Мартингейл (Стратегията за наваксване)

«Букмейкър Рейтинги»
Стратегията за удвояване Мартингейл започва като стратегия за залози на рулетка (при шанс 50/50), при който след всеки губещ залог, сумата на следващия се удвоява, докато не бъде спечелен залогът. Така загубите се избиват, а печалбата е сумата на първия залог от поредицата. Стратегията е позната и под други имена, като например – Стратегия за Наваксване особено когато се използва за спортни залагания, но принципът е същият. Повечето букмейкъри позволяват стратегията да се използва, защото от математическа гледна точка – играчът печели често и по-малко, но когато губи – може да загуби много.

Съдържание

Класически пример за Мартингейл от рулетката:

Залог 100 лв. на червено, губещ

Залог 200 лв. (2 x 100) на червено, губещ

Залог 400 лв. (2 x 200) на червено, печеливш

Като резултат – играчът изкарва печалба от 400 лв., която покрива загубата от 300 лв. преди това и остават 100 лв. чиста печалба.

Кой може да ползва стратегията Мартингейл

На теория тази стратегия е непобедима.

Ако имате неограничено време и пари да продължите да залагате – то ще дойде моментът, в който залогът е печеливш, и сумата на първия залог ще е чистата печалба. В реалността обаче – има някои особености. Ако нямате късмет и се натрупат няколко губещи залога подред – сумата на залога се увеличава много бързо. Например – ако започнете с 100 лв. залог и загубите 5 пъти подред, то шестият залог трябва да е на стойност 6400 лв.! Играчите с опит разказват как има случаи в които един и съши цвят се пада над 15 пъти подред.

Съответно – може да се случи така, че играчът да не е подготвен (да няма достатъчно пари да продължи) за да стигне до печелившия залог, или пък след поредица неуспешни залози – да се отклони от стратегията, което да провали нещата.

Така че, ако искате да се пробвате със системата Мартингейл, най-добре да намерите казино, което позволява много ниски залози на черно/червено. Обикновено това е начинът, по който казината се справят с тази стратегия – минималният залог е висок и след поредица от губещи завъртания, просто нямате банка за да удвоите поредния залог.

Наваксване в спортните залагания

Тази стратегия, когато става дума за спортни бетове, е същата, но уловката е, че играчът трябва да има предвид на какъв коефициент е всеки залог за да определи точно колко да заложи. Например – популярно е да се играе тази стратегия когато се залага на равенства. Имайки предвид, че коефициентът за X обикновено е над 3 – сумата на залога няма да се увеличава толкова бързо както при рулетката, където коефициента е 2.

Използва се следната формула за калкулирането на залозите:

Мартингейл формула на залога

Където:

C – размерът на залога, който търсим (колко трябва да заложим?)

X – сумата на предполагаемата печалба от първия залог (или с други думи – сумата която играчът иска да спечели накрая)

Y – сумата на всички предишни загуби

Коеф. – коефициентът на залога

Така ако първият залог е бил 100 лв. на коефициент 2, то печалбата би била 100лв. (X). Ако първият залог е бил губещ и още няколко след това са докарали загуби от 300, то Y e 400 (300 + 100 загубени от първия залог). Ако коефициентът на залога който смятаме е 3, то формулата става: 100 + 400 / (3-1) = 500 / 2 = 250 лв. за този залог, спрямо Мартингейл стратегията.

Мартингейл спрямо различните спортове

Има доста спортове и пазари, в които тази стратегия е подходяща. Най-общо казано се търсят такива, в които има стабилност и постоянство. Тук са изброени някои от най-популярните:

Футбол

Стратегията за удвояване е много популярна при фуболните залози, не само защото този спорт е номер 1, а и защото при футболните залози букмейкърите позволяват най-голяма сума на залога (лимитите са най-високи). Това е особено важно за тази стратегия, тъй като размерът на залога расте много бързо ако има поредни губещи залози. Съответно – ако имаме максимален залог и се налага да го надвишим – реално няма как да изпълним стратегията.

Тенис

В тениса максималният залог също е висок, особено на турнири от Големия Шлем – което е добра предпоставка за успешно прилагане на стратегията. Също така има широк диапазон залози срещу фаворитите, което също е плюс.

Надбягвания

Напоследък и конните надбягвания (или тези с хрътки) са популярни сред играчите използващи тази стратегия, тъй като има голям набор от залози за всяко надбягване.

Тактики при футболни залози (pre-match)

При футбола има още интересни особености при прилагането на стратегията и е добре да ги разгледаме поотделно:

Залози под/над брой голове

Предимството при играта на под/над брой голове е, че този тип бет се анализира сравнително лесно. Ако играят атакуващи отбори, които бележат много, е логично да се очакват голове в мача. Избират се такива мачове и се чака печелившия залог, дори и да има поредица от мачове, в които головете не излизат заради пропуски или друга причина. Същото е и ако се подбират дефанзивни отбори и се залага на под определен брой голове.

При играта на голове в мача „над“ – особено интересни са първенствата на Холандия (особено втора дивизия), Белгия, по-ниските ешалони на Норвегия. А когато ираете голове в мача „под“, много хора се насочват към 2ра дивизия на Аржентина или шампионата на Алжир. Разбира се букмейкърите отчитат средния брой голове в тези първенства и понякога коефициентите са доста ниски. Но нищо не пречи в такива случаи да увеличим риска и да залагаме на над 3.5 или под 1.5 гола ако искаме по-висок коефициент за стратегията си.

Залози краен резултат

Най-популярната тактика при залозите на краен резултат са бетовете на равенство на даден тим. Очакването е, че всеки отбор рано или късно колкото и да са добри – ще направят равенство, а обикновено коефициентът за X e доста висок. Този подход има и сериозен недостатък обаче – и той е, че трябва да чакаме с дни или седмици до следващия мач на отбора.

Друга използвана тактика с Мартингейл са залозите на фаворитите като гост – например представете си Барселона като гост на Валенсия или Челси като гост на Евертън. Тези мачове обикновено имат нелоши коефициенти за двойка, въпреки разликата в класите на отборите.

Залози на червени картони

Тези залози съшо са подходящи със стратегията Мартингейл. Търсете мачове със особен заряд, омраза между феновете, дербита като Партизан – Црвена Звезда, Интер – Милан, Левски – ЦСКА, Рома – Лацио и т.н.

Тактики при футболни залози (на живо)

Когато ползваме тази стратегия при залози на живо – популярен пазар е гол през първото полувреме. Ако очаквате в мача да има 2, 3 или повече гола, но няма отбелязан гол до 20-тата минута – обикновено коефициентът скача до 2 или повече (за гол през първото полувреме). Тогава може да се заложи на над 0.5 гола през полувремето.

По същия начин може да се продължи със залози през второто, ако първият залог не е излязъл, и т.н.

Друго приложение на стратегията, при залози на живо е във волейбола. При гейм, който върви 23-23 – се залага на под 48.5 точки (т.е. с очакването, че единият отбор ще вземе победата скоро). След това, ако стане 24-24 – се залага на под 50.5 и т.н. Ние обаче не препоръчваме този подход, защото дори банката да ви е достатъчно голяма, във волейбола – може бързо да достигнете максималния залог и стратегията да се провали. Ние самите сме ставали свидетели на гейм завършил 39 на 37, а рекордът е 54-52! Няма максимален залог който да би покрил толкова увеличен размер на съответния бет.

Още един популярен пазар са пробивите в тениса. Идеята е, че рано или късно – единият играч ще пробие другия. Тук обаче трябва да се има предвид, че трябва да бъдат внимателно избрани играчите – защото добрите сервиращи често докарват сетовете до тайбрейк, а така – може банката ви да свърши с голям брой поредни губещи залози.

В крайна сметка най-важното при стратегията за удвояване на залога (Мартингейл) е да бъдете внимателни с банката си за залози и със максималния залог на пазара, на който играете. Серии от неуспешни бетове се случват и това да знаете за колко от тях сте подготвени е изключително важно.

Открихте грешка?Съобщете ни
Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари