Вход

На какво да залагам? На по-малко известни първенства и турнири или на големи събития

17:10, 17 октомври 2019
Стефан Ралчев
Последвай Прочети в пълната версия

Преди да започнем нашата история, нека обясним горепосочените значения за всеки случай – за онези читатели, които са нови в света на залозите.

Сподели:

Какво означават големи събития или т.нар. Bigmarket?! Това са футболните първенства – Висша лига, Примера дивисион, Серия “А”, Бундеслига, НБА, НХЛ или тенис турнирите от Големия шлем, както и още някои събития.

Smallmarket са по-малко забележими или по-малко значими турнири – по-малко популярни футболни първенства, ниски дивизии на националните шампионати, по-ниско ниво тенис турнири или баскетболни двубои.

Разбира се, топ турнирите и първенствата са най-популярни сред любителите на залозите. Те се интересуват повече от тях и те представляват голямата част от финансовите потоци. Самите букмейкъри обаче също са изключително внимателни към подобни турнири/мачове/събития. Те реагират със светкавична скорост – на всяка промяна в състава на отборите, било то заради контузия, наазание, вътрешен конфликт или скандали, които са станали публично достояние, смяна на треньори, дори и на странични фактори, които влияят върху дадените отбори/играчи.

Букмейкърите обаче нямат особено голямо внимание към “малките пазари”, т.е. към по-непопулярните първенства/турнири/събития. Една от причините е, че те нямат достатъчно много време да се снабдят с необходимата информация за такива турнири, по-малко привлекателни за голямата общност от залагащи.

Освен това потокът от залози на подобни турнири или събития е доста нисък и букмейкърът не смята за необходимо да ги наблюдава изкъсо и внимателно. Изразходването на големи ресурси за тази цел не е толкова изгодно. Освен това поради нисък обем от залози на тези по-малко популярни пазари букмейкърите просто не се страхуват от големи загуби. Това обаче е в полза на работливия и не мързелив залагащ!

Намирането на необходимата и важна информация за малките пазари е много по-трудно. В края на краищата водещите новинарски ресурси няма да ви информират за кадровите проблеми в отборите от Лига 1 на Англия или за първенствата на Австралия, Ирландия или Япония (например).

В нашия случай с българското първенство е по-различен, тъй като на територията на България има достатъчно медии, които осведомяват за състоянието на отборите и от които може да черпим информация. Тук говорим за глобално намиране на информация извън нашата страна. Всеки малко по-упорит играч обаче може да преодолее тази липса на информация и да я набави посредством официалните сайтове на клубовете/отборите, социалните мрежи и страници на отборите, дори във форуми, които съобщават новини преди даден мач.

Нека си кажем истината – много малко са този тип хора, които си правят труда и залагат по този начин, търсейки ценна информация. Но те се оказват в повечето случаи печеливши играчи. Болшинството залага на познати отбори/събития, за които достъпната информация е навсякъде. Но такива мачове/събития не винаги са лесни за “хващане”, тъй като те са част от най-високото ниво и на практика почти цял свят разполага с една и съща лесно достъпна информация.

Между другото, много често, когато говорим за залози на по-малко популярни първенства или турнири, можем да намерим много интересни и изгодни пазари. И то с високи коефициенти, които са “пропуснати” от дадения букмейкър, така да се каже, да намерим залозите с „value“, или стойност (виж: Стойност (value) при залозите) . Но за да стигнете до тях, просто трябва да се ровите малко по-дълго време в сравнение с познатите шампионати или събития.

Тук идва и добре познат момент за повечето залагащи. Някои от опитните може да имат вътрешна информация за крайния изход или за друг вид пазар за даден мач независимо от спорта – футбол, тенис, баскетбол, волейбол и т.н. В много от по-скромните футболни първенства е честа практика да има договорени мачове. Понякога това става с цел спасение от изпадане или придвижване по-нагоре в класирането, но в повечето случаи говорим за печелене на пари посредством залози на самите участници в двубоя.

Същото се отнася и за тениса – в по-скромните турнири често има договорени мачове, в които самите състезатели печелят пари. Всичко това се вижда доста късно от букмейкърите и те не винаги успяват да реагират с промяна на коефициентите.

Разбира се, няма да получите широка и подробна картина за т.нар. Малки пазари, но опитните играчи не се нуждаят от това. С възможността да бъде намерена ценна информация, залагащият лесно може да спечели пари от малките пазари. Следователно, ако говорим за погенциала за печалба, тогава той е много по-висок именно при по-ниско популярните първенства/турнири/събития в сравнение с популярните шампионати и мачове с участие на известни състезатели. По-долу ще изброим плюсовете и минусите на двата вид залагания:

Предимства на залагане на Bigmarket (популярни първенства/турнири/мачове):

Недостатъци на залагането на популярните първенства/турнири/мачове:

Има един очевиден недостатък – вниманието на букмейкърите! Бърза реакция на всяка информация, която може да повлияе по един или друг начин на срещата.

Предимства на залозите на малките пазари (непопулярни първенства/турнири/мачове):

В този случай всички предимства на играта на малките пазари могат да се тълкуват в един параграф – има малко внимание от страна на букмейкърите, което позволява да намерим ценни пазари с високи коефициенти и пропуски от страна на букмейкъра.

Недостатъци на залозите на малките пазари (непопулярни първенства/турнири/мачове):

Ако погледнете тезите, изглежда, че предимствата в залагането на популярни мачове или турнири, са много по-големи. Със сигурност са. Но… Плюсовете и предимствата на залагане на малките пазари продължават да надвишават предимствата на големите пазари в едно единствено отношение – влиянието и насочеността на букмейкъра към даденото събитие. Колкото по-голямо е то, толкова букито очаква по-сериозен финансов поток и му обръща повече внимание. Така възможността за грешка при определяне на коефициентите или “пропуск” в полза на залагащия са сведени до минимум.

И обратното – колкото едно събитие е по-непознато и няма толкова голям финансов поток, толкова повече букмейкърът счита, че е незначително и е възможно да допусне пропуск в изготвянето най-вече на коефициентите. От което пък може да се възползва залагащият и да намери „value залог“ или залог със стойност.

Публикувано в Статии за спортни залози,
Сподели:
Подобни записи:
Как да правим успешни залози на „обръщалки“
17:10, 17 октомври 2019
Топ 10 на най-често срещаните грешки при залозите
17:10, 17 октомври 2019
Сингъл залог: Пазари, коефициенти и съвети
17:10, 17 октомври 2019
Коментари
Напиши коментар
Пълна версия