Ангел Червенков пред БР: За дербито с Левски, апетита на ЦСКА да стане шампион, Украйна и… Крим

Стефан Ралчев
Ангел Червенков е бивш футболист на Тунджа (Ямбол), ЦСКА, Локомотив (Горна Оряховица), Етър и Монтана. Шампион е с ЦСКА и Етър. Като треньор бе на „Българска армия“ доста години – като треньор в детско-юношеската школа, след това и в първия отбор. Част от треньорския екип, който изведе ЦСКА до титлата през 2005 година, но не само – част е от победите над Ливърпул, Леверкузен, печели Купата и Суперкупата на България. Работи дълги години в чужбина – в Каунас (Литва) (Суперкупа на Литва), Хартс, Севастопол, Татран Прешов. В България е шампион с Литекс през сезон 2009/2010.

Ето какво каза Ангел Червенков по актуални теми пред екипа на Букмейкър Рейтинги:

-Господин Червенков, какво очаквате от предстоящото дерби Левски – ЦСКА?
-Следя внимателно как работят и двата отобра. ЦСКА направи генерална репетиция с победата над Локомотив Пловдив за Купата на България с 2:0. Виждам някои неща, които са близки до очакванията за отбор с големи амбиции. От другата страна забелязвам подем в Левски, който демонстрира стабилност в последно време. Има видимо подобрение в играта на сините. Несъмнено те също ще имат амбиция да извлекат максимума от отзи двубой. В Левски знаят, че поне към този момент ЦСКА е по-силен и по-стабилен, но това е Вечното дерби, в което не бива да забравяме, че не винаги, когато единият отбор е имал предимство поради една или друга причина, е излизал победител.

Вижте нашето Winbet Ревю и се възползвайте от високи коефициенти и топ бонуси и оферти

-В последните дербита феновете на ЦСКА сякаш са настроени за поредната победа над Левски (б.а. – в последните 8 мача са регистрирани 4 победи за ЦСКА и 4 равенства). Смятате ли, че така лесно би дошъл пореден успех за „червените“?
-Няма да е така… Очаквам мач с голям заряд и напрежение. Сигурен съм, че и в двата лагера ще искат да спечелят мача. Защото пак се връщам на думите си, в Левски се наблюдава стабилност и първи резултати от работата на Станимир Стоилов.

-Стойчо Младенов има 8 поредни победи в дербито с Левски. Това може ли да бъде фактор и да подейства стимулиращо в редиците на ЦСКА?
-Това дава предимство за статистиката. Всичко друго е сега, на деня, на момента… Който бъде по-подготвен физически, тактически, психически и технически и опита да надхитри противника, ще спечели. Играта и на двата отбора е пределно ясна и на двамата треньори.

-Къде са пробойните и силните страни на ЦСКА?
-В последно време отборът показа стабилност, макар и с някои колебания, в дефавзивен план. Но там започва да работи добре централната двойка защитници Матай – Мено Кох. Мазику е доста стабилен, ако Иван Турицов играе на ниво и двамата вътрешни халфове си свършат работата, ЦСКА има изграден доста добър защитен вал. За мен проблемът е в офанзивен план. Ако противникът затвори празните пространства и насити средата на терена, за ЦСКА ще стане трудно, ако разчита предимно на статични положения или балонни центрирания.

-Казахте за напредъка на Левски, но настоящият отбор към този момент има ли нужния потенциал за още по-добро представяне?
-Според мен на този етап все още нямат нужния синхрон за такъв кратък период, нито имат кой знае стабилност. Да, работят и то работят добре, имат напредък, но е далеч от това, което се очаква. Просто трябва още класа в отбора.

-Когато говорите за класа, може ли ЦСКА да стане шампион, тъй като се явява за пореден сезон основният съперник на Лудогорец?
-Доста трудно. Ако искаш да ставаш шампион, не се правят грешки като тази с Локомотив София. Какво ти липсва и кой ти пречи!? Дори можеха да те победят. И в ЦСКА не са много розови нещата. Аз винаги съм давал простичко обяснение за шампионските амбиции на даден клуб. Ако искаш да ставаш шампион, е важно колко струва даден отбор. Ако единият претендент е 1 милион евро, а другият – 10 милиона евро, това са съвсем примерни цифри, ти по какъв начин се сравняваш със скъпия клуб!? Когато се избират футболистите за отбори с амбиции, не би трябвало да попадат случайни играчи в съставите. Всичко е свързано с качеството и отговорите ЦСКА да не бъде шампион са прости и ясни. Вече доста години колко футболисти са влезли от школата и отговарят на критериите да играят в първия отбор на ЦСКА!? Не виждам лидерите и характерите на онези български момчета, които бяха допреди няколко години в отбора. За съжаление поколението се промени и нещата са коренно различни. И затова ЦСКА е принуден да купува някакви чужденци. Никога не съм делял футболистите на чужденци и българи, но чужденецът винаги проверява сметката си в началото на месеца. И ако не е попълнена, виждате друг човек на следващия ден. Докато с българите не е така. Те осъзнават каква отговорност носят. Или поне така беше допреди няколко години.

-И на фона на казаното от вас идва промяната за отпадане на ограничението на чужденци с паспорти извън Европейския съюз в българските клубове. Как ще я коментирате?
-Новината и промяната излезе след решение на самите клубове. Въпросът е, че всеки клуб би трябвало да има собствена политика как да действа или да се развива в тази насока – привличане на чужденци, залагане на българи и т.н. Сигурен съм например, че Славия няма да прибегне и да се възползва от това правило или по-скоро от отпадането на ограничението. Защото през годините те доказват, че залагат на свои таланти, налагат ги и после ги продават. Това е политиката. Сигурно се повтарям с някои други колеги, но разберете – няма български треньор, който да не заложи и да не избере млад талантлив български футболист пред чужденеца. Аз като наставник винаги съм налагал младите българи, защото знам, че той ще даде масимума от себе си и няма да те подведе.

-В последните години, а и в момента са модерни изказванията за програми за развитие на българския футбол, платформи, планове… Засега предстоящият конгрес на 18 март бе отменен, но какво трябва да се промени според вас?
-Темата е дълга за отговор в един въпрос. Ще погледна откъм моята треньорска гледна точка. Мисля, че трябва да бъдат ангажирани повече специалисти, които да учат футболистите, защото това е едно училище. Трябват повече експерти, които да обучават деца, юноши и т.н. Има страшно много детайли и за целта според мен трябва да се ангажират класни треньори, които могат да помогнат с опита и знанията си.

-Няма как да подминем актуалната тема, свързана с Украйна. Вие няколко пъти бяхте там начело на Севастопол, Арсенал Киев и Черноморец Одеса. През 2014 година, когато ситуацията се усложни, бяхте именно в Севастопол?!
-Поех отбора в началото на календарната година и успяхме с моя екип да го класираме на 9-то място в елита на Украйна. Това бе най-доброто класиране за Севастопол в първенството до този момент. През пролетта обаче нещата на полуострова се влошиха. Знаете, че беше проведен референдума за Крим. До края на първенството оставаха малко мачове и успяхме да доиграем сезона. След това обаче на практика Крим вече беше под руски флаг. Аз напуснах и така на практика бях последният треньор на клуба в този му вид. Защото след това украинският ФК Севастопол беше закрит, а на негово място създаден руски клуб със същото име. Тогава имаше една такава приказка – лягаш си вечерта в Украйна, събуждаш се на другата сутрин в Русия. Точно така се получи тогава…

-Сега поддържате ли контакти с някой в Украйна, след като и през сезон 2018/2019 бяхте в Черноморец Одеса?
-Да, разбира се. Имам много приятели, пишем си или се чуваме. Изненадани са, че се стигна до тази ситуация. Всичко идва от политиците, но хората понасят войната и смъртта.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P