Бюлент Мюмюнов от БНТ ексклузивно от Световното пред БР: За Катар повечето неща са преувеличени… хора се държат за ръце, целуват се и не са арестувани! За България всички казват – Стоичков!

Стефан Ралчев
Бюлент Мюмюнов е едно от лицата, което всеки ден зрителите на Българска национална телевизия, виждат от световното първенство в Катар вече трета седмица. Журналистът предава от мястото на събитията, а в първия си прочивен ден се съгласи да даде интервю специално за читателите на Букмейкър Рейтинги. Ето какво каза пратеникът на БНТ по всички теми, засягащи Мондиала:

-Бюлент, първо да започнем с тривиалните въпроси, как си, свикнахте ли в Катар, където сте вече почти три седмици?
-Чувствам се много добре, харесва ми тук. Шегувахме се, че три седмици вече не говорим за екскурзия, това си е гурбет (смее се). Хубаво е в Катар, работи се лесно, много лесно се случват нещата около Световното. Аз и моите колеги не сме изпитали никакво затруднение поне до този момент. Единственото, което може би е като лека критика, а то дори не е критика, че домакините прекалено много държат на правилата. Ако са казали, че трябва да минеш по дясната пътека, а не по лявата – трябва да си по дясната. Не може да нарушаваш правилата. Ако трябва да стигнеш по един начин до метрото по път към стадиона – това е начинът. Не може по друг. Въпреки че заобикаляш три или четири сгради и пак се връщаш на изходна позиция и вероятно има по-пряк и лесен начин за стигане, но те така са преценили и са решили, че тази организация е добра в случая.

Може да направите Бетано Регистрация от България и да се възползвате от високи коефициенти, както и от разнообразни бонуси и промоции

-Тоест, не може като на българска опашка на летището да повдигнеш ограничителната лента и да минеш по-бързо?!
-Не може… това не са прихванали от нас. Но и затова вероятно организацията е на високо ниво. Не съм чул никой да има претенции към нещо, да е недоволен. Много добре и бързо се стига от едно място до друго. Преди Световното се говореше, че трафикът тук е голям, но не е чак толкова сериозен. В София имаме по-тежък трафик. Удобно е да си хванеш такси или да използваш градския транспорт – наистина всичко е уредено.

-Храната как е, свиквате ли с местните неща?
-Леко по-люта и пикантна е, но аз нямам проблеми с това. Иначе има турски ресторанти, марокански и други арабски. Под ресторанти разбирайте места за бързо хранене, откъдето можеш да си купиш по-бързо нещо за хапване. Нямаме проблеми с храната. Но тук в Катар е скъпо. Може би два пъти, а за някои неща и три пъти повече от България. Сравнявам със София например. Домакините от Катар се възползват максимално от Световното, понадули са цените на повечето неща, което е напълно нормално за тях.

-Още в началото като спомена правила… една от основните теми преди Световното беше свързана именно с правилата. Едва ли не, ако мъж и жена се държат за ръка ще бъдат арестувани?!
-Нищо подобно. Всеки ден срещам двойки, които се държат за ръце и се целуват. Нито някой им прави забележки, нито са арестувани. Има хора и по къси панталонки, и по потници. Никой не ги закача. Е – ако чисто гол човек започне да крещи по улиците, сигурно ще има последици, но това ще се случи и в европейски страни… Вижте, според мен голяма част от нещата за Катар са силно преувеличени. Да, Катар не е нито най-черната страна, нито страната, изтъкана само от правила. Нищо не е само черно или само бяло. Имат си своите позитиви и предимства, но имат и негативи.

-Сам знаеш колко се изписа по темата с човешките права от западните медии.
-Да, особено от Англия, САЩ, Нидерландия, Германия… Но донякъде е разбираемо. САЩ бе един от кандидат домакините за това Световно, но загуби именно от Катар. Нормално е да има подобно отношение към настоящия Мондиал от загубилата страна. Знаете, изписа се много за загинали и за жертви по време на строежите на стадиони, сгради и цели почти нови градове. Гардиън написа за няколко хиляди загинали работници. От Катарската държава обаче официално обявиха едва няколко единична случаи, като останалите не ги свързват със самата организация и подготовка по Световното. Друго обаче е интересното – къде живеят тези хора, за които се твърди, че идват тук в Катар, за да работят. Ние не ги виждаме. Тях все едно ги няма. Аз съм виждал само по снимки в западноевропейските медии къде са настанени тези хора – на места без почти никакви нормални човешки условия. Но тези хора не са видими. Това са мигранти главно от Индия, Бангладеш, Пакистан, Шри Ланка и други.

-Говорейки по тази тема, в някои страни в Азия, например Тайланд, а и доста други, има огромна разлика между много богати и много бедни хора. Има ли я и в Катар?
-Точно в тази насока щях да продължа. Катарците разказват, че навремето са били бедни хора – бедуини. След това са забогатели и вече няма нито един беден. Бедни са именно тези, които пристигат да работят. Те работят главно в сивия сектор или получават минималната работна заплата, която е 1000 катарски риала или 275 долара.

-Да преминем към футболната тема. Мароко е голямата изненада на четвъртфиналите. Те се наслаждават на историята, която пишат?
-Всъщност, мароканците са една от най-големите фенски маси на Световното. Впечатлението ми от феновете е, че най-голям колорит създават тези извън Европа – вече споменах за Мароко, добавям тези на Аржентина и Бразилия. Но Мароко наистина изживява своя миг на Световното. Вече са на четвъртфиналите.

-Кой ще стане световен шампион?
-Да кажа на кого симпатизирам или реално?! (смее се). Аз винаги съм бил за Бразилия. Моят първи спомен от световен шампион е именно Селесао през 2002 година с онзи голям отбор начело с Роналдо. Бразилците се забавляват, имат страхотни футболисти, страхотен треньор – всичко им е наред, поне към този момент. Дори и легендите от 2002 година са с тях. Между другото много малко други отбори са подкрепени от най-големите си легенди, защото самите вие виждате на трибуните един до друг сядат Роналдо, Кафу, Роберто Карлуш, Кака… Да, англичаните са заедно, но техните по-изтъкнати бивши футболисти са в друга роля – повечето са коментатори. Но не съм видял много легенди и то наистина легенди на други отбори. Тук не говорим просто за бивши национали, защото Роналдо, Кафу и Роберто Карлуш са топ легенди на Селесао. Даже и в това сякаш са обединени по пътя към нова титла. Но дали ще се получи, ще видим.

-Защото не е гаранция, че още срещу Хърватия ще е също толкова лесно, колкото срещу Южна Корея?
-О, точно така е, съгласен съм. Нищо не се знае. Ако предположим, че отидат на полуфинал и там играят с Аржентина – абсолютно нищо не се знае. Аржентина е енигма. Защото до този момент не играе впечатляващо. И всички казват, че ако го няма Меси, Аржентина ще бъде просто един посредствен отбор. Може би това определение е точно така. Но аржентинците имат огромна фенска подкрепа тук в Катар, имат и Меси. Той играе последното си Световно първенство. Ние в България често употребяваме клишето – мач за мач, но аржентинците играят точно така. За всеки следващ мач. Нито се обръщат назад, нито гледат по-напред от следващия двубой.

-Сега им предстои първи сериозен тест в лицето на Нидерландия?
-Тук вече отборите стават по-силни. Защото ще се съгласите, че на осминафиналите почти всички от водещите отбори имаха леки противници. И Бразилия, и Англия, и Аржентина, и Бразилия, дори и Португалия, която се справи с лекота с Швейцария. За Испания не говорим, защото вече коментирахме за сензацията, която нанесе Мароко. Единствено Франция може би някъде бе затруднена от Полша, но това беше всичко. Сега на четвъртфиналите нещата стават доста по-трудни.

-Още преди Световното в интернет бе направен колаж на Меси и Роналдо, които посягат към световната купа. Евентуален финал между Аржентина и Португалия е напълно възможен с оглед и потоците на двата тима до двубоя за трофея. Можем ли да станем свидетели на такъв мач?
-Наистина е така, такъв финал е напълно възможен. Аз обаче искам двамата да си останат на пиедестала един до друг. Защото световната купа категорично ще наклони везните в полза на единия от двамата. А на кого да я дадеш?! На Меси или на Роналдо, като и двамата са толкова велики фигури в историята. И двамата са феноменални, и двамата имат толкова много фенове, и двамата я заслужават. Така че нека да е… Бразилия (смее се). А и нищо не се знае, ако дори предположим, че Аржентина и Португалия играят на финал, сигурно ли е, че двамата ще са решаващи фигури. Пепе например може да вкара гола…

-Говорейки за Роналдо, той отново е в центъра на вниманието.
-О, поредният момент от това Световно. Не мога да си представя как Фернандо Сантош остави най-голямата звезда на страната и отбора си резерва. За такова решение трябва да имаш огромна смелост. Но ето, че португалците буквално летяха по терена. Те играха освободено. Гонсало Рамош с хеттрик, Бруно Фернандеш, Жоао Феликс – всички играха с изключително настроение. Със сигурност всичко, което се стовари на Роналдо и с Юнайтед, му се отразява. А и се отразява на целия тим на Португалия – няма как да не е така. Но ето, че без него отборът разби Швейцария, която няколко месеца по-рано те е победила в турнира Лига на Нациите и като цяло е равностоен отбор в последните години.

-Какво ще кажеш за провала на Германия?
-Аз го отдавам на поколение. След световната титла през 2014 година те сякаш не успяха да заместят онези великолепни футболисти по най-добрия начин. Защото онзи отбор беше изпълнен със страхотни играчи. Сега имат доста слабости в защита, а част от по-опитните вече преминаха зенита на кариерите си. Но Германия винаги ще има силен отбор, винаги ще има фенове, които ще пълнят стадионите. Ще трябва да стягат редиците, защото са домакини на следващото европейско.

-В този период, докато си в Катар, питат ли те нещо за България?
-Говорим си с фенове от цял свят. Първото, което казват – да, знаем за България, Стоичков. Има някои, които са по-запознати и казват някои градове – София, Пловдив, Варна, добавят, че имаме море. Но те са по-малко. Но Христо Стоичков продължава да бъде нашият гид пред света. Преди няколко дни бях на мач на и се запознах с един фен, който гледаше мача с фланелка с подпис на Стоичков. Няма човек, който да не споменава името на легендарния ни носител на Златната топка, когато се заговорим за България.

-Камата е в Катар редом до най-големите светила във футбола.
-Да, точно така. Той е настанен в един хотел наистина с най-отбраните гости и представители на световния футбол. На това място са, както вече споменахме, Роналдо, Кафу, Роберто Карлуш, Кака, Санети, Саморано и още много, много други. Тук са англичаните Джон Тери, Шиърър, Оуен, испанците Пуойл и Иниеста и още десетки легенди. До този хотел нямаме достъп. Преди няколко дни един колега журналист от Уругвай, когато разбра, че сме от България, съвсем случайно ми показа видео, което има от въпросния хотел на звездите. Как го е снимал или получил – нямам идея. Но на краткото видео са кадри от мач, който са играли звездите. И на това видео уругваецът беше акцентирал и снимал предимно Стоичков, а нали разбирате, че на терена е имало още огромен брой звезди. Уругваецът обаче е снимал предимно Христо Стоичков.

-Срещна ли се с хървати и сърби, които са от нашия регион?! Имахте ли допирни точки?
-Да, и с хървати, и със сърби говорихме. Бях на мача на Сърбия с Камерун, когато не успяха да победят, въпреки че поведоха с 3:1. Сърбите обаче повече като че ли ближеха рани и бяха разочаровани от представянето си, отколкото да говорим някакви странични неща. Те имат сериозни имена и поколение и като че ли очакваха повече на това Световно. Затова и бяха разочаровани.

-Усети ли в отношението особено на хървати и сърби лека надменност, че те са там, а ние от България отново не сме на голям футболен форум?
-Между другото – да, има го като изражение и тяхно поведение. Сега се сещам, като говорим на тази тема, че говорейки с тях – наистина, има го. Но много се надявам на следващото Световно, което ще бъде в САЩ, Мексико и Канада, отново да сме в играта. Между другото явно тази част от света ни носи късмет, защото знаете – през 1970 година играем на Световното в Мексико, а са само 16 отбора. Историята с грешната подготовка на нашите национали за този Мондиал е разказвана многократно, така че няма да влизаме в подробности. А тогава разполагаме с изключителен състав. След това Мексико 1986-та излизаме от групите и играем с домакините на осминафиналите, а през 1994 година Световното пак е в Северна Америка – прословутото американско лято. Сега се надявам, когато Световното се връща отново там, въпреки че е обединено между САЩ, Канада и Мексико, отново България да бъде сред участниците.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P