Здравко Лазаров пред БР: Не виждам кой ще спре Лудогорец! ЦСКА с тази игра надхвърля очакванията ми… Подкрепям Аржентина заради Меси

Стефан Ралчев
Здравко Лазаров е дългогодишен футболист, национал и участник на Европейското първенство през 2004 година в Португалия. Играл е и за Левски, и за ЦСКА, както за Локомотив Пловдив, Славия, Хебър и други. Направи дълга и добра кариера в Турция в Коджаелиспор, Газиантепспор и Ерджиеспор.

Ето какво сподели Здравко Лазаров пред екипа на Букмейкър Рейтинги:

-Здравко, какво става с Левски, за да не може в шест поредни мача да няма победа?
-Преди тази негативна серия отборът играеше добре и печелеше точки. Сега разликата е, че играе добре, но не печели мачовете. В момента е ясно, че се намира в криза откъм резултати, защото играта е на ниво. Вижда се обаче основният проблем, когато се контузиха двама-трима футболисти и Мъри Стоилов няма алтернатива. Няма дълга скамейка. Отборът играе добре, но в офанзивната част си личи, че има проблеми.

Бетано България предлага високи коефициенти за българските мачове, както и щедри бонуси

-Предстои още един мач със Славия…
-Точно от предишния мач преди около месец започна кризата в Левски. Загубиха на Овча Купел и от там тръгнаха нещата. Сега вярвам, че на Левски му трябва една победа, за да излезе от тази ситуация. Но ще бъде труден мач, Славия винаги е бил неудобен противник дори още по мое време, когато играех. А и сега белите са стабилен отбор, играят здраво.

-Феновете на Левски и цялата синя общност много вярват на Станимир Стоилов. Възможно ли е обаче при липса на резултати това да го разколебае него, а и феновете, защото в крайна сметка резултатите са важни?
-Разбира се, всеки съди по резултатите. До едно време ще се коментира играта. Но не вярвам да има разколебаване, просто отборът се нуждае от една победа. Искам обаче да влезем в положението и на футболистите – натрупаха им се мачове, дълъг сезон, нямаха време за почивка. Знаете, че чужденците не са се прибирали отдавна. Преуморени са и физически, и психически. Бил съм чужденец и съм чакал и най-малката възможност да има почивка, за да се прибера в България. Трудно е и с предстоящото Световно още повече се обърка календарът на клубните първенства.

-За Световното ще поговорим след малко, но се задават важни събития на Герена или поне се очаква да са такива – евентуален нов собственик.
-Видно е, че от доста време феновете спасяват ситуацията в Левски. Но това не може да продължава вечно. Трябва да се намери стабилен собственик, който да държи ситуацията под контрол. Не само относно селекцията, защото е видно, че трябват играчи. Станимир Стоилов дори няма нужния брой количество футболисти, не говорим толкова за качество, но при контузии и наказания той не може да попълни групата. Освен това трябва да се чистят и задълженията, които клубът има.

-ЦСКА е на другия полюс поне според всобщите мнения – отборът не показва привлекателна игра, обаче печели точки?!
-Лично аз съм изненадан от това, което показва ЦСКА. И за мен отборът не играе добре, но играе печелившо, а това се оказва най-важното, нали така?! В ЦСКА използват това, което имат – здрави играчи, стабилна защита и статични положения. Като игра – не кой знае какво, но като точки – много добре. Саша Илич надхвърли очакванията ми.

-Истината е, че не си единственият, който казва, че Саша Илич наистина се справя по-добре и извлича максимума от потенциала на отбора?
-Това е самата истина. Повече с тези футболисти не може да се изисква от него. Той дори взе повече от това, което се очакваше. Според мен с 2-3 трансфера през зимата ЦСКА ще изглежда по-добре през пролетта, за да има шанс да се бори за титлата този сезон. Но… има едно голямо но. Трябва да му се даде време и да бъде оставен да работи. Да бъде оставен 2-3 години, за да гради този отбор. Не става за три-четири месеца… Дано има късмет, в началото на треньорската кариера е и дано постигне поне толкова, колкото като футболист, защото беше отличен футболист. Засякохме се в Турция, докато аз играех в Газиантепспор и Ерджиеспор, а той беше две години в Галатасарай.

-Една от скандалните теми напоследък е съдийството и системата ВАР. Какво е твоето мнение?
-И едно време като нямаше ВАР, пак леко се бутаха по-силните отбори, т.нар. грандове. Така е било винаги и така ще бъде вероятно. За тази система – малко съм скептичен. Бави се много играта, губи се много време. Тук гледат една ситуация по 4-5 минути. Губи се емоцията. Вкараш гол и се радваш след пет минути… Това не е нормално. Отделно от това слагат линиите и чертаят с този ВАР както си искат. Тълкуват ситуациите по различен начин – много е объркано. Съдиите вече не смеят да отсъдят нищо без да им помогне ВАР-а, а според мен той трябва да се намесва само при гол и червен картон – това е. Какво има да се гледа всяка втора спорна ситуация?!

-И тази година няколко отбора са с претенции да спрат Лудогорец към първото място. Смяташ ли, че е възможно?
-Не виждам в близките 2-3 години кой ще спре Лудогорец. Те са с 2-3 класи над другите отбори – и като организация, и като база, и като игра. Преди няколко дни бях в Пловдив на мача с Локомотив. Ами Лудогорец има 20 равностойни футболисти, който поискаш да пуснеш в игра, няма как да сбъркаш.

-В разгара на Световното Лудогорец и Левски ще играят първо за първенство, а след това евентуално и за Купата. Може ли Левски да вземе нещо от тези мачове?
-Както ме питате, разбира се, че е възможно, въпросът е дали ще се случи и какви шансове имат в Левски. Видяхте, че в последните мачове сините играха добре и постигнаха резултати, но с оглед моментната форма Лудогорец е фаворит.

-За финал, да поговорим за предстоящото Световно. Кой е твоят фаворит?
-На това Световно ще стискам палци на Аржентина заради Лионел Меси. Искам да стане световен шампион на последното си световно. Заслужава да го направи, уникален футболист е. През 2014 година загубиха злощастно на финала от Германия, а според мен тогава им беше шансът на аржентинците.

-Кой от по-именитите отбори може да се превърне в провал в Катар?
-Защо не например Франция. Напоследък имат по-слаби резултати, за цялата година на практика записаха една победа в официални мачове. Спомняте ли си, когато 1998 година станаха световни шампиони, че на следващото световно в Япония и Южна Корея дори не излязоха от групите…

-А кой отбор може да се превърне в изненада?
-Може би Дания, Белгия или Холандия, ако можем да считаме за изненада добро представяне на тези отбори. Много е важно в каква форма ще са футболистите, кои ще бъдат здрави. Има основни играчи, които са с контузии, а някои отбори разчитат на водещите си една-две фигури в съставите.

-Как ти се струва световно първенство през зимата?
-Отвсякъде странно. Ясно е, че не сме свикнали. Досега беше по познатия начин – приключват клубните сезони, след това играчите имат време за подготовка, играят контроли. А сега този уикенд още играят по клубните си отбори и вдругиден заминават за Катар и започва Световното. Парите обаче движат света и никой не се интересува футболистите дали са уморени или не са.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P