Критерии за оценяване на букмейкъри

«Букмейкър Рейтинги»
Тук са описани нашите критерии за оценка на букмейкърите. Също така са описани основните случаи при оплаквания и жалби от потребителите, както и нашите препоръки към букмейкърите за разрешаване на проблемите, които играчите срещат.

Съдържание

Ние от «Букмейкър Рейтинги» се стремим да помагаме на играчите както в избора на букмейкър така и при проблеми и спорове с букмейкърите.

Оценките на букмейкърите даваме спрямо 7 основни категории: Надеждност, Пазари (преди мач и на живо), Коефициенти, Удобство на плащане/теглене, Поддръжка, Бонуси/Промоции и Интуитивност на сайта/приложението. Подробните ни оценки и обосновка може да намерите в ревюто на всеки букмейкър и всяко казино на сайта ни.

Освен горепосочения подход към оценката – ние приемаме мненията, оплакванията и жалбите от играчи сериозно и винаги се опитваме да помогнем на потребителите ни ако имат проблем с даден сайт, стига да смятаме, че искането е основателно.

По-долу може да видите нашите правила свързани с някои от най-честите причини за оплаквания.

Работа с Букмейкър Рейтинги

 • Оценяваме по-високо букмейкъри, които признават «Букмейкър Рейтинги» като посредник при оплаквания/жалби от потребители
 • Когато се опитваме да помогнем на играч във връзка с определен казус с даден букмейкър – плюс е букмейкърът да разкрие информация защо е взето дадено решението (доколкото това не нарушава тяхната политика за Конфиденциалност)
 • Оценяваме по-високо букмейкърите, които се съобразяват с препоръките посочени в тази статия

Печалби/коефициенти

Източници на информация

 1. Букмейкърите трябва да приключват залозите спрямо официалните резултати посочени на уебсайта на организатора на събитието/спорта
 2. Ако горепосочената информация не е налична, резултатите могат да бъдат получени от установени доставчици на данни за спортни събития. Например Sportradar или Opta.

Връщане на залози (нулиране на залози)

Ние от «Букмейкър Рейтинги» не сме против нулирането/премахването на залози от букмейкъра, ако:

 1. Залогът е направен след като събитието вече се е случило (закъснял залог)
 2. Букмейкърът е объркал името на отбор или състезател
 3. Залогът е направен на коефициент, който е бил активен за събитието преди то да започне, но е направен след започване на събитието (live)
 4. Ако правилата на събитието са се променили, в случай че тази промяна е упомената

Не препоръчваме нулирането на залози на играчи, ако:

 1. Късен залог е направен на събитие, което не е завършило. Например ако играч залага за над 2.5 гола, след като гол е бил отбелязан, но преди коефициентът да е актуализиран. Този залог трябва да бъде актуализиран спрямо пазарния коефициент след отбелязването на гола (а не нулиран!).
 2. Залог е направен на коефициент, в който има грешка от страна на букмейкъра. Такъв залог трябва да се актуализира спрямо пазарните коефициенти за това събитие.

Всички върнати/нулирани залози трябва да бъдат върнати до 3 дни след края на събитието. Ние обаче разбираме, че понякога това може да се случи и по-късно, не по вина на букмейкъра.

Санкции срещу играчите

Намаляване на максимален залог (“лимитиране” на сметки)

Ние от «Букмейкър Рейтинги» не сме против намаляването на максималния залог. Но такова намаляване не трябва да се прави на акаунти, които имат изисквания за превъртане (turnover). Ако букмейкър намали максималния залог, то изискването за превъртане на печалбите трябва да бъде премахнато и на клиента да бъде позволено да изтегли парите си, без допълнителни пречки или такси.

Увеличаване на маржа (по-лоши коефициенти)

Увеличаването на маржа е влошаване на коефициентите за даден играч, за даден пазар. Много рядко букмейкъри предприемат такава стъпка. Ако се случи – ние не възразяваме, стига да не бъде приложено към сметка, която има изискване за превъртане (turnover). При увеличаването на маржа всякакви изисквания към превъртане на печалбите трябва да бъдат премахнати и на клиента да бъде позволено да изтегли баланса си.

Блокиране на баланс, конфискация на печалби или част от баланса

Такива санкции към играча приемаме за приемливи, когато:

 1. Играчът отказва да се верифицира
 2. Играчът изпраща фалшиви документи
  • Ако играчът настоява, че документите за верификация са валидни, то това трябва да се докаже. Процедурата, която приемаме за доказване валидност на документи е изпращането на нотариално заверени копия по пощата до физически адрес на букмейкъра.
 3. Измама с кредитни/дебитни карти
 4. Залози на уговорени мачове
 5. Доказано ползване на повече от една сметка от играча. Ако букмейкърът смята, че играчът ползва повече от една сметка, това не е достатъчно за конфискация на баланс или печалба, докато не бъде доказано, чрез:
  • Признаване от страна на играча, че ползва повече от един акаунт
  • Използване на един и същ метод за плащане по повече от една сметка
  • Използването на един и същи IP адрес или една и съща тактика за залози

Конфискация на бонус

Това наказание е приемливо, ако:

 1. Бонусите не са дължими на играча или определена група от играчи, но са платени по погрешка
 2. Ако правилата на букмейкъра гласят, че бонусът е лимитиран до един IP адрес, домакинство, компютър и т.н. – ние не възразяваме против конфискуването на бонуса, ако има нарушение на това правило. Но само конфискацията на бонуса или на сума, която е пропорционална на бонуса е приемлива. Т.е. – ако играч получи 100% депозит бонус – нормално е да бъде конфискувана сума не по-голяма от половината от печалбата, защото другата половина е спечелена със собствените пари на клиента.
 3. Печалби придобити с помощта на бонус, в разрез с правилата на букмейкъра също могат да бъдат конфискувани.

 

Увеличаване на времето за прием на live залози

Ние не сме против увеличаването на времето за приемането на залози на живо.

Ръчно приемане на залози

Ние не възразяваме срещу ръчното приемане на залози, стига това да не се прилага към сметки, в които има изискване към превъртане на печалбите. Ако това се случи за такъв акаунт – всякакви изисквания към превъртане на печалбите трябва да бъдат премахнати и на клиента да бъде позволено да изтегли баланса си.

Изискване на такси за депозити/тегления

Тази санкция е уместна, когато играчът доказано ползва повече от един акаунт.

Процедури

Верификация

 1. Проверката на документите (самоличност, адрес) трябва да бъде изпълнена в рамките на 2 седмици.
 2. Ненужно забавяне на този процес ще бъде разглеждано като нарушение на препоръките от наша страна към букмейкъра.
 3. Ако има грешно изписване на датата на раждане или името при регистрация, но няма друга клиентска сметка с близки данни – верификацията трябва да бъде изпълнена и грешките коригирани.
 4. Ако грешни данни са умишлено въведени при регистрация за да се избегне откриването на подобни сметки – то е нормално акаунтът да бъде блокиран.

 

Плащания

Сверяване на данните на играча при букмейкъра, спрямо метода на плащане:

Ние препоръчваме проверката дали сметката при букмейкъра и картата/банковата сметка/eWallet-a са притежание на един и същи човек – да се осъществи още при първия депозит в акаунта.

Ако това не е проверено при депозита – то несъответствие между данните не трябва да е причина за конфискация на печалбата, освен ако:

 • Има депозити към други акаунти от същия метод за плащане (което означава – ползване на повече от една сметка)
 • Има измама с кредитна карта (ползвана е чужда карта и др.)

 

Изплащане на печалби

Печалбите следва да се изплащат към сметката/картата, с която е бил зареден акаунтът (от която е направен депозита). Изключения се правят, когато не може да бъде платено обратно към метода за плащане, който е използван (има методи, които могат да се използват само за депозит, но не може да се тегли към тях).

Максимална печалба

Размерът на максималната печалба/максималното изплащане трябва да бъде упоменат в правилата на букмейкъра. Ако печалбата се изплаща на части – приемаме това за нарушение на препоръките към букмейкъра. Изключение са случаите когато сумата не може да бъде платена наведнъж поради лимит от страна на метода за плащане, към който се изплаща печалбата.

Срок на плащане

Плащанията към платежни системи като Skrill, NETELLER и др. трябва да се одобряват в рамките на 1 ден.

Плащанията към кредитни карти и банкови сметки трябва да се случат в рамките на 7 работни дни.

Поддръжка

Против нашите препоръки към букмейкърите е:

 1. Да бъдат обиждани играчите
 2. Да бъдат осмивани играчите
 3. Да бъдат дискутирани с играчите теми като политика, религия или други теми несвързани със питането им или залозите им
 4. Отговор да бъде забавен повече от 1 ден след питането
 5. Да не бъде пратен отговор изобщо
 6. Да бъдат използвани за отговор части от Правилата на букмейкъра, без да бъде обяснено на играча как те се отнасят към неговия случай
 7. Даването на грешна информация

 

История/репутация на букмейкъра

За да получи даден букмейкър оценка 4, то те трябва да са на пазара от поне 2 години и всички жалби свързани с тях да са разрешени/закрити.

За да попадне букмейкър в групата на такива с рейтинг 5, то те трябва да са на пазара от поне 5 години и всички жалби да са разрешени/закрити.

 

Промяна на рейтингите

Повишаването на оценката на даден букмейкър е възможно само, ако всички жалби към момента са разрешени/закрити.

Всеки букмейкър може да повиши оценката си, ако следва препоръките по-горе, дори и да са били попаднали в нашия “черен списък” преди това.

Рейтингът на букмейкъри с оценки 4 и 5 може да бъде намален, дори само една жалба да не бъде разрешена.

Рейтингът на букмейкъри с оценка 3 може да бъде намален при груби нарушения – неправомерни конфискации, блокиране на акаунти и неизплащане/прекалено забавяне на изплащане на печалби.

 

Принципи за справедливост и коректност

В случаите, които не са засегнати по-горе – ние се водим от принципите за справедливост и коректност. Ние от «Букмейкър Рейтинги» си запазваме правото за допълване на нашия списък с препоръки. Ако даден случай не е упоменат и ние смятаме, че букмейкър е действал некоректно – ние винаги ще го вземем предвид.

Ние не целим да даваме оценки какво е добро или лошо. Нашата цел е да дадем акуратен рейтинг на всеки букмейкър – който рейтинг също така е сравнение между различните букмейкъри. Играчите имат правото сами да избират на кои сайтове да играят, а нашата роля е да оценим рисковете и да дадем оценка на всеки букмейкър – в сравнение с другите.

Открихте грешка?Съобщете ни
Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари