Вход

Статистически термини при спортните залози. Какво означават ROI и YIELD?

20:02, 5 февруари 2018
«Букмейкър Рейтинги»
Последвай Прочети в пълната версия

Как да оценяваме това колко сме успешни в бетинга? Професионалистите използват показатели като ROI (return on investment) и YIELD (income return on investment). По-долу разглеждаме какво означават и как да ги ползваме.

Сподели:

След първите няколко загубени залога много начинаещи започват да търсят спортни прогнози, форуми, групи, социални мрежи, хора, които публикуват своите залози. Всички играчи, които публикуват прогнозите си, посочват дългосрочния резултат: доходите, които получават от началото на залозите си, от началото на сезона и т.н.

Термините, които се използват, обикновено са ROI и YIELD.

Формула за изчисляване на възръщаемостта на инвестициите (ROI)

Често, за да привличат неопитни играчи, публикуваните прогнози показват много голяма възвръщаемост на инвестициите.

Изчисляването обаче е много просто и вие може да прецените сами. Обикновено, ако процентът е между 3% и 6% от банката, можем да заключим, че прогнозиращият играе нормално. Ако е много повече, това обикновено значи, че играчът рискува много от парите си редовно. Това е познато като overbetting, и почти винаги се стига до загуби, не след дълго.

Формула: ROI = (печалба или загуба / банка) * 100%

примери:

1) Ако банката е 2000 лв., тогава след 100 залога от по 100лв., да речем, че печалбата е 500 лв. Според формулата за възвръщаемост на инвестициите получаваме:

500/2000 * 100 = 25% ROI

2) Ако банката е 50 000лв., същата печалба от 500 лева изглежда така:

500/50000 * 100% = 1% ROI

Формула за изчисляване на YIELD в спортните залагания

Друга информация за играча се получава от т.нар. YIELD. Няма значение колко е общата банка на играча. Важното е това, което той/тя получава от своите пари в обръщение. Идеята е, че с едни и същи пари могат да се направят много залози, стига да не ги загубим.

Формула: YIELD = (печалба или загуба / сума на залозите) * 100%

Пример: За да изчислим YIELD, използваме същите първоначални: 100 залога от по 100 лева. Нашата печалба е 500 лв:

500/10000 * 100% = 5% YIELD

Така се променя картината, когато сравняваме супер печеливш играч и играч с много скромно представяне. Ето защо един от правилните показатели за оценка на това колко е добър един играч в дългосрочен план е YIELD-а, тъй като той показва печалбата, получена от оборота, а не от общата банка.

Много е важно е да се отбележи, че тези статистики са надеждни само ако гледаме поне няколко стотин залога. Прието е 500 залога да се смята за минумум. Иначе вариацията е голяма и е възможно просто да сме нямали късмет, или пък да сме се радвали на супер добра серия и това да подвежда в цифрите.

Публикувано в Статии за спортни залози,
Сподели:
Подобни записи:
Как да правим успешни залози на „обръщалки“
20:02, 5 февруари 2018
Топ 10 на най-често срещаните грешки при залозите
20:02, 5 февруари 2018
Сингъл залог: Пазари, коефициенти и съвети
20:02, 5 февруари 2018
Коментари
Напиши коментар
Пълна версия