Бившата №5 в света Анна Чакветадзе пред БР: Григор Димитров е млад и популярен, но славата го разсейва!

Стефан Ралчев
Бившата №5 в световната женска ранглиста Анна Чекветадзе даде ексклузивно интервю за Букмейкър Рейтинги. В него тя говори за Григор Димитров – представянето му през годините, очакванията към него, както и за малките детайли, които му пречат през кариерата. В момента Чакветадзе е коментатор към Евроспорт, има своя собствена тенис академия в Москва и е част от екипа на Букмейкър Рейтинги, анализирайки тенис двубои.

Grigor-Dimitrov

-Анна, прогнозира, че Григор Димитров ще се представи по-добре на Ролан Гарос, който стартира току що. Има такава перспектива заради добрата му игра в Рим. Но нека погледнем нещата по-глобално – имаше толкова дискусии през годините, за това колко е талантлив, за факта че достигна до номер 3 в света. Защо според теб Григор не успя да направи тази последна голяма крачка и да задържи позицията си в топ 3, както и да спечели титла от големия шлем?
-Много е трудно да поддържаш играта си на такова високо ниво за дълго време. Разбира се, имаме изключение като Джокович, Федерер и Надал, които се справят блестящо толкова години наред, но е истински трудно да си толкова мотивиран, да бъдеш в добра физическа и психическа форма за толкова дълго. Смятам, че Григор е много талантлив, ясно си спомням, когато започна – направи ми впечатление неговата гладка техника, сходна на тази на Федерер – не съм единствената, която е на това мнение, затова и един от прякорите му доскоро бе Бейби Федерер. Има моменти обаче, в които се вижда как той губи вяра в себе си. За играч като него е много важно да бъде мотивиран, за да се представя добре. Изглежда ми, че често му се случва дa губи мотивация, от там да тренира по-малко упорито. Забелязала съм също, че често сменя треньори – може би трябва да промени и това, да се задържи по-дълго с един треньор може да има добър резултат за него.

-Всъщност това е интересна тема. Какво е мнението, толкова ли е трудно да си паснеш добре с треньор и да останеш по-дълго с него?
-За всеки е различно. Нормално е за играчите да сменят треньори, но вижте Джокович – той започна с Мариан Вайда, който според мен му даде наистина много. След като се разделиха, резултатите на Новак започнаха да се влошават и той го потърси отново. Такива хора са от изключителна важност, особена на такова ниво. Едва ли откривам нещо ново, тъй като дълги години и аз, и моите колеги са го разбрали. Когато стигнеш толкова напред в професионалния тенис, нещата не са толкова обвързани с тактиката, а с малките детайли, като например диета, физическо състояние, психологичния елемент и е изключително важно да имаш треньор, който не просто вярва в теб, но и те познава ментално дори по-добре от теб. Всеки топ играч има до голяма степен изчистена техника, така че няма много работа в тази посока. Малките неща са важни. Да не забравя … и още нещо много важно, което не трябва да се пропуска… Много е важно треньорът ти да е заинтересован и въвлечен в това спортистът да направи въпросната крачка напред. Често виждам треньори, които не са заинтересовани от резултата, а просто прекарват време със състезателя.

-Слушайки коментарите ти, се питам, дали виждаш в Григор този проблем, а именно, че не е достатъчно мотивиран или по-скоро, че не е постоянен в мотивацията си? Може би на моменти това, че е известна личност, го разсейва повече от необходимото?
-Знаеш ли, не го познавам лично, но разбира се, съм го виждала по турнирите и наистина ми се струва, че на моменти славата го разсейва. Той е наистина интересен и добре изглеждащ мъж, така че е нормално да се възползва от това (смее се) Той е млад и популярен, изглежда страхотно (смее се отново). Така, че няма как това да не му влияе.

-Според това, което наблюдаваш, какви са неговите шансове занапред? Според някои тенис специалисти именно той трябваше да бъде част от това ново поколение, което да поеме щафетата от Федерер, Джокович и Надал, но това не се случва. Те обаче се задържат много по-дълго от очакваното и освен това се появяват по-млади като Тийм и Зверев – дали няма да пропусне шанса си?
-Много добър въпрос! Аз все още смятам, че Григор Димитров може да играе много по-добре от сега, просто е въпрос на време и обстоятелства. Има доста случаи, в които той играе чудесно, но няма късмет със жребия и обратното, понякога се радва на чудесен късмет, но той не е в добра форма. Тези неща са от изключителна важност! Знаеш ли, гледайки го понякога имам усещането, че той е човек, който просто не поема път, който му е предначертан, защото нещо му е повлияло прекалено силно – разочарования, стрес или нещо друго. Но като цяло смятам, че той трябва да продължи да се бори и да тренира здраво, тъй като все още има шанс да бъде топ играч. Тук нямам предвид да спечели титлите от големия шлем и да бъде номер 1 в света, но определено може да се задържи минимум в топ 10.

anna-chekvetadze-1

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P