Вход

Залози на американски футбол [НФЛ]

14:10, 16 октомври 2019
Мартин Георгиев
Последвай Прочети в пълната версия

Въпреки че не е много популярен в останалата част от света, в САЩ американският футбол (или за тях просто футбол) е най-гледаният спорт, задминал дори бейзбола през последните години. Главната атракция е високата скорост, сблъсъците между играчите и невероятната драма, която представя този необикновен спорт.

Сподели:

I. Обща информация

В САЩ действа една лига – Националната футболна лига или по-известна като NFL. Както при баскетбола, има и колежанско първенство NCAA football, което съпоставя отбори от всички колежи в Америка, които са разделени на конференции и дивизии.

Ние ще се концентрираме върху NFL, тъй като колежанския футбол е много труден за следене, поради големия брой мачове. Футболния сезон в NFL започва с 4 предсезонни мача и приключва със Супербоул, който е едно от най-гледаните спортни събития през годината, обикновено в началото на февруари.

Редовният сезон е от 16 мача за всеки отбор, разпределени в 17 кръга (всеки отбор почива в някой от кръговете – това се нарича bye week). 32-та отбора в лигата са разделени на 2 конференции – AFC и NFC, а във всяка конференция има по 4 дивизии. В плейофите продължават отборите завършили на 1-во място във всяка една от дивизиите и по 2 отбора от конференция, които са с най-добър актив сред всички останали отбори – това се нарича wildcard.

Отборите, класирали се на 1-во и 2-ро място сред 4-те първенци на всяка дивизия получават почивка през първата седмица на плейофите, а отборите на 3-то и 4-то място срещат съответно отборите на 6-то и 5-то място, класирали се чрез wildcard. Отборите на първите 2 места съответно са и домакини в последващите мачове – в плейофите (освен в Супербоул) винаги домакини са отбора с по-предно поставяне преди началото на плейофите.

Така на елиминационен принцип трябва да останат 2 отбора – победителите от плейофите в двете конференции NFC и AFC, които се срещат на Супербоул, за да определят шампиона на NFL и носителят на трофея Ломбарди.

В NFL нещата са до известна степен непредсказуеми, като е много трудно да има хегемон. В близките години обаче близо до това може да се нарече отбора на Ню Ингланд Пейтриътс, които за последните 20 години имат 6 трофея – най-много за периода, а и в историята на NFL като цяло, като делят първото място с Питсбърг Стийлърс, които също имат 6 победи в Супербоул.

Един мач в NFL е с продължителност от 60 игрови минути, разделени на 2 полувремена, които от своя страна се разделят на 4 четвъртини по 15 минути. Победителят от двубоя е отборът отбелязал повече точки. При равенство в редовното време, следва продължения от 10 минути, като побеждава отбора, който първи отбележи тъчдаун или отбележи гол след като и двата отбора са имали притежание на топката. Ако в края на тези 10 минути резултатът все още е равен, то и крайният резултат е такъв – това е много рядък случай в NFL.

II. Начините за отбелязване на точки

1. Тъчдаун (6 точки) – когато даден отбор от игра премине през гол линията на противника с топката в ръка. Това преминаване може да стане след run (бягане с топката) или след pass – подаване от Куотърбека (главният плеймейкър и човекът, който „разпределя“ топката) към някой от свободните допустими receivers (“хващачи“).

1.1. Допълнителна точка (1 точка) – след всеки тъчдаун, отбора отбелязал го правото да избере да бие „гол“, който е на разстояние от 33 ярда от страничните стълбове. Голът е успешен, когато топката попадне между двата странични стълба и над долната греда.

1.2. Две точки след тъчдаун (2 точки) – в по-редки случаи, отборите предпочитат да пробват от игра, от 2 ярда от голлинията да отбележат допълнителен тъчдаун, който донася две точки след отбелязването на първоначалния тъчдаун. Отборите имат право само на 1 опит да отбележат тъчдаун. При едно притежание на топката, отборите могат да отбележат максимум 8 точки (тъчдаун + две точки). Стандатно отборите избират допълнителна точка, което прави общо 7 точки.

2. Гол (3 точки) – всеки отбор има право в моменти, в които притежанието им е пред привършване (всеки отбор има 4 опита да премина 10 ярда разстояние, като ако не успее то автоматично топката преминава у другия отбор. Най-често на 4-тия опит отборите предпочитат да punt (изритат) топката възможно най-далеч от своята гол линия и тя автоматично става притежания на противник) да отбележи гол. Голът е аналогичен на „допълнителната точка“ само че е от мястото, на което атаката стартира. Рекордът за най-дълъг гол е от разстояние 64 ярда от страничните стълбове. Типично отборите опитват гол на дължина не по-голяма от 50 ярда.

3. Safety (2 точки) – когато притежаващият топката от атакуващия отбор бива съборен или попадне в единоборство в собственото си наказателно поле и защитата спре излизането му от нея. Това са много редки случаи, тъй като най-често нападенията започват на 25-тия ярд от гол линията на атакуващия отбор.

III. Възможности за залагане

1. Хендикап залози

Залагането на хендикап е най-популярното залагане в американския футбол, като то е аналогично като при футбола и баскетбола – на отбора фаворит, според букмейкърите, му се дава хендикап със отрицателен знак ( – ) и съответния брой точки, които му се „отнемат“ след края на двубоя, а на аутсайдера хендикап с положителен знак (+) като точките му се добавят след края на двубоя. Винаги точките са еднакви и за двата отбора в даден мач – например Ню Ингланд Пейтриътс (-10.5) срещу Маями Долфинс (+10.5). При победа на Ню Инглайнд Пейтриътс с 30-10, то тези, заложили на ХК -10.5 печелят залога. Коефициентите за този вид хендикап са от порядъка на 1.80 до 2.05.

2. Краен изход (moneyline)

Има и пазари за краен изход, но в повечето случаи коефициентите за фаворитите са ниски. Този вид пазар е популярен предимно при оспорвани мачове, финали на конференциите или Супербоул. Опциите са победа за домакина или за госта, като равенствата не са в стандартните залози, а най-често са в секция „специални“ поради рядкостта на този изход. Коефициентите са разнообразни, като този пазар е аналога на 1X2 пазара в световния футбол.

3. Общ брой отбелязани точки

Третия популярен пазар е този за общ брой отбелязани точки от двата отбора. Той представлява сбора на отбелязаните точки от двата отбора по време на двубоя като ПОД и НАД са почти винаги с коефициенти от 1.90 или 1.95. Единствената променлива е „линията“ на точките, като за всеки мач тя е различна – в повечето случаи между 35.0 и 55.0 (разбира се има и мачове, в които „линията“ е под 30 или над 55). Стандартно общия брой точки е между 40.0 и 50.0 за мачовете. Тук също важат правилата за ПОД и НАД при другите спортове.

4. Други видове залози

По-непопулярни залози са залозите за брой точки за отбор, печеливша разлика, първи отбор до 10, 20, 30… и пазари за полувремена. Също така някои от букмейкърите предлагат за някои мачове залози и за индивидуално представяне – най-много пробягани ярдове, най-много ярдове при пас и най-много ярдове при подаване. Тези пазари са изключително непопулярни и са само за най-запалените любители на залаганията.

Вижте прогнозите за мачове от НФЛ на експертите на Букмейкър Рейтинги

Публикувано в Учебник по спортни залози
Сподели:
Подобни записи:
Залози на зимни спортове
14:10, 16 октомври 2019
Избор на стратегия за залагане
14:10, 16 октомври 2019
Управление на парите (банката за залози)
14:10, 16 октомври 2019
Коментари
Напиши коментар
Пълна версия