Бербатов: Промяната идва! Тъжно и смешно е, че се оказва натиск на клубовете

Стефан Ралчев
И ние знаем онези старите тарикатски номерца, допълни бившият нападател

Кандидатът за нов президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов даде обширно интервю пред бТВ заедно със своите приятели и съмишленици Мартин Петров и Стилиян Петров. Той говори за цялата организация около събиране на нужните подписи за нов конгрес и как сегашното ръководство прави всичко възможно, за да осуети осъществяването му, тъй като ги е страх от промяната. Но Бербо е категоричен, че по един или друг начин тя ще се случи.

Може да намерите прогнози за футболни мачове в сайта Букмейкър Рейтинги

“Направихме нещо, което друг екип или човек не е правил, когато трябва да се кандидатираш за нещо сериозно като президентския пост на българския футбол. Обиколихме всичики отбори, нещо, което досега не е правено. Благодаря на всички медии, които го отразиха. Всички видяха за какво става въпрос. Няма какво да крием. Срещнах се с много хора, след това говорих и по телефона с тях, за да видя дали ще продължат да ни подкрепят. 531 отбора обиколихме. Събирахме ги на определени места, за да е удобно за всички. Събрали сме нужните по устав подписи от 1/3 от клубовете – дори събрахме много повече. Опитахме да ги внесем в деловотството на БФС, изпратихме адвокатите. Оказа се, че има “дезинфекция”, която беше предвидима. Но ние живеем в модерни времена и подписката бе подготвена по електронен път и бе пусаната. Тече срок от 14 дни и БФС трябва да свика конгрес. Ако не го направи, съдът идва, за да ги накара да направят конгрес, както е по законен път. Странното е, че хората, които приемат тези документи си мислят, че когато ги отворят тогава тече срокът. Въпросът е, че ние сме го входирали, там е. Информирали сме и УЕФА, те знаят за случващото се и чакаме БФС да направи конгрес, както е по устав. Те постоянно го повтарят и ние действаме според правилата”, допълни Митко.

“Има хора, които споделят, че на тях им е оказван натиск. И това е странно, тъжно и смешно, че такива емоции може да поражда нещо такова. Разбираемо е, защото някои от тях са в по-малки общини, зависими са. Лидерът обаче не може да води със страх. Хората, са избрали това ръководство да ги представлява, а то ги заплашва. Събрали сме гласовете за конгрес, но в същото време хора от клубовете се свързват с нас и ни казват, че ги натискат да подписват контрадекларация на това, което вече са подписали за нас. Ние сме направили това, което е законно и по устав, а те искат да го отменят с някакви листа. Явно става въпрос за хората, които в момента ръководят БФС. Защото ние сме от опозицията. В момента ни е лесно да сме в опозиция, да критикуваме, трудно става, когато отидем там и трябва да свършим работа. В момента сме в по-изгодната позиция. Но за да се стигне до този момент е ясно, че тези, които не искат да се направи конгрес, те сплашват хората. Като в едни забравени времена, които вече ги няма. Какво може да им направят – нищо”, продължи Бербатов.

“Това, че софийските отбори не дойдоха на срещите с нашия екип, също е техен личен избор. Но да се върнем на най-важната тема, че се прави всичко възможно да не се състои конгрес и натискът, който се оказва върху отборите. Прави се контрадекларация и това са факти, има хора, които могат да го подкрепят. Подобно нещо се случва във всички общини. Надявам се още хора да покажат смелост и да разкрият какво се случва. Това е грубо погазване на морала и закона. Ако трябва ще се свържем с прокуратурата, защото това граничи с престъпление този натиск”, отново натърти Бербатов.

“Проблемите са многопластови и за някои няма да ни стигнат 10 години да ги оправим. В дестко-юношеския футбол ти трябва точно такава програма за 10 години напред. Методика, която ще се спусне от БФС и ще се изпълнява от всички академии, ще има и финансова помощ по тази линия. Тези неща са измислени, но трябва работа. Да, знам, че сега е лесно да критикуваме, защото сме в опозиция. Като влезем ние и работим, ще ни е още по-трудно, но ние приемаме предизвикателството. Отговорноста дойде нашето поколение да опитаме да дадем още повече на българския футбол”, каза още голмайсторът на националния отбор.

“Много е важно как ще бъде проведен конгресът на БФС. Човекът (б.р. – който се включи по телефона в предаването) вече каза как през 2018 година конгресът е бил манипулиран и как са се случвали нещата. Това трябва да се избегне. Журналистите трябва да присъстват. УЕФА и ФИФА си предават конгресите онлайн. Ще търсим съдействие и от тях, да изпратят хора и да наблюдават. Ако трябва, да помолят учтиво конгресът да се проведе така, както те го правят. Това е най-важно. Но ако това не се случи по демократичен път, с открито гласуване, нищо няма да се случи. Кандидатът за президент, трябва да бъде допуснат до залата, а не да бъде държан отвън и да бъде унижаван. Той трябва да е вътре. Тарикатските номерца и ние ги знаем, и ние сме расли в онези времена”, каза още Бербо.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P