Няма място за старите кучета

Мартин Георгиев
Приказката на Кристиано Роналдо в Манчестър е пред своя окончателен край.

Cristiano Ronaldo leaves

11-ти юни 2009-та година – помня този вече далечен ден все едно беше вчера. Тогава изживях първото си сериозно разочарование като фен на Манчестър Юнайтед – Кристиано Роналдо подписа с Реал Мадрид. Сега 13 години по-късно пиша редове, които никога не съм мислил, че ще напиша. Кариерата на Кристиано Роналдо ще приключи по възможно най-грозния начин – губейки респекта на единствената фен база, която го обичаше безрезервно.

От осанна до разпни го

11 дни след като Кристиано вкара своя гол номер 700 в своята клубна кариера под възгласите „Вива Роналдо“ на гостуващата агитка на „червените дяволи“ на „Гудисън парк“, той е изваден от състава от Ерик Тен Хаг, което може би бележи и краят на „второто пришествие“ на португалския футболен бог на „Театъра на мечтите“.

Причината е, че Кристиано Роналдо отказа да влезе в игра срещу Тотнъм в сряда вечер (б.а. 19-ти октомври 2022 г.) и напусна демонстративно терена още преди края на мача. Мач, който впрочем беше и най-добрият за Юнайтед под ръководството на Ерик Тен Хаг до този момент. Манчестър Юнайтед успя да победи 3 много сериозни тима във Висшата лига – Арсенал, Ливърпул и Тотнъм. Общото между и трите мача бе, че Роналдо не започна като титуляр в нито един от тях. Нещо, което преди години щеше да е немислимо…

За бившите и настоящите…

Година и два месеца след повторното завръщане на Роналдо в Манчестър на всички е ясно, че то изобщо не трябваше да се случва. Това да се „събереш отново с бившата“ не е най-добрата идея на света. Да, може би няколко вечери ще си прекарате добре, даже отлично, може би дори ще бъдат незабравими нощите, но в края на всичко ще остане една горчилка и споменът от добрите моменти ще избледнее, докато не се превърне в гняв.

Гневът към Кристиано сред феновете на Кристиано Роналдо тепърва започва. След толкова много години най-накрая отборът придобива някаква идентичност, печели важните мачове, има поредица от сухи мрежи, но тема номер 1 във всички медии, социални мрежи и футболни групи е не представянето на тима, а именно драмата около КР7.

Култът „КР7“

Култът към личността на Кристиано Роналдо е може би най-големият след този към Джордан през 90-те години, но социалният климат тогава бе коренно различен. Той е най-„следваната“ личност в социалните мрежи и почти под всеки футболен пост в туитър има спорове за Роналдо срещу Меси. ПР машината на суперзвездата от Мадейра тепърва ще започне да „чернѝ“ мениджър, съотборници, ръководители и собственици на Манчестър Юнайтед. И това ще е първият голям казус пред Ерик Тен Хаг – ако той се справи с него, то според мен няма какво да го спре.

Father time is undefeated

Време е да признаем нещо, което беше ясно на всички – времето остава непобедимо, като дори Роналдо не може да спечели този „мач“. Кристиано не само е загубил няколко крачки бързина, но е загубил най-важното за един голаджия – своята клиничност и кръвожадност. За съжаление второто може би е плод на негов личен семеен проблем през лятото, за което изобщо не бива да го виним. Но португалецът показа за съжаление, че за него е важно само едно нещо – той трябва да е под светлината на прожекторите.

Кристиано Роналдо е най-великият футболист на всички времена, поне за мен. Той показа, че обикновено момче от Мадейра с много труд и лишения може да спечели безброй титли и шампионати , да побеждава във важни мачове, да изкарва отборите си от трудните моменти и да чупи рекорд след рекорд – футболното наследство на Кристиано Роналдо завинаги ще изписано със златни букви, а съперничеството му с Лионел Меси ще остане неповторимо в история. Аргументите в негова полза обаче все повече избледняват, а най-лоялните му фенове, фен базата на „червените дяволи“, като че ли вече е изгубена.

„Или умираш като герой, или живееш достатъчно дълго, за да се превърнеш в злодей“

Този цитат е от един от любимите ми филми „Тъмният рицар“ и най-добре описва ситуацията на Роналдо след завръщането му на „Олд Трафорд“. Публиката, която 13 поредни години след като той напусна „Театъра на мечтите“, продължаваше да пее „Вива Роналдо“ на всеки един стадион, на който Манчестър Юнайтед стъпва, бе предадена от вече 38-годишната легенда. Кристиано реши да опетни края на кариерата си като стартира бунт, когато сякаш бурята започна лека-полека да отминава над „Стретфорд Енд“.

Моите разбирания за кръговрата на живота може би се различават от тези на Кристиано Роналдо. Всеки знае, че физическият и умственият пик на дадена кариерата не трае вечно, но винаги можеш и ТРЯБВА да я приключиш достойно, с овации и окичен с лаврови венци.

Роналдо ще приключи своя финален етюд на „Театъра на мечтите“, тренирайки с юношите и молейки се някой отбор да му поеме мултимилионната заплата през зимния трансферен прозорец. А на „Олд Трафорд“, дори с горчиви гласове, ще продължава да ехти „Вива Роналдо“…

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P