БР Чат

Първо полувреме/Краен резултат: Плюсове и минуси

Стефан Ралчев
Сред стотиците варианти за залози букмейкърите предлагат и вариант да заложим на пазара Първо полувреме/Краен резултат на футболните мачове. В тази статия ще разгледам детайлно тази възможност и какви са плюсовете и минусите при такъв избор за игра.

Плюсове и минуси на Първо полувреме/Краен резултат

Футболният мач е разделен на две полувремена. Затова съвсем логично букмейкърите предлагат на залагащите варианти да определят изхода на първото полувреме, както и крайния изход на дадената среща. Има ли печеливша стратегия този пазар? Нека се опитаме да стигнем до отговора заедно.

Възможни опции при залога Първо полувреме/Краен резултат

Има 9 различни комбинации от залози, ако изберете Първо полувреме/Краен резултат, а именно: П1/П1, П1/Х, П1/П2, Х/П1, Х/Х, Х/П2, П2/П2, П2/Х, П2/П1. Като П1 е победа на първия отбор (в случая домакин), Х – равенство, П2 – победа на втория отбор в дадения мач (гост).

Тези от вас, които залагат, със сигурност знаят какво означава залогът П1/Х например – Домакинът или Отбор 1 да спечели първото полувреме, а крайният изход на мача да е Х (равенство).

Сред някои играчи, основно начинаещите, най-популярни са залозите П1/П2 и П2/П1 или т.нар. “обръщалки”, сдобили популярност на български език. Това е вариант, при който Отбор 1 води на полувремето и Отбор 2 стига до победата в крайния резултат. Или обратното – Отбор 2 води на полувремето, а Отбор 1 стига до обрата в крайния резултат.

Подчертавам, ако не става въпрос за уговорена среща, смея да твърдя, че подобно развитие на събитията е изключителна рядкост и поне за мен по-скоро можем да търсим обяснение в случайност или голяма доза късмет.

Статистика

Ще ви дам нагледен и статистически пример за пазара Първо полувреме/Краен изход за мачовете от английската Висша лига в последните 5 сезона. Ето каква е тя:

П1/П1 – 27,8%
П1/Х – 4,6%
П1/П2 – 1,8%
Х/П1 – 15,4%
Х/Х – 15,9%
Х/П2 – 11,5%
П2/П2 – 16,8%
П2/Х – 4,0%
П2/П1 – 2,2%

Както може добре да видите, най-висок процент има маркетът Първо полувреме/Краен резултат (1-ца), тоест, победа за домакина – над 27%. Това прави повече от 1/4 от мачовете. А т.нар. “обръщалки”, колкото и да не харесвам тази дума – се случват в общо 4% от двубоите (тук става въпрос за 1/2 и 2/1).

Сами може да направите сметка, че в един сезон във Висшата лига има 38 кръга, по 10 мача на кръг, което прави 380 мача на сезон. Или общо 1900 двубоя за последните пет сезона. Пресметнато процентно над 520 мача от тях са завършили при Първо полувреме – 1/Краен резултат – 1, в полза на домакина. Почти 320 двубоя са завършили при развой Първо полувреме – 2/Краен изход – 2. Това са двата най-чести изхода на двубоите и общо правят 840 мача от 1900 или почти половината…

А ако вземем предвид обръщането на резултата – 1/2 или 2/1 общо 4% от 1900 мача прави точно 76 двубоя! Само толкова за последните 5 години сме ставали свидетели на този развой на двубоите. Един сезон във Висшата лига започва през август и приключва в края на май, трае горе долу 9 месеца с прекъсвания за националните отбори или кратка почивка.

Но ако приемем този срок от 9 месеца, това прави общо 45 месеца за последните 5 сезона. 76-те двубоя с обръщане на резултата (2/1 или 1/2) съставляват едва 1,68% на месец през последните пет сезона в Англия. С други думи – между 1 и 2 мача с подобен развой на знака/резултата може да очакваме в месеца. Ако в един месец има 4 кръга с по 10 мача на кръг, това прави по около 40 мача на месец в Англия. И само 1 или 2 е възможно да излязат с обръщалка…

Стратегия за залагане на Първо полувреме/Краен резултат

Доста залагащи, включително и професионалисти, са напълно способни и намират предимства в този маркет в сравнение с пазар за победител само за първо полувреме или само за краен изход на двубоя поотделно. В какво се състои тази стратегия поне според мен?

Понякога букмейкърите не оценяват и не анализират докрай всички възможности, свързани с този пазар във футболните мачове. Например, те може да пропуснат, че Отборът Х, който е домакин, може да осъществи сериозен натиск още през първото полувреме, за да реализира гол. А и няма как това да бъде ясно преди мача… Ситуацията зависи много и от противниците и дали се срещат наглед равностойни отбори или фаворит и аутсайдер.

Но вие винаги може да се възползвате от този пазар и почти винаги високи коефициенти и след проучване на статистиката за даденото първенство или още по-добре – за дадения отбор за известен период от време. Вече ви показах каква е ситуацията във Висшата лига на Англия. За испанската Ла Лига например трябва да знаете, че в последните 5 сезона мачовете с “обръщалки” 2/1 или ½ са намалели средно със 17%!

Личен опит

Със сигурност този вид залог не е от най-привлекателните. Или поне за широкия кръг залагащи. Тъй като понякога е доста трудно да се предвиди крайния изход на дадена среща, а какво остава за Първо полувреме/Краен резултат! Но има една пролука, която винаги може да използвате и тя е, че за самите букмейкъри е много по-лесно да прогнозират резултата само за полувремето или само за крайния изход, отколкото в един общ пазар. И точно от това може да се възползвате.

Какво правя аз?

Няма да крия, че Първо полувреме/Краен резултат е един от любимите ми подходи за залози. И точно в този му вариант, за който се опитах да ви дам статистически доказателства в горните редове. А именно – винаги се стремя да намеря подходящи мачове, в които съм убеден, че Отбор Х ще победи и първото полувреме, и в крайния резултат (независимо дали ще бъде 1/1 или 2/2). Но по-скоро опитвам с 1/1, защото домакинството винаги играе съществена роля, докато при гостуванията винаги има риск.

Ще ви дам прост пример със съвсем произволен мач. Реал Мадрид приема Бетис. Букмейкърът Winbet дава коефициент 1.31 за победа на Реал Мадрид. Пазарът Първо полувреме/Краен резултат в полза на Реал обаче е оценен с 1.76. Има разлика, нали?! Да, първият вариант на коефициента ви носи известна сигурност, но е от онези тип коефициенти, които не помагат кой знае колко много, а носят само чакане и треперене, ако са комбинирани в права колонка. Докато вторият коефициент от порядъка на 1.76-1.80 е нещо съвсем по-добро и си заслужава да се играе.

Първо полувреме/Краен резултат - съвети

Как да залагаме на Първо полувреме/Краен резултат

ВАЖНО! Аз търся такива мачове, в които единият от двата отбора е изявен фаворит и мисля, че няма да има проблеми да спечели първото полувреме, а след това и двубоя. Такива двубои, в които фаворитът ще вкара ранен гол и след това няма да има проблеми да спечели двубоя през втората част.

В подобни мачове съществува и друга опция. Да търсите изненади, когато сте избрали най-добрия букмейкър според вас, в който да залагате. Сами може да се убедите от високите коефициенти, когато става въпрос дори за Х/1 (4.10) или да не говорим за изход, който не е в полза на Реал Мадрид. Връщам се обаче на цифрите, а те тук са безмилостни – рядко ще “хванете” такъв двубой. Просто, защото във футбола има логика и възможността да се уцели подобно развитие е минимална. А за вариант 2/1 (20.00) или ½ (50.00) говорим или за късмет, или за попадение, което се случва веднъж на години.

Другият вариант, който АЗ НЕ използвам при Първо полувреме/Краен резултат е друг тим мачове – между два горе долу равностойни съперници. Взимаме срещата Рома – Наполи, която е идеален пример. Коефициентите и за 1-ца, и за 2-ка са еднакви – по 2.55, тоест имаме идеален вариант поне на хартия за равнопоставени отбори преди началото на двубоя.

При толкова високи ставки за краен изход, тези за Първо полувреме/Краен резултат скачат много. И е майсторство да предвидиш такъв двубой.

Съвети за залози на Първо полувреме/Краен резултат

В случая 1-цата е 2.55, а Първо полувреме/Краен резултат – 1-ца в полза на Рома (най-често срещаният изход на този пазар) вече е 4.10! Същия коефициент получава и вариантът 2/2 в полза на Наполи (4.10). В този случай за разлика от двубоя на Реал Мадрид, няма как да станем свидетели на огромни коефициенти от порядъка на 50.00 при Първо полувреме/Краен резултат – 1/2. Ако за Реал – Бетис това е невъзможно според букмейкъра и поради това е оценен с 50.00, то за “обръщалка” на Рома – Наполи независимо дали става въпрос за 1/2 или 2/1, коефициентът е “само” 26.00.

Рома - Наполи Първо полувреме/Краен резултат

Финален съвет

Не отписвайте вариантите Първо полувреме/Краен резултат особено, когато намерите правилните мачове за залагане. Както видяхте от примерите, ТЕ ВИНАГИ носят по-високи коефициенти от предварително зададения за краен изход. Дори да вземем мач с коефициент 1.12 за победа на домакина, за 1/1 коефициентът е около 1.44 – пак е повече, нали?!

Ако отново се върнем на примера от Англия, след като почти всеки четвърти мач завършва 1/1, това означава средно по над 2 двубоя на кръг. А ако прибавим и изходът 2/2, това още повече увеличава шансовете да намерим такива двубои. Поне според мен е излишно да играя 1-ца за 1.20, ако съм убеден, че домакинът може да вземе и първото полувреме, и крайния резултат за 1.50…

Споделете какво мислите за прочетеното в коментарите. Задайте въпроси, ако има такива и ни кажете за личния си опит с подобни ситуации.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари 0
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

Сайтът «» няма лиценз за България,
затова достъпът до него е ограничен.
Ще бъдете пренасочени към букмейкър
който оперира легално в България.
Вход / Регистрация