Убедихте ли се колко са силни заедно ЦСКА и Левски?! Или не чак толкова…

Стефан Ралчев
Повечето хора определиха днешната среща на върха при премиера на България като историческа.

На една маса седнаха Гриша Ганчев, Васил Божков и единият от братята Домусчиеви – Георги. С тях беше и Борислав Михайлов, който обаче в присъствието на босовете по-скоро играеше представителна роля и за пореден път каза, че БФС не е орган, който… прехвърляйки топката на друго място. По принцип е прав, но много пъти БФС все не е орган (за слабите резултати на националния отбор, за скандала с полиграфа в Черно море, за слабото ниво на първенството…)

Тази среща дойде часове, след като в медийното пространство взе да се заражда по-тайно или мълчаливо някакво обединение на мнения и идеи между ЦСКА и Левски. Знаейки кои хора ръководят двата клуба, поне за мен ми е трудно да повярвам, че може да се стигне до обща идея, още повече за нейната реализация, но от друга страна това не е никак невъзможно. Защото нито един от двата отбора не иска повече да е втора цигулка във футболното ни първенство, след Лудогорец. Знаейки също така, заради дългогодишното им присъствие във футбола, кои са собствениците на ЦСКА и Левски, съм убеден, че те втора цигулка няма да търпят да свирят още дълго време.

И така решиха да използват темата с телевизионните права, за да обединят усилия (б.а. – дали това ще стане е друг въпрос). И за да се убедите за пореден път колко силни могат да бъдат обединени ЦСКА и Левски, видяхте колко бързо бе организирана среща на върха днес преди обяд? Никой не иска, повярвайте, абсолютно никой обединени и силни “червени” и “сини”. Поради много причини. Това е огромна фенска маса, огромен брой граждани на България!!!, огромно влияние в обществото. Държавата в никакъв случай не е в изгодно положение два макар и понатрупали доста прах върху себе си гиганта да си подадат ръка, обединявайки много хора на едно място. А знаете много добре от годините, че ЦСКА и Левски наистина, когато искат, разполагат с фенска маса!

Така че за всички е добре още в зародиш да се спре или поне да се припомни, че трусове особено от футболно естество ама никак, никак не са желателни във важен период, каквато е наближаващата есен и политическите събития. Никой не иска да слуша или гледа как се разменят декларации, плаши се с УЕФА и т.н. заради някакви наглед дребни проблеми като телевизионните права, на фона на важните държавни дела.

Така че твърдението, че ЦСКА и Левски са много силни обединени хем е вярно, хем не толкова, защото на практика много трудно биха били обединени… Но пък за пореден път двата клуба доказват, че все още имат сериозно влияние не само във футбола, а в цялото общество и кажат ли… Само че няма да кажат, както не казаха и нищо особено след срещата на върха. Съобщиха, че всички отбори ще играят феърплей в новото първенство.

Някъде преди 15-16 години в началото на моя журналистически път си спомням, че във тогавашния все още съществуващ вестник “Футбол” отразявахме подобна среща, която се състоя в хотел “Рила”. Пак се говореше за честен футбол, спиране на порочни практики и т.н. Докато приключихме броя на вестника всичко беше по старому.

И сега ще бъде така. Не че съм песимист, просто такива са реалностите. Всичко се прави с цената на всичко. А премиерът хубаво напомни, че все пак това е спорт, който радва хората. В България отдавна това не е така и за това вина носят много хора – ръководители, треньори, директори, футболисти, журналисти, фенове! В България всичко се изкриви – и управлението на клубове, и съдийството, и поведението на феновете. Не че ние сме единствени, навсякъде има недъзи, но у нас това са нашите недъзи и трябва да ги изкореним. Всъщност, ако някой има желание. Смея да твърдя, че такова не виждам.

За финал – най-хубавото нещо от днешната среща е обещанието на премиера Борисов, че държавата ще осигури на всички деца и юноши безплатен футбол. Това означава тренировки в клубовете без такси, екипи, топки, обувки. Това наистина е важно и похвално, но тук отново на ход са БФС и клубовете, които трябва да направят и невъзможното, за да работят в тази насока и да използват дадените държавни средства по най-добрия начин, а не за футболисти от Уганда, както каза премиерът. И е прав – така трябва да бъде.

PS – Първенството започва на 12 юли (петък). Помнете, че след месец, когато са мачовете от 5 кръг (погледнете програмата), ще прожектираме филма „Обичайните заподозрени“.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари 0
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

Сайтът «» няма лиценз за България,
затова достъпът до него е ограничен.
Ще бъдете пренасочени към букмейкър
който оперира легално в България.
Вход / Регистрация