Ина Ананиева за 60-годишния юбилей на Илиана Раева: За съветите и грижите, първата среща като дете… и тяхното „Обичам те“

Стефан Ралчев
Ина Ананиева е една от първите състезателки на Илиана Раева. След това през годините пътят им е неразделен. Ина наследява именно Илиана Раева като треньор на ансамбъла на България по художествената гимнастика и печели абсолютна световна титла (2014) и бронзов медал от Олимпийските игри в Рио де Жанейро (2016), както и още десетки медали начело на България. Ина Ананиева е президент на клуб „Илиана“ и кой по-добре от нея може да говори за Илиана Раева в чест на днешния й 60-годишен юбилей.

-Коя е Илиана Райчева Сиракова с три думи? Можеш ли да я опишеш…
-Хм, с три думи няма как да опиша личност като Илиана Раева, още повече през моето усещане за нея! Тя е моят Big Boss. Дори така съм си я записала в телефонния указател. Илиана лично за мен през годините е моят учител, треньор, ръководител, а сега мога да кажа, че е мой много добър приятел.

Възползвайте се от Win bet залози на огромно разнообразие от спортове

-Каква беше Илиана Раева във всяка възраст – на 30 години, на 40, на 50 и сега на 60 години? Коя е най-любимата ви Илиана Раева през тези периоди?
-На 30 години за нея нямаше невъзможни неща и нямаше човек, който да й каже, че нещо не може да стане. Казваше: „Само гледайте…“ и действаше. И така до ден днешен. Обожавам това качество в нея. С годините се промени с това да премълчава някои неща, дори да не й харесват….Аз лично я харесвам през всичките й периоди.

-Кой е най-мъдрият съвет, който ви е дала Илиана Раева?
-Давала ми е много съвети, та и до ден днешен, за което съм й изключително благодарна, но аз най-много ценя, че не позволи на нищо и на никого да ме събори по пътя.

-Ти я познаваш прекалено добре, а и често сме обсъждали, че Илиана Раева има един публичен образ, върху когото всички изграждат своето мнение… Обаче извън него тя е съвсем друг човек? Ако тя нямаше този силен образ в обществото, щеше ли да се справи толкова успешно?
-Тя е силна личност не само като образ в обществото. Може би хората, които не я познават добре, не знаят за нея, че тя е много грижовна! Всички трябва да се чувстваме добре, да сме здрави и нахранени… Бяхме деца, когато тренирахме при нея и след всяка тренировка ни караше до вкъщи с моята приятелка Мария, но преди това задължително минавахме през нейната къща да ни нахрани и тогава ни изпращаше. И сега е така – непрекъснато прави сокове, мед с лимон и орехи на състезателките, грижи се за тях постоянно.

-Съгласна ли си, че ако всяка спортна федерация у нас има една Илиана Раева, спортът в България щеше да е на съвсем друго ниво?
-Абсолютно съм съгласна! Илиана така се е отдала художествената гимнастика да бъде номер едно, че много пъти е пренебрегвала себе си и чувствата си в името на това.

-В последните години Илиана Раева направи наглед невъзможното преди това – жени от всички поколения на художествената гимнастика работят заедно. От най-опитните до най-младите. Колко усилия й костват да постигне това, защото вероятно никак не е лесно там, където много жени работят на едно място?!
-За нея, ако един човек е талантлив в това, което прави, няма значение на каква възраст е и дали тя го харесва. За нея от изключително значение са качествата на даден човек.

-Затваряш очи и кое е първото, за което се сеща детето Ина, срещайки се преди толкова години с Илиана?
-О-о-о, първата ни среща с нея си спомням как пред мен стоеше идол, до който аз имах възможността да се докосна. Красива, успяла и пръскаше невероятен респект… ама то и до ден днешен е така.

-Какво искаш да й кажеш, което може би не си до момента? Нещо, което може би не очаква…
-Мисля че няма такова нещо, защото сега мога да й казвам всичко. Нашият разговор обаче винаги приключва с – Обичам те!

 

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P