Шестима червени шампиони от другата страна на играта

Стефан Ралчев
Те имат пълния потенциал да се осъществят и като треньори

Необичайно дългата зимна пауза в българския клубен футбол (основно заради Световното в Катар) продължава, но трансфери, новини и промени в клубовете – дал бог. Освен традиционните пристигащи и напускащи футболисти, имаше и няколко треньорски промени. Тодор Янчев официално бе обявен за треньор на ЦСКА 1948, а Димитър Димитров се завърна в професията, като застана начело на Спартак Варна.

Назначението на Тодор Янчев (извън всички странични теми, повечето засягащи емоционалната страна на случилото си), стана повод за обобщение на една тенденция. Която много се надявам да бъде наложена във времето, а именно – привличане, налагане и развитие на нови и млади кадри в треньорската професия у нас (друга тема е, че у нас този процес е ужасно закъснял поне с пет, да не кажа десет години). Защото, Тодор Янчев през май ще стане на 47 години и говорейки за млади кадри, тук май не е съвсем уместно това определение. Младите кадри в треньорската професия трябва да бъдат на 35 или 40 (така ги разбират нещата в Европа), а не на 47, когато отдавна трябва да са наложени имена в професията… Но както казах, това е дълга и съвсем друга тема.

Ако погледнем отборите в Първа лига, интересното е, че 6 от общо 16 или почти половината, в момента са водени от треньори от сравнително едно и също поколение доскорошни футболисти. И всички те са от почти един и същи отбор на ЦСКА отпреди няколко години.

Споменахме вече Тодор Янчев, а до него нареждаме Александър Томаш (Локомотив Пловдив), Светослав Петров (Септември София), Христо Янев (Пирин Благоевград), Владимир Манчев (Хебър Пазарджик) и Александър Тунчев (Арда).

Шестимата „червени“ специалисти бяха на Армията горе долу в един и същи период, дори четирима от тях станаха заедно шампиони – Янчев, Томаш, Светослав Петров и Христо Янев (през 2003 година), а някои спечелиха по още една титла заедно (като Янев и Янчев през 2005 година). Единствено Владимир Манчев напусна по-рано ЦСКА като футболист (още след края на сезон 2001/2002) и не успя да стане шампион с гореспоменатите, а Александър Тунчев поради факта, че е най-млад от всички (роден 1981 година), пристигна в Борисовата градина най-късно (на полусезона на шампионат 2005/2006), но пък стана шампион с Тодор Янчев през 2008 година.

Реално тези шестима актуални треньори са от последното по-силно поколение български футболисти (имам предвид не само за ЦСКА). Те играха в последните години, в които отборите все още не бяха пълни с чужденци. Да, имаше такива, но българите преобладаваха и категорично бяха водещи в отбора. Защото конкретно за състава на ЦСКА именно тези имена бяха лидерите в отбора, добавяйки например Велизар Димитров, Емил Гъргоров (който е играещ треньор във Витоша Бистрица), Йордан Тодоров и още други българи, които не са треньори и не са обект на темата.

Сега именно това ядро дългогодишни български лидери в ЦСКА вече е от другата страна на играта. Те постигнаха не малко и то заедно като футболисти, направиха кариери в чужбина, бяха и национали. Сега обаче застават един срещу друг в ролята си на треньори. Някои по-опитни (като Томаш и Христо Янев), други почти съвсем новобранци (като Владимир Манчев и Тодор Янчев), но всички те с огромната амбиция да се докажат и в тази професия. Както каза преди няколко дни в едно интервю Владимир Манчев: „Играта е същата, но ние вече не я играем…“

В очите на всеки един от тези момчета се вижда стремежът да успее. Да докаже, че вече не е голмайсторът, капитанът или любимецът от терена. Сега всеки един от тях има своя собствен път и от него до голяма степен зависи как ще го извърви. Познавайки (някой по-добре, други – не толкова) всеки един от тях, съм сигурен, че ако им бъде даден шанс и ако имат възможността да работят нормално, няма да бъдат по-лоши треньори, отколкото футболисти. Дори напротив – имат потенциала да надскочат футболните си кариери. Защото те може вече да не са на терена, но със сигурност има какво да дадат – вече от другата страна на играта…

PS – Към списъка добавям и Даниел Моралес, който също игра сравнително по същото време в ЦСКА, а след това дълго време бе част от академията на отбора, но темата е само за българските бивши футболисти и настоящия треньори.

Игралите в ЦСКА българи, които сега са треньори в Първа лига:

  • ЦСКА 1948 – Тодор Янчев
  • Локомотив Пловдив – Александър Томаш
  • Септември София – Светослав Петров
  • Пирин Благоевград – Христо Янев
  • Хебър Пазарджик – Владимир Манчев
  • Арда – Александър Тунчев
Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P