Българин проби до академията на отбор от Формула 1

Стефан Ралчев
Никола Цолов ще кара за Алпин

Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов вече е пълноправен член на академията за млади пилоти на отбора от Формула 1 – Алпин. Той спечели титлата в испанската Формула 4 при дебюта си в автомобилния спорт през миналия сезон.

Четете в Букмейкър Рейтинги нашите прогнози за мачове днес

Роденият на 21 декември 2006 г. българин влиза в академията преди началото на настоящата кампания, тъй като в нея се допускат пилоти, които се състезават във Формула 3 или в шампионат на по-високо ниво. Последният възпитаник на академията, който стигна до Формула 1, е дебютантът на Макларън този сезон Оскар Пиастри (Австралия).

През 2023 г. Цолов ще дебютира във Формула 3 с тима на ART Grand Prix и ще се състезава с №9. Той стартира днес в тридневните официални тестове на Формула 3 на пистата „Сахир“ в Бахрейн, където в първия уикенд на март стартира новия сезон. През 2023 Формула 3 ще е една от подгряващите серии на Формула 1 в част от календара на световния шампионат.

Цолов дебютира във Формула 4 през 2022 г. с Кампос Рейсинг и заслужи титлата, след като триумфира в 13 от 21 състезания. През 2023 г. българинът ще кара едно ниво по-нагоре във Формула 3 с отбора АРТ Гран При. В края на миналия сезон той се нареди на второ място във вечната ранглиста на Формула 4 Испания по брой победи в рамките на една кампания.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P