Истината за Боби Михайлов и триумвирата Лудогорец, ЦСКА 1948 и Левски…

Стефан Ралчев
Ще настъпят ли промени в българския футбол

„Дошло е време разделно — един отляво, друг отдясно. Няма никой да остане по средата или никъде…“

Тези думи са част от репертоара на великия български актьор Васил Михайлов в ролята му на Сюлейман ага в неповторимата класика „Време разделно“. В живота е точно така – в крайна сметка се стига до избор и трябва да си или от едната, или от друга страна. Дълго време не можеш да стоиш по средата или никъде.

Май настъпи време разделно и в българския футбол. По-наблюдателните бързо и лесно ще навържат фактите, които ясно подготвят промяната. Дали ще се случи – ще изчакаме и ще видим, но е видно, че настроенията се промениха и не са в полза на Борислав Михайлов.

Плакат срещу БФС на стадиона в Бистрица на мача ЦСКА 1948 – Берое, на който върху емблемата на българския футболен съюз бе изписано „Пускай Преслава“. Плакат в Разград. Категорична и ясна декларация от Левски. Някои медийни нападки, идващи от медии, които се считат или считаха за изключително приближени до БФС и лично до Борислав Михайлов. Последната, от които в неделя по обяд – яростна атака лично срещу президента на БФС… но няколко часа по-късно свалена от медията.

Истината е, че такава статия с изречения, като „БФС не се гради на кардинална основа, а на шуробаджанащина, слагачество и взаимни отстъпки. Борислав Михайлов се чуди да кого да угоди…“ и „Вината за неприятното положение на националния тим и от елементи на българския футбол е на Борислав Михайлов. Въпросът е по кое време той ще понесе своята отговорност?!“, не би излязла никога и по никакъв начин без одобрението на някого. Както и истината е, че плакатът на мача на ЦСКА 1948 няма и не може да се появи без знанието и одобрението на определени хора.

Какво всъщност се случва зад кулисите на българския футбол?! Плакатите и медийните атаки са само началото и ясен знак, че ските на Михайлов се мажат, за да бъде пързулнат по склона. Този тип действия са работещ сценарий, както, когато трябва да се подкрепи някого по нечия „препоръка“, така и ясно да му бъде показано, че „бързо може да те сготвим.“

Двата плаката, за които вече стана дума, се появиха на точни и конкретни места – стадионите на ЦСКА 1948 и Лудогорец. Макар транспарантът в Разград да бе с надпис „Боби, ще загубиш войната с Левски“ и тук на практика Лудогорец да не е пряко замесен. Обаче зад завесата се говори, че има сериозен разрив в отношенията по оста Разград – Борислав Михайлов. Към това прибавяме плаката на ЦСКА 1948, който нали се досещате, че няма как да бъде разпънат без знанието и одобрението на собственика и благодетел на клуба?! Стават двама срещу Михайлов…

Освен това, тук ще прибавя, че от известно време има сериозен процес по подготвяне на почвата за преминаване на администриране на първенството в ръцете на Професионалната лига (ПФЛ). Нещо, което се говори от години, но сега силни фигури искат да превърнат тази идея в реалност и вече усилено работят по нея. Тази промяна е инициирана от водещи бизнесмени (собственици на клубове) и ще бъде подкрепена от много други, когато им бъдат обещани много по-солидни финанси от телевизионните права и спонсорски договори. Някои промени около Лигата, включително и интересни назначения напоследък, също дават доказателства в тази посока. Че рано или късно се работи за тази промяна, което означава, че БФС ще остане да отговаря за националните отбори, детско-юношески футбол, женски футбол и т.н. Т.е. ПФЛ и новите влиятелни хора ще управляват големите процеси, а не футболната ни централа. Което означава, че БФС вече няма да има тази тежест, както досега.

В играта прибавяме Левски, който вече изрази категорично позицията си с декларация, която завършваше с изречението „Вие ги спрете, господин Михайлов! Или послушайте съвета ни и си вървете завинаги“. Написаното бе по повод наказанието на Левски за един мач без публика, което след тази декларация бързо бе заменено със затваряне на сектор А. Лошото за Боби Михайлов е, че и дългогодишният му приятел Наско Сираков не може да му помогне. Тук 40-годишното приятелство си е 40-годишно приятелство. Но само толкова! Сираков може само да телефонира на бившия си съотборник и да му каже – „Братле (така двамата се обръщат един към друг), съжалявам… нищо не мога да направя.“ На Герена в момента се слушат предимно Станимир Стоилов и феновете (тези по-важните!) Наско и да иска да помогне на Михайлов, би било самоубийство, противопоставяйки се на привържениците, които ясно и категорично доста пъти обявяват, че са твърдо анти Михайлов. Макар че последните мачове, решения и съдийски действия показват доста снизходително отношение към „сините“, така че декларацията отпреди десетина дни може и да е била „за заблуда на противника“. И може би Михайлов отново ще разчита на Левски, но… с голямото НО. Доста сериозна част от синята общност не бяха съгласни с подкрепата на Михайлов на Конгреса, не съм убеден, че за втори път клубът ще ги убеди, че Левски е на негова страна…

Калкулацията показва трима на един. Къде са Гриша Ганчев и ЦСКА в това време разделно? Ганчев като че ли отново няма верен ход. Ако се присъедини към триото анти Михайлов, съставено от Лудогорец, ЦСКА 1948 и Левски, влиза в един отбор с хора и клубове, с които на практика води битки. Обаче ако реши да остане извън този триумвират, още по-лошо – феновете на „Армията“ са може би най-яростните противници на настоящото ръководство на БФС. Най-много от Борисовата градина да излязат с половинчата позиция – „ние категорично сме заявили, че подкрепяме промяна в българския футбол.“

Към антиМихайловия отбор прибавям и вечното кречетало Венци Стефанов. Нали не си мислите, че шефът на Славия ще защити Михайлов, ако се стигне до избор от коя страна да застане?! За последните 20 години могат да бъдат извадени десетки изказвания на Венци „за“ Борислав Михайлов и „против“ Борислав Михайлов. Стефанов е типичен пример за фурнаджийска лопата и никога не е имал ясна позиция. Днес е в Изпълкома и е ОК, утре е извън него и след всеки мач „взима сопата“.

И така, общо взето важните фигури са ясни. Останалите ще се нагодят, накъдето духа вятърът. А той точно сега не дава скорост на Борислав Махайлов. Напротив – бута го към окото на бурята. НО… винаги трябва да имаме едно на ум с президента на БФС. Той е като магьосник и винаги като на видео игра вади нов живот. Може би един от козовете в ръкава му е политическа закрила, но не съм убеден, че с оглед състоянието на държавата и изключително трудната ситуация ще има Движения в негова подкрепа. А и помним, че не съвсем отдавна какво се случи на мача с Англия, когато говорим за настроения в политиката.

Ще завърша с цитата на Чърчил „Няма вечни приятели, има вечни интереси.“ Идеално описващ ситуацията във футбола ни. Борислав Михайлов осигуряваше комфорт години наред на определени клубове и хора. Точно те сега просто ще извадят неговото парченце от пъзела. Дори и опитите му да компенсира и да опита да се върне в общата картина изглеждат вече закъснели.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P