Легендарният шампион Серафим Бързаков пред БР за скандала в борбата: Не може един човек да коли и беси… Биляна Дудова е в правото си

Стефан Ралчев
Неприятен казус се разрази в женската борба. Националката Биляна Дудова бе пренебрегната за предстоящото европейско първенство, като в нейната категория ще участва Тайбе Юсеин. Двете обаче трябваше да проведат борба помежду си, за да определят коя да представя България в категория до 62 килограма. Такава борба не бе проведена, въпреки че Биляна Дудова закова на кантара 61.900 кг, а Тайбе Юсеин 63,500 кг. И въпреки че спази теглото за категорията си, Биляна Дудова е пренебрегната за сметка на Юсеин.

Ето какво каза легендарният борец от близкото минало Серафим Бързаков, който бе начело и на женския национален отбор по борба. Той е 2 пъти световен, 4 пъти европейски и веднъж олимпийски вицешампион (Сидни 2000).

-Господин Бързаков, от два дни има повече от любопитен казус, който нажежи обстановката до червено, а вероятно скандалът тепърва ще ескалира. Какво е вашето мнение относно случая с Биляна Дудова и Тайбе Юсеин?
-Вижте, не искам да говоря много. Ще кажа само някои неща, защото сега не е моментът. На момичетата предстои европейско първенство. Не искам да ги разконцентрирам, макар че казусът вече набра скорост. Според мен Биляна Дудова има пълното право. Тя е в правото си да излезе и да каже, че е разочарована.

Bet365 България предлага коефициенти и за състезания по борба

-Защо не се е провела борбата между двете, макар ясно и точно да е било планирано това?
-Според мен трябва да се потърси отговорност от треньора на националния отбор Петър Касабов и федерацията. Борбата в категория 62 килограма трябваше да е в Благоевград. Вече изтекоха клипчета и дори протокола, на който ясно е записано коя колко тежи. Записано е с факти и цифри – Биляна Дудова влиза в категорията, докато Тайбе Юсеин е по-тежка с 1.650 кг. Аз бях там, още мои колеги бяха, за да видят преборването. Такова обаче нямаше.

-Защо? Какво е вашето обяснение, че двете не се срещнаха на тепиха?
-В момента истината е, че Биляна седи по-добре. Да, сбърка на Държавното първенство, Тайбе я победи, но в предишната борба Биляна спечели и то доста убедително. Сега беше моментът двете да определят коя в крайна сметка ще излезе победител. Не знам поради каква причина Петър Касабов и федерацията решиха, че няма да има преборване в Благоевград. Аз обаче не се изненадвам, защото през годините на мен доста пъти ми се е случвало подобно нещо. Изпитвал съм доста неща на гърба си, сменявали са дати и какво ли още не. Разберете ме, нямам нищо против Тайбе – тя е отличен състезател, но не може един човек да проявява подобни своеволия, да коли и беси.

-Накъде ще отиде този казус според вас?
-Нямам идея. Имам много неща да кажа, но наистина не искам да навлизам точно сега в подробности. Биляна Дудова е доста разочарована, както личният й треньор Георги Калчев. Други хора в борбата – също. Според мен този път нещата може би ще придобият по-сериозен характер, защото такива казуси не се случват за първи път, но просто не им се даваше гласност и обществеността не разбираше.

-Самата Биляна Дудова каза, че за нея не е нормално да бъде ощетявана, защото не е от клуба на Петър Касабов. Как ще коментирате тези нейни думи?
-Нямам коментар… всички в борбата знаят много неща. Но е факт, че Биляна Дудова не е от клуба, в който треньор е Петър Касабов. И получава подобно отношение. Не искам да отварям темата коя състезателка с кой личен треньор се подготвя и момичетата на кого дължат успехите си до момента. Но ние с повечето колеги не държим на всяка цена да обираме лаврите, просто работим, защото обичаме борбата. Но не обичам нечестните постъпки…

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P