ЦСКА Москва в Топ 3 за триумф в Евролигата

Стефан Ралчев
Стартира най-силният европейски клубен турнир по баскетбол – баскетболната Евролига

cska-moscow

Това е 22-ият сезон от модерната ера на надпреварата и 12-ти пореден със спонсорството на Turkish Airlines. А в цялата история на състезанието, което носеше и имената Купа на европейските шампиони (КЕШ), това е общо 65-ият сезон на. От няколко години запазено място в турнира имат 18-те най-добри отбора на стария континент, които спорят за трофея.

И тази година основните заподозрени са традиционни отбори, но не съвсем. Водещите букмейкъри вече определиха коефициентите за шампион през сезон 2021/2022, който ще приключи с обичайната финална четворка 27-29 май в Берлин. Основен фаворит и тази година за първото място е актуалният първенец на Европа – турският гранд Анадолу Ефес, който получава ставка да дублира титлата си 4.24 от букмейкъра Melbet. След него следват финалистът от последния сезон – Барселона, с коефициент 4.50, руският гранд ЦСКА Москва със ставка 5.00, Реал Мадрид – 6.50. Тази четворка като че ли ще се бори за трофея, ако се доверим на букмейкърите в началото на сезона. Следващите претенденти за титлата вече са на доста сериозна дистанция от първите четири. Турският колос Фенербахче получава едва коефициент 14.00, за да спечели титлата – колкото има и италианският Олимпия Милано. На 7-мо място е другият руски участник в надпреварата – Зенит с 23.00. УНИКС Казан е по-назад и има коефициент 67.00, като оставя зад себе си с по-малки шансове за краен успех Жалгирис, Цървена Звезда, Монако, Асвел и Алба Берлин.

Както е известно, в турнира участват общо 18 клуба. 13 от тях са нещо като голямото семейство на надпреварата и независимо от своето класиране в местните първенства винаги са част от Евролигата. Това са Барселона, Баскония, Реал Мадрид, Олимпиакос, Панатинайкос, Анадолу Ефес, Фенербахче, ЦСКА Москва, Макаби Тел Авив, Олимпия Милано, Байерн Мюнхен и АСВЕЛ. Другите пет квоти се раздават на следния принцип. Един клуб получава двугодишен лиценз. Този сезон това е немският Алба Берлин, който получава поканата от основния спонсор на турнира – Turkish Airlines. Два отбора получават едногодишна покана (уайлд кард). Този сезон това са Зенит и Цървена Звезда. А последните два участника са финалистите във втората по сила европейска надпреварата – Еврокъп. Това са шампионът от Еврокъп – Монако и финалистът УНИКС Казан. 18-те отбора играят на разменено гостуване по два пъти помежду си през сезона, след което първите 8 влизат в плейофи до определяне на финалната четворка.

Изключително интересни възможности за дългосрочни залози, свързани с баскетболната Евролига, ви дава Мелбет. Една от тях например е да предвидите от коя страна ще бъде новият шампион догодина. Руски клуб да спечели Евролигата получава коефициент 3.70, което нарежда страната на трето място в подреждането. Преди нея малко странно е Испания с 2.60 и Турция със ставка 3.30. Странно за Испания, тъй като фаворит №1 на букмейкърите за титлата не е испански клуб, а турският Анадолу Ефес. Но пък Барселона и Реал Мадрид винаги са считани за фаворити за трофея.

ЦСКА Москва с треньор Димитрис Итудис е в Топ 3 и на още един пазар, който предлага букмейкърът – тимът да играе финал. Възможностите, които предлага компанията за най-възможен финал отново е Барселона – Анадолу Ефес (коефициент 6.25). На второ място е вариантът Барселона – ЦСКА Москва (коефициент 6.65), на трето място е Анадолу Ефес – ЦСКА Москва (коефициент 6.65). Едва четвърти вариант е голямото испанско дерби Реал Мадрид – Барселона, който получава ставка 9.30. А московските армейци да играят на полуфинал е оценено с 1.50.

Първите три отбора, които са най-вероятно финалисти, са Барселона, Анадолу Ефес и ЦСКА Москва, като шансовете им според букмейкърите са почти еднакви. Зенит също получава никак не малка възможност – отборът влиза в Топ 8 със залог 1/11. Разбира се, имате шансове да избирате и от следните варианти – кой от двата отбора ще спечели турнира. Първи вариант е Анадолу Ефес или Барселона, като получавате коефициент 2.25, а ако смятате, че ЦСКА Москва или Барселона ще триумфира, залагате на ставка 2.35.

Кой според вас ще е първият уволнен треньор в Евролигата през настоящия сезон? Ето ги и очакванията на заложните къщи. Фаворит №1 е испанският треньор на немския Алба Берлин Израел Гонсалес, който получава от Melbet най-нисък коефициент – 6.00. Следва черногорският наставник на Монако Звездан Митрович (7.00), а Топ 3 допълва легендарният сръбски наставник Саша Джорджевич, който на 31 юли тази година пое турския Фенербахче, наследявайки Игор Кокошков.

Със сигурност от новия сезон в най-добрия европейски баскетболен турнир ще липсват няколко емблематични имена. С края на миналия сезон кецовете на пирона окачиха легендите Фелипе Рейес (Реал Мадрид, на 41 години), Василис Спанулис (Олимпиакос), Никос Зисис, Йоанис Бурусис и Стратос Перпероглу. Но пък един от най-значимите трансфери това лято бе свързано именно с ЦСКА Москва. Отборът успя да върне в ростера си Алексей Швед, който в последните 6 години игра за друг руски тим – Химки. Швед стартира професионалната си кариера именно в ЦСКА Москва, откъдето през 2012 година замина за НБА, за да прекара няколко сезона в Минесота, Филаделфия, Хюстън и Ню Йорк Никс. През 2015 година се върна в Химки и се превърна в най-скъпоплатения европейски баскетболист, а това лято облече отново екипа на ЦСКА Москва.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P