Александър Тунчев пред БР: За целите с Арда, ще стане ли ЦСКА шампион и търпението към Мъри в Левски

Стефан Ралчев
Александър Тунчев е настоящият треньор на Арда (Кърджали), а преди това стартира кариерата си като помощник в Локомотив Пловдив, като води смърфовете и като старши треньор. Като футболист игра за Хебър Пазарджик, Беласица Петрич, Локомотив Пловдив, ЦСКА, Лестър, Кристъл Палас, Заглембе Любин, отново Локомотив Пловдив, ЦСКА и завърши кариерата си на Лаута. 3 пъти е шампион на България (с Локомотив Пловдив през 2004 година и два пъти с ЦСКА – 2005, 2008), печели Купата на България с ЦСКА 2006 г., 2 пъти Суперкупата на България (с Локо Пловдив 2004 година и с ЦСКА 2006 година).

-Господин Тунчев, стартирахте пролетния дял от сезона с две поредни победи, последната от които вероятно доста изненадващо за мнозина – 5:0 срещу Локомотив Пловдив. Доволен ли сте от представянето на Арда в първите два мача?
-В последния двубой срещу Локомотив Пловдив отборът стоя доста добре. Аз и преди съм казвал, че целта на Арда е да играе добър футбол, който да е приятен за гледане. Разбира се обаче, трябва и да бъде печеливш. Колкото и да говорим, само с красив футбол не се получават нещата, трябва да се постараем и да печелим. Към момента категорично не мога да не бъда недоволен от футболистите.

Може да се възползвате от високите коефициенти за мачовете от Първа лига на букмейкъра Betano

-Какви са по-краткосрочните ви цели за класирането, преследвате ли участие в Топ 6, искате евентуално да задържите седмо място, което дава право на участие в плейоф за евротурнирите…
-В предстоящия кръг гостуваме на ЦСКА 1948, мислим за този двубой. Няма да ни бъде лесно в нито един мач, защото със сигурност противниците ни гледат с друго око на Арда, когато показваме силен и печеливш футбол. За мен обаче наличието на конкуренция само може да помогне на всички. Относно класирането – ако побеждаваме в следващите няколко мача, ще бъде неуважително към самите нас и към феновете ни, да кажем, че играем за седмото място. Но нека следваме програмата и да минаваме мач по мач. Тогава ще се види къде сме в таблицата.

-В изминалия кръг според мен се получиха някои по-малко очаквани резултати, като например победата на Ботев Враца срещу ЦСКА 1948, Пирин взе точка от Левски, Септември също направи равен срещу Локомотив София. Може би тези резултати са потвърждение на думите ви за конкуренция в първенството?
-Не подходиш ли сериозно дори и срещу последния в класирането, може да имаш затруднения. Сами споменахте резултатите от изминалия кръг. Наблюденията, които имаме и това, което си говорим с колегите, е, че изключвайки един или два отбора, останалите като че ли изпитваме трудности, когато гостуваме. Отборите играят по един начин, когато са домакини и по съвсем друг начин, когато гостуват.

-На какво го отдавате това? Защото едва ли има повод за притеснение, когато гостувате на Славия или Септември – без нищо срещу тези отбори, но в тези мачове няма натиск от феновете. Да не кажа, че на малко стадиони затрудненията, за които вие говорите, могат да дойдат от някаква изключителна атмосфера, която да уплаши футболистите.
-Нямам конкретен отговор или нещо, което мога да посоча като основна причина. Вероятно става въпрос и за манталитет и то от години. Домакинския мач го играеш със самочувствие, а при гостуванията отборите сякаш изглеждат по съвсем различен начин.

-Продължавате със селекцията, младежкият национал Станислав Дюлгеров е при вас. Ще го задържите ли?
-Ще изкара известно време с нас, за да се запознаем с качествата му. Нямам наблюдения върху него, но съм информиран как е протекла кариерата му до момента. Бил е във втория отбор на Твенте, за последно е играл в Гърция. Доста добри отзиви получих за играта му, неизменен плюс е, че е българин и вероятно няма да му трябва много време за адаптация. Ако се представи добре, има големи шансове да остане в Арда.

-Да ви върна няколко месеца назад, когато се оттеглиха предишните собственици. Много хора като че ли очакваха в Арда да настъпи паника, да се говори за фалити и т.н. А вие се стабилизирахте и продължавате да показвате много добри резултати.
-Имаше известен труден период, когато предишните собственици се оттеглиха. В момента обаче имаме съвсем нормални условия, за които благодаря на ръководството. Човекът, който издържа клуба, се старае да разполагаме с абсолютно всичко, което ни е необходимо, за да провеждаме нормален тренировъчен процес. Няма нещо, от което да се оплачем към този момент.

-През есента имахте някои колебливи резултати, но въпреки тях и ръководството, и вие, показахте, че не сте привърженици на бързи промени?
-В един период нямахме най-добрите резултати, но смея да твърдя, че въпреки това, показвахме добра игра. Просто някак си не успявахме да спечелим самите мачове, на моменти губехме концентрация. Мисля, че дори и в двубоите, които загубихме, бяхме по-добрият отбор от голяма част от съперниците. Ще ви дам пример от Локомотив Пловдив. Всички си спомняте, че в началото с Бруно Акрапович нещата не се получаваха. Ние в България искаме всичко да се случи от днес за утре, ако може и за вчера. Ние в Локомотив Пловдив виждахме, че нещата вървят, просто е нужно малко време, за да дойдат и резултатите. Просто нямаме нужното търпение…

-В почти всеки кръг един срещу друг се изправяте бивши съотборници от ЦСКА или други отбори, в които сте играли заедно. Но прави впечатление присъствието на Христо Янев, Владимир Манчев, Тодор Янчев, Светослав Петров, Александър Томаш… По-различно ли е, когато на противниковата скамейка е ваш съотборник и приятел?
-Ние сме играли заедно, както и един срещу друг доста време. Винаги е хубаво, когато виждаш твои бивши съотборници да се развиват и че им се дава шанс да се развиват в треньорската професия. Винаги има емоция, но го има и съперничеството, всеки иска неговият отбор да спечели.

-Бихте ли взели нещо като идея или урок от някой от изброените вече ваши колеги, а допреди години съотборници по терените?
-Аз съм човек, който обичам да се уча. Дори бих взел нещо лошо от някого, за да не го прилагам за в бъдеще. Виждал съм много такива примери, които също ми служат в професията. Никога не съм твърдял, че знам всичко и мога всичко. Всеки ден се старая да уча нещо ново.

-ЦСКА продължава да води в класирането, макар и след изминали само два пролетни мача. Ще успее ли да задържи първото място?
-Ще бъде трудно, няма какво да се залъгваме. В първите два мача обаче останах приятно изненадан, защото имах възможност да наблюдавам няколко контроли на отбора в Турция и там играта им не беше тази, която показаха сега в двата официални двубоя.

-Ще бъде ли от помощ на ЦСКА, ако Лудогорец продължи напред в евротурнирите?
-Колкото по-напред продължава Лудогорец в Европа, толкова шансовете на ЦСКА за титлата се увеличават. Няма какво да се крие това нещо – в момента ЦСКА е на първо място. Ако някой на Армията каже, че няма да се бори за титлата, ще излъже.

-Основната тема в ЦСКА е свързана със стадиона.
-Едно от нещата, които трябва да се променят, ако искаме в България да се играе добър футбол, е инфраструктурата. Ясно е, че трябва да се направят стадиони и тренировъчни игрища. Така ще се вдигне нивото на футбола, в което съм категоричен. Видял съм го в чужбина. Няма как да тренираш на терени, които не са в добро състояние и след това да искаш да имаш резултати в мачовете, когато играеш на малко по-хубав терен. Сами разбирате, че при по-нови стадиони ще се увеличи и посещаемостта. На кого няма да му е приятно да отиде на по-нов, хубав и чист стадион?!

-В Левски ситуацията е доста тревожна – и откъм резултати с десет мача без победа, а и евентуалната сделка по смяната на собствеността пропадна.
-Не е лесно, не съм изпадал в такава ситуация, но ето тук говоря за това търпение, което ставаше въпрос за определен треньор. Дори и при тези резултати аз не съм чул някой да каже, че Станимир Стоилов трябва да напусне.

-Докъде искате да стигнете в кариерата си на треньор?
-Разбира се, че целта ми е да водя някой добър отбор, защо не и в чужбина. Винаги трябва да си поставяш цели, но не искам да прескачам стъпалата – искам да се развивам постепенно.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P