорец?
-Едното е физиката на беларусите и ако се подредят добре, може да създадат проблеми за българския отбор. Аз обаче смятам, че Лудогорец ще отстрани Шахтьор Солигорск. Беларусите имат много по-малко опит в Европа и отдавна не са се сблъсквали с толкова класен тим.

-Сега поддържаш ли контакти с някого в клуба?
-Не постоянно, но все още имам приятели в Беларус. Още в самото начало, когато бе изтеглен жребият, ми писаха 1-2 души да ме питат дали знам нещо за Лудогорец. Но нищо конкретно.

-В този сблъсък Лудогорец със сигурност е отборът, който е поставен до стената и на всяка цена трябва да продължи напред. Заради селекция, инвестиции, амбиции и т.н… Може ли това да натежи или да обремени психически футболистите?
-Има го и този момент, но Лудогорец натрупа страшно много опит в евротурнирите. Не знам дали въобще са си помисляли, че могат да отпаднат.

-Ти къде ще играеш през този сезон?
-В последните години бях във Вихрен (Сандански). През изминалите три сезона се хвърлиха доста усилия и се привличаха опитни футболисти, но накрая все нещо не ни достигаше да се класираме в по-горната група. Сега напуснаха доста от опитните ми колеги. Ще видя каква е ситуацията и ще преценя какво да правя от тук нататък.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P