Дойде време за истинските мъже в ЦСКА

Стефан Ралчев
Този път победата в неделя трябва да бъде с цената на всичко

За първи път от началото на сезона футболистите на ЦСКА е време да покажат, че имат шампионски амбиции. Нещо, което през есента, не афишираха открито – нито те, нито треньорът Саша Илич. Около Коледа и Нова година започнаха все по-често да ги питат – гледа ли ЦСКА към титлата? Тогава сръбският наставник отново избра да бъде предпазлив и да не говори за тази цел. Доста често повтаряше, че до края на сезона остават определен брой финали за ЦСКА, които трябва да бъдат спечелени.

Е, стигнахме до може би най-важния финал. Финалът на финалите. В неделя ЦСКА приема Лудогорец и победата би означавала над 90% шансове за шампионска титла за първи път от 2008 година. Стадион „Българска армия“ ще бъде пълен до последното място, убеден съм, че феновете ще се погрижат за това, с което са доказали, че няма как да има по-добри от тях.

Време е обаче и футболистите на ЦСКА да се погрижат на терена. Това е мачът на мачовете и наистина дойде време, в което да се види има ли истински мъже в отбора. Досега червените удържаха първото място – къде с много прагматична игра, къде с дисциплинираност в защита, къде с късмет, но трябва да си признаем – в по-редките случаи отборът блестеше с хубав и офанзивен стил на игра. Разбира се, в неделя нито стилът е важен, нито красивите комбинации, а трите точки. И нищо друго. Този мач се явява точно по вкуса на ЦСКА – отборът изигра много такива през годината, за което бе критикуван. Сега никой няма да ги обвини за стила на игра, ако в неделя вечер прибавят още три точки и поведат с цели 5 на Лудогорец. Тогава съм почти сигурен, че в плейофите трудно бих повярвал, че червените ще позволят стопяване на разликата…

Доста е смело да смятаме, че точно за предстоящото дерби с Лудогорец изведнъж футболистите на ЦСКА ще придобият качества на световни звезди или ще покажат извънземен футбол като на Манчестър Сити. Но е хубаво да видим желание за битка, за печелене на всяко единоборство, желание за победа. Защото изминаха твърде малко дни от злополучното дерби с Левски, към което нито един „червен“ фен не иска да се връща. Играта бе лоша и още по-неприятното – пасивността на ЦСКА на терена, това подразни привържениците, които не приемат техните любимци да играят плахо и страхливо.

Срещу Лудогорец е важно да не се загуби, но много ми се иска този път и може би за първи път от години тази нагласа да не бъде водеща. Ако играчите излязат на терена отново с настройката – „да не загубим“… на практика са загубили още преди стъпването на терена. Да, хипотетично е напълно възможно при равенство в неделя, в следващите мачове да се реши всичко и ЦСКА да стане шампион, но не е ли по-добре отборът да спечели най-важния си мач и да покаже, че иска да стане шампион.

Защото наистина има нещо, което е време да стане ясно. Искат ли в ЦСКА да станат шампиони, готови ли са да го кажат силно и ясно на глас в публичното пространство – „ние сме ЦСКА и да, тази година искаме да станем шампиони“?! Или ще продължават със страх. Със сигурност ще отговорят, че това не е страх, а предпазливост или пък може би… суеверие. Такива оправдания обаче излизат на преден план, когато не си сигурен в собствените си възможности. А в ЦСКА имат уникалния шанс да прекъснат дългогодишната доминация на отбора от Разград. За целта трябва да излязат и да спечелят в неделя. С цената на всичко! За да могат да заявят, че те искат и ще станат шампиони!

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P