Стойчо Стоев пред БР: Няма кой да вземе акциите на Левски! Бербатов няма опит, но трябва промяна, защото затъваме…

Стефан Ралчев
Стойчо Стоев е два пъти шампион с Лудогорец (2014, 2019), има още една купа и суперкупа на България с отбора. С Лудогорец записа 1/8-финал в Лига Европа, след като на 1/16-финалите елиминира Лацио. Бил е треньор още на Левски, Арда, Монтана, Миньор, Локомотив София и Спортист Своге.

stoev

Ето какво каза Стойчо Стоев пред екипа на БР Медия за случващото се в Левски, Лудогорец и българския футбол.

-Господин Стоев, да започнем от случващото се в Левски. Клубът изглежда в тежко състояние…
-Клубът е в позиция, в която бе и преди една година. Няма свежи пари, а когато нямаш финансов ресурс, от там започва и затруднението. Не може да си намериш качествени футболисти, принуждаваш се да взимаш такива, които не са това качество за Левски. Видя се, че младите футболисти – не всички са готови за първия отбор, а и за да станат, трябва да имат около себе си опитни. Както беше, когато аз бях треньор. Започнаха да играят Деян Иванов, братята Цоневи, Мики Орачев, Краев, но покрай тях имаше опитни футболисти.

-Защо тогава тази зима бяха привлечени толкова чужденци – това не отговаря на ситуацията в клуба?
-Когато един футболен клуб е опрян до стената започва да прави грешки. Когато няма лостове, с които нещата да се оправят, започва да се лута, както Левски се луташе. Между другото, аз си спомням, че имахме същия период, когато нямаше пари и по мое време. Ако си спомняте, при нас също имаше драстично свиване на бюджета. В един момент и ние бяхме опрени до стената. Тогава финансовите ни възможности бяха като сегашните, изпитвахме сериозни затруднения.

Вижте предложението за високи коефициенти за българското футболно първенство от Bwin sport

-В Левски искаха да сменят модела на управление. Вместо модел с един собственик или благодател, да намерят няколко по-малки спонсора и така да бъде осигуряван бюджетът. Това възможно ли е?
-Според мен това няма да се получи. Какви спонсори да привечеш в тази икономическа криза?! Кой дава пари за реклама в настоящия момент?!

-Тогава се връщаме отново на модела “бащица”… Има ли някой друг, който да вземе акциите.
-Кой да ги вземе? Останаха ли такива хора? В България аз не знам да има толкова богати хора, които да дойдат да издържат футболен клуб и да кажат, че тези милиони – ей така, ще ги дават за клуба, защото много обичат футбола. Няма такива хора вече…

-Как се справя Наско Сираков с управлението в тази година?
-Не мога да дам точен отговор. Когато ги нямаш парите и очакваш отнякъде да намериш или някой ще ти даде, малко е опасничко… За мен, когато тръгваш да спасяваш един клуб, което е похвално, защото си израснал в този отбор и си легенда, но ги нямаш финансовите инструменти, е нож с две остриета. Ясно е, че има неща, които ние вероятно не знаем, но е хубаво феновете да са наясно. Наско Сираков няма тези пари в джоба си, а дали е очаквал помощ отнякъде и някога във времето, какви идеи е имал, не мога да коментирам.

-Левски загуби дербито с ЦСКА, но какво е мнението ви за червените с треньор Любослав Пенев?
-Отборът е по-различен от това, което беше при Акрапович. Изглежда по-идеен, по-креативен в атака и създава по-сериозна острота, а не мисли само за защита. За един месец този отбор за мен има развитие.

-Какво ще се случи на финала за Купата, в който ЦСКА се изправя срещу един от бившите ви отбори – Арда?
-Арда показва стабилна игра. Никак няма да е лесно на ЦСКА. Ясно е, че феновете на ЦСКА искат купата, но предстои тежък двубой. Моето мнение е, че на Армията трябва да мислят малко по-глобално как върви отборът и клубът. Ние в България сме свикнали при първия провал и сменяме всичко… По тази логика Клоп трябваше да бъде уволнен 10 пъти от Ливърпул. Или Гуардиола, който в началото в Сити също имаше проблеми. Но там хората са взели решение, че това ще бъде техният треньор, който ще им донесе промяната.

-Споменавате промяна, каквато се наблюдава в Лудогорец в последните една-две години. Защо отборът обаче не е на същото ниво?
-В един момент отборът беше доста добре изграден в добра футболна възраст. Във времето обаче не направиха постепенно вкарване на нови футболисти. Играеха едни и същи – вярно, много качествени, но физиологията е такава, че тези играчи няма как да бъдат същите след 2-3-4 години. В един момент се видя, че са закъснели и започнаха с ударна промяна. Тук обаче идва и другата страна на монетата – може да сбъркаш при привличането на чужденците, когато си притиснат от времето.

-И въпреки това, Лудогорец почти сигурно за поредна година ще е шампион на България?
-Несъмнено в Лудогорец има малко по-качествени състезатели от останалите отбори и в един момент даден футболист решава конкретен мач. Но те разчитат в момента на индивидуалните качества на определени играчи, а не на окомплектован отбор. Затова трябва време. За мен проблемът за Лудогорец мисля, че ще бъде в Европа. Знаете, че всеки клуб има своите виждания за успехи. Ясно е, че целта пред Лудогорец е шампионската титла, която им носи участие в квалификациите на Шампионската лига. Но за тях приоритет остава участието в Европа.

-Отново се дискутира формата на първенството. Какво е вашето мнение, трябва ли да се върне познатият ни формат с 16 отбора?
-По мое време като футболист нямаше такива новости във формата с плейофи и т.н. Моето мнение е, че този формат не е лош. Не бих казал, че нивото на футбола се е повишило, но интригата я има. Виждате, че имаше борба за участие в първата шестица, при изпадащите отбори също е интересно. Знаете какво ще се случи при 16 отбора. Три или четири тима ще спорят за титлата, още толкова ще се борят да не изпаднат и остават 8-9 отбора в средата на класирането, които през пролетта няма да играят за нищо.

-Ако Димитър Бербатов се кандидатира за президент на БФС, има ли шанс според вас?
-Ако реши да се кандидатира, съм сигурен, че го е обмислил добре. Обикновено ние българите не приемаме нещо ново, ние сме вечни скептици. Ние си караме на старата максима, че по-добре да е старото, защото го познаваме, но не и промяната. Според мен трябва да има промяна, защото 20 години затъваме, а и ще продължим да затъваме. Ясно е, че Димитър Бербатов няма управленски опит. Но ако реши да се кандидатира, ще има около себе си хора с такъв. Постепенно ще се научи и е ясно, че му трябва екип от хора. Но има ли роден научен ръководител?!

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P