Кишишев ексклузивно пред БР: Трудно ще бутнат Боби Михайлов, но той трябва да изрине всичко около себе си

Стефан Ралчев
Радостин Кишишев е един от емблематичните футболисти от близкото минало. Дългогодишен национал, участник на Европейското първенство 1996 година и Световното във Франция 1998 година. Бил е и капитан на националния тим. Потърсихме го по повод предстоящите мачове на България с Литва и Северна Ирландия, но и за предстоящия Конгрес.

Ето какво каза Радостин Кишишев пред екипа на Букмейкър Рейтинги:

-Господин Кишишев, какво очаквате от предстоящите два мача на националния отбор с Литва и Северна Ирландия?
-Иска ми се да задържим линията на представяне под ръководството на Ясен Петров. Да задържим линията на позитивизъм, който цари в момента в лагера на тима. Истината е, че ни предстои изключително труден мач. В София ги победихме трудно и видяхме, че не са лек противник. Като се има предвид, че гостуването ни ще е на изкуствен терен – това още повече утежнява ситуацията. Но това е отбор от ранга на България, равностойни сме и който има по-добра тактическа дисциплина, ще спечели.

-Споменахте думата позитивизъм. Това ли е отличаващото се до момента в нашия отбор?
-Разбира се, че най-важни са резултатите и играта. Ясно е, че на този етап няма лидери, няма футболисти, които се изявяват повече от другите. Със сигурност обаче колективът, ако е добър, може да се получат резултати. Дори и частични. Но ние имаме нужда от настроение. Не може, а и не бива да сравняваме момчетата с тези, които са били преди тях. В крайна сметка това имаме и с това работим. За жалост пропиляхме едни 20-25 години, в които не изградихме нищо.

Вижте нашето ревю на Palms bet, който предлага високи коефициенти и атрактивни бонуси

-Защо беше проспан този не малък период от време, в който останалите отбори и страни напредваха, докато ние по-скоро се топлехме с добрите стари спомени?
-Много са причините и ако тръгнем да говорим, може да говорим до утре и пак няма да стигнем до конкретни изводи. Държавата трябва да се вземе в ръце и да върне спортните училища в такъв вид, в какъвто аз лично съм бил част от тях. Но това беше преди 30 години. Чак тогава може да очакваме да има добри резултати в спорта. Сега имаме само откъслечни… В момента ние се радваме с половин усмивка на нашите олимпийски шапиони, на златните медалисти, които се появяват. Но те по-скоро са чудо на фона на всичко останало.

-Част от този разговор е и темата със стадионите в България.
-Къде отидоха стадионите?! Частници държат стадионите!? Това нормално ли е? Ясно е, че не – не е нормално. Но държавата позволи това разграбване, което се случи през последните 30 години. Защото държавни хора решаваха съдбата на стадиони, зали, фабрики и т.н.

-Вие бяхте основен и незаменим футболист в английския Чарлтън, който дълго време беше част от Висшата лига на Англия! Казахте да не сравняваме поколенията, но кога ще се появи наш футболист с толкова важен принос за клуб в Англия?
-Истината е, че сега се налагат млади момчета, на които може би им трябват 1-2 години, за да покажат, че могат да бъдат лидери и да дърпат националния отбор напред. Сигурен съм, че тепърва ще излезе от тях някой, който ще докаже, че първо – заслужава да носи фланелката на националния отбор, второ – да докаже, че трябва да е капитан и трето – да докаже, че може да бъде сред лидерите в отбор в чужбина. Дай боже отново в Англия, в Бундеслигата, Италия или Испания… Но има момчета между 17-20 години, които играят заминаха за чужбина, много силно се надявам някой от тях да изпъкне.

-Предстои Конгрес за президент на БФС на 12 октомври. Какво очаквате да се случи?
-Появиха се сериозни кандидатури, но моето мнение е, че трудно ще могат да се преборят с Борислав Михайлов. Това е ясно. Според мен обаче Боби трябва да подмени цялата администрация надолу по йерархията и хората, с които работи. Трудно ще бъде разклатен стола на Боби Михайлов още повече, че след като се върна от това затишие, ми се струва по-силен и предполагам е видял грешните стъпки, които е направил през годините. Но наистина трябва да изрине всичко, както се казва – да реже с голямата ножица. Говоря за комисии, различни съвети и въобще всички, които реално ръководят футболния процес. Защото знаете кой обира негативите, когато хората надолу по веригата не си вършат работата – разбира се, че човекът най-отгоре на върха. А не винаги той е виновен за всичко. Въпросът обаче е, че трудно се намират кадърни и можещи хора. Но въпреки това смятам, че има такива. Знаете ли какво ми се иска?! Който и да спечели, защо да не видим някакво обединение. Победителят да вземе човек от другия щаб, защото има качества… А не да се отрича всичко само защото е предложение на конкурента.

-Много са темите около Конгреса, но една от тях например е съставът на следващия Изпълком. Трябва ли да има президенти или собственици в него?
-За това се говори от години. Мнозина твърдят, че не трябва да са в Изпълкома. Обаче замислете се и се поставете на тяхно място. Колко пари дава Кирил Домусчиев за футбола или останалите? Те реално допринасят за развитието на футбола в България. И утре им казват – избираме Изпълком от хора, които не са стъпвали на стадионите, и те ще ръководят вашите пари. Не става и така. Темата е доста деликатна.

-Тогава да бъдат в работеща Професионална футболна лига.
-Не съм запознат детайлно с нещата, но вижте – моето мнение е, че ако има добри правила и те се спазват, има ли значение къде и в кой орган ще бъдат футболните президенти. Ако нещата вървят, ако футболните управленци направят така, че да повишат интереса към първенството, ако има добри футболисти, ако не се привличат толкова много чужденци… Това са все неща, върху които трябва да се работи и за мен няма особено значение коя точно комисия или лига ще го прави. Важното е наистина да се случи веднъж завинаги.

-Какво се случва с Черноморец?
-Изкарах в клуба последните 5 години и не успяхме да го издърпаме от калта от аматьорския футбол. И тук ситуацията беше, както си говорехме преди малко. Плащахме едни огромни наеми, ток, вода – сумата стигаше 12-13 хиляди лева само за тези разходи. Така няма как да се случат нещата. Прекалено много се задържах в аматьорския футбол, което малко ме обезкуражи. Наистина се разочаровах от цялата тази помия.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P