Синята легенда Мишо Вълчев пред БР: Всеки казва, че Левски няма да изпадне, но да не стане белята…

Стефан Ралчев
Михаил Вълчев е една от големите легенди на Левски през 80-те години. Два пъти шампион (1984, 1985), два пъти носител на купата на България (1984, 1986), голмайстор на „А“ група (1982), бивш национал на страната ни. Като треньор е начело на Левски при паметната победа с 5:0 срещу ЦСКА на финала за Купата на България през 1998 година.

Mihail_Valchev

Ето какво каза Михаил Вълчев пред екипа на Букмейкър Рейтинги:

-Господин Вълчев, Левски е в трудно положение, но три загуби в първите три мача…
-Такъв старт никога в историята до момента не е имало. Очаквах поне една победа – дали срещу Ботев Враца, или дори срещу Арда, все пак мачът беше на Герена. Уж Арда се разпада, а ни би в София. Лошо… трябва да се вземат мерки, за да не продъжаваме по този начин. Да не вземем да изпаднем, защото всеки казва – Левски няма да изпадне, Левски няма да изпадне, ама нищо не се знае. Не мога да си дам отговор сам за себе си, уж отборът разполага с футболисти, някои от които опитни, но изявата им в дадени моменти… Не са концентрирани, допускаме леки голове, правят се детински грешки. С Арда отборът не игра толкова зле, но създаваш положения и няма кой да ги реализира.

-Доста време на Герена като обяснение за липсата на резултати служи факта, че има много юноши.
-Аз не съм на това мнение. Тези момчета вече играят доста време. Колкото и млади да са, все пак трябва да покажеш нещо на терена. Сега като дадат два паса и публиката се радва, всички се радват. Едно време трябваше много мачове да изиграеш, за да напишат нещо хубаво за теб във вестника!

22 бет предлага високи коефициенти за мачовете на Левски и българското първенство

-Питам ви директно, трябва ли да бъде сменен Живко Миланов?
-Аз не мисля, че е нужна смяна на треньора, тъй като едва ли някой с име ще застане точно в момента начело на тима. Живко Миланов най-вероятно си върши работата, но това, което имам предвид е, че явно възможностите на футболистите не са на нужното ниво. Не можем да обвиняваме само треньора. Да, знаете, че винаги причините се търсят първо в него, но играчите правят грешките долу на терена. А видяхме срещу Арда и двата гола от какви грешки станаха. В средата на терена не се играе бързо, трябва малко по-бързичко да се действа, нужни са повече атаки по фланговете.

-Как се справя Наско Сираков със ситуацията?
-Няколко пъти се видяхме на Герена. Търси начини, казва, че ако не са старите задължения, няма проблеми да се справи. Много трудно обаче ще се навие някой спонсор да дойде в Левски – именно заради тези стари задължения, които трябва да се покриват. Сираков се мъчи, доколкото може, но най-накрая, ако тази пандемия и липсата на спонсори и съответно липсата на пари, продължава – може да доведе до нещо, което няма да се хареса на феновете.

-Възможен ли е вариант за отиване на отбора във „В“ група. Не говорим за обединение, взимане на друг лиценз, а за стартиране от най-ниското стъпало?
-Аз съм против подобен сценарий, за мен не е правилно, но в края на краищата, ако липсата на пари продължава, може да се стигне и до там, въпреки нежеланието на феновете. Тогава може би вече ще бъде по-лесно за бъдещи спонсори. Но пак казвам – това не трябва да става.

-Казвате феновете, те продължават и сега да са на трибуните и да помагат на Левски.
-Чест им прави, че наистина помагат в трудни времена, защото периодът стана вече година и половина, в който издържат до голяма степен Левски. Ще ви споделя нещо интересно – имах една фланелка от времето, когато спонсор беше ВИС-2. Един фен я купи за 500 лева, които даде в помощ на клуба. Само два-три дни по-късно се появи човек, който даваше 5000 лева за фланелката…

-Има ли нужда Левски от спортен директор?
-Явно е, че Наско е преценил, че не трябва да има човек на тази позиция и че той може да съчетава сам нещата. Вижте, добре е да има спортен директор, но при наличието на Сираков, не знам каква точно ще бъде ролята му и дали няма да бъде доста занижена. Защото Наско е футболен човек, който разбира точно от тази материя. Иначе основно един евентуален такъв човек би бил в полза и помощ на треньора.

-Какво очаквате от следващия мач с Царско село?
-Футболистите на Царско село показват как трябва да се играе – с желание. Ето това трябва да направят и играчите на Левски – да излязат с огромно желание. Мисля, че е време тази негативна серия от три поредни загуби да приключи. Очаквам убедителна победа на Левски с много голове. Просто няма друг начин. Всяка серия си има край, не може да губиш постоянно. Само не трябва да забравяме, че миналото лято Левски загуби на Герена от този противник, така че да имат едно на ум и да бъдат концентгрирани (б.а. – Левски – Царско село 0:1 (23 август 2020 година 3 кръг).

-Много далеч ли е Лудогорец спрямо останалите български отбори?
-Много! Видяхте, че постигнаха пореден успех и сега са на 2 мача от групите на Шампионската лига. Ако елиминират Малмьо и влязат, оставете, че това са милиони приходи, но със сигурност могат да осъществят и добри трансфери. Много трудно някой у нас може да ги надвие. Да – могат да залитнат в някой мач накриво, но имат добри футболисти, играят добър футбол. Вижте, че селекцията им е премерена, не се взимат хора без пари или такива, които не са играли половин или една година.

-В ЦСКА се върна Стойчо Младенов. Ще успее ли отборът да елиминира Осиек?
-Малко съм притеснен за мача в Хърватия. Осиек не е никак лош отбор. Ако стане беля, тогава идва въпросът за смисъла на смяната в ЦСКА. Защото какво ти остава от тук нататък – да се бориш за второ-трето място в първенството.

-Амбицията на Стойчо Младенов и ЦСКА обаче е да детронира Лудогорец. Има ли шансове?
-В ЦСКА залитат много на чужденците, доста от които нямат нужните качества за съжаление. И като се поогледаш не са много по-добри от футболистите на българския пазар. Иначе моето мнение е, че е добре, че Стойчо Младенов стана треньор на ЦСКА. Но не им прави чест да се плюят с Любо Пенев. По-скоро тук не виждам Стойчо да е действал подмолно, но това е тяхна тема. Тук генерално сме съвсем далеч от професионализма. В Европа се случват да бъдат обявени предстоящи треньорски промени месеци по-рано. И даденият наставник, който ще бъде сменен, продължава да си работи. Или пък се знае кога му изтича договорът и кой ще го замени след това. Тук малко сме още далече от истината. Иначе винаги си спомням за онзи красив пас, който дадох на Стойчо на една контрола с Аржентина, която играхме в Буенос Айрес (б.а – 5 май 1982 година, 2:1 за Аржентина). Тогава той откри резултата с прехвърлящ удар, но после аржентинците ни обърнаха. Те бяха страшен отбор с Марадона, Пасарела, Тарантини, Валдано, на вратата Фильол. Тогава такива контроли бяха изключително престижни. Няколко месеца по-рано гостувахме на Бразилия. Вярно, загубихме с 0:3, но тогава в състава им бяха Зико, Сократес, Серезо с треньор Теле Сантана.

-Господин Вълчев, вие бяхте отличен нападател и поради тази причина как ще коментирате това, което се случва от няколко години в България – Мартин Камбуров е на 40 години и продължава да е един от най-добрите голмайстори?
-Явно е, че той на 40 години се представя по-добре от младите. Може би тренира повече, има по-голямо желание и с опита и качествата си, които притежава, продължава да е много добър за българските стандарти. Другата причина е, че липсват добри български нападатели. Това наистина е жалко.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P