Олимпийският шампион Петър Лесов за: Шоу договорката на Кубрат Пулев, битката на бокса с лакрос и софтбол, сълзите и… смъртна присъда

Стефан Ралчев
Петър Лесов е най-младият български олимпийски шампион. Става първи на планетата само на 19 години – в Москва 1980 година. В спортната си кариера има малко медали, но всички златни – две европейски титли (1981, 1983), една световна титла за младежи (1979) и три златни медала на турнира Странджа. Говорим с Петър Лесов по няколко повода – предложението боксът да бъде изключен от олимпийското движение, изминалата година и за последния бой на Кубрат Пулев.

Ето какво каза Петър Лесов пред екипа на Букмейкър Рейтинги:

-Господин Лесов, в последните няколко дни надвисна опасност боксът да бъде изваден от Олимпийските игри през 2028 година. Какъв е вашият коментар?
-Това е пълна глупост! Все пак мисля, че в крайна сметка ще се постигне някакво съгласие и нещата ще се оправят. МОК и АИБА ще си подадат ръце и боксът ще бъде на Игрите през 2028 година. Не знам какъв е чак толкова проблемът, за да не могат да намерят примирие помежду си. Боксът и щангите са едни от основателите на олимпийските игри, срамота е да бъдат изключени!

Вижте бонусите на Уинбет и се радвайте на добри празнични печалби

-Всъщност, боксът получи срок до 2023 година да реши проблемите си и е напълно възможно да бъде оставен за Игрите през 2028 година.
-Да, да точно така. Затова казвам, че се надявам и вярвам, че нашият спорт няма да бъде изваден, ако бъдат решени проблемите. Поне аз за себе си имам няколко аргумента в полза на бокса, дори и да гледам по-безпристрастно. Нашият спорт със сигурност е по-атрактивен, отколкото да гледаш скално катерене… Има масовост, практикува се по цял свят. Кажете ми колко африканци карат сърф, играят бейзбол или скуош. Ето с такива спортове боксът ще трябва да се пребори, за да участва на Игрите през 2028 година.

-Да, точно така – боксът ще спори с бейзбол, софтбол, скуош, лакрос, крикет и поло за Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 година, като вече бе решено, че през 2024 година ще бъде част от Игрите.
-Вие изброихте такива спортове, че нямам думи… Ами тогава да правят и художествена гимнастика за мъже и да приключваме. Ясно е на всички, че тези новите модерни спортове, за които говорим, са американски или там ги практикуват. И те натискат да ги има на Игрите. Обаче ми е странно заради бокса, защото американците са много силна нация в нашия спорт. Десетилетия Америка е мястото за професионалния бокс. И още един аргумент – погледнете Русия, Китай, Индия, африканските страни – всички те практикуват бокс. Ако го премахнат, това означава да лишиш половината свят от този спорт, което означава и телевизионни права, приходи и т.н. Така че си мисля, че Международният олимпийски комитет все пак ще разгледа случая и от тази гледна точка.

-А какви са проблемите в бокса, защо се стигна дотук?
-Истината е, че има доста трески за дялане в съдийството. Но според мен колкото и да се мъчат, трудно биха се справили с този проблем. Просто, защото съдиите са хора, а те могат да отъсдят, както си искат. Има много рефери от арабските страни, които са много слаби и лесно влизат в играта, ако ме разбирате за какво намеквам. Това е един от огромните проблеми.

-Вие неведнъж сте се оплаквали от съдиите на големи състезания?!
-Не знаете какво беше на последните две световни първенства и на Олимпиадата сега в Токио (тук прави пауза и се разплаква). Това е ужас! Ние искахме да спираме с бокса, но решихме, че трябва да докажем, че сме добри и съм убеден, че в Париж 2024 година ще се справим. Станимира искаше да спира, но е хубаво, че хората ни подкрепят. След загубата й веднага ни се обади Стефка Костадинова, която каза и на Станимира, че е имало много спортисти в историята, които не са успели от първия, дори от втория опит. И че нейната Олимпиада ще бъде в Париж.

-Може би тогава няма смисъл да ви питам за отиващата си 2021 година?
-Истината е, че не съм доволен. Да, участвахме на Олимпиадата със Станимира Петрова, но липсва ли медала при нея… (прави пауза). Просто не съм доволен.

-Преди няколко дни Кубрат Пулев участва в нов вид по-скоро шоу – мач срещу ММА състезател. Какви са впечатленията ви?
-Всичко е предварителна договорка. Всичко е за пари.

-Но пък погледнато от негова гледна точка защо да не спечели, ако има подобно предложение?!
-Да, да – напълно съм съгласен. Поканили са го, нека отиде и да си вземе парите. Те понеже знаят, че вече е приключил и го канят в такива шоу програми. Нали не си мислите, че ако беше срещу някой сериозен боец, щеше да се съгласи. Тук просто нещата са уговорени предварително за публиката. В Америка обичат зрелището.

-А вие имахте ли шанс да останете в чужбина по време на активната ви кариера на боксьор?
-Предложиха ми да остана в Италия още през 1983 година и да стана професионалист. Тогава спонсорът на концерна Пума дойде и ми предложи договор, а аз само погледнах сумата и онемях! Тогава обаче бях офицер в България, тъкмо себеше родил синът ми, беше на 3-4 месеца. Ако бях останал, директно ми издаваха смъртна присъда. Офицер, избягал в чужбина – по това време последиците бяха точно такива. А и тук оставаха родителите ми, роднините ми – щяха да ги подгонят. В Америка също съм имал предложения. Имахме мачове срещу тях, загубихме 3:8 срещи, но аз спечелих моята. Тогава също ми предложиха да остана. Нямаше как подобно нещо да се случи в разгара на социализма. На всяко състезание с нас пътуваха хора от службите. Веднъж заговорих един българин, нашенец, който беше останал в чужбина. След разговора нашите хора от службите веднага ме придърпаха да ме питат – какъв е този, с когото говоря, да не съм смеел повече да говоря с тези хора.

-Сега какво ви предстои с женския национален отбор по бокс?
-Качваме се на лагер на Белмекен на 10 януари. Знаете, че изместиха световното първенство по бокс. Първо беше за този декември, след това го изместиха за месец март догодина, а сега последно ще се проведе през май. Така че след като приключим лагера на Белмекен, ще слезем и веднага ще участваме на Републиканското първенство. В края на февруари е турнира „Странджа“. След това ще търсим съперници за спаринги до Световното. Хубавото е, че АИБА реши за първи път на Световното за жените да раздаде премии, каквито дава за мъжете. Така за златен медал на Световното първенство победителката получава 100 000 долара, сребърен – 50 хиляди долара, а двата бронзови медала ще бъдат премирани по 25 хиляди долара. Това ще бъде още по-сериозен стимул за всички участнички.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P