Емил Велев: Никога не съм слагал в сметките ЦСКА да стане шампион! В Левски няма кой да надъха играчите…

Стефан Ралчев
Емил Велев винаги изказва мнението си, когато става въпрос не само за Левски, но и за процесите в българския футбол. Този път го потърсихме заради случващото се на Герена. Но и за ЦСКА, разбира се…

Ето какво каза Емил Велев пред екипа на Букмейкър Рейтинги:

-Господин Велев, защо Левски записа толкова тежка загуба от Лудогорец?
-Последните години играем много трудно срещу тях и го отдавам чисто на психологически аспект, не толкова на качествата, които притежават и двата отбора. Мисля, че там е разковничето. Има някакво особено напрежние, когато играем срещу Лудогорец и аз не мога да разбера от какво е породено. Нашите футболисти имат прекалено голям респект към противника, а виждаме, че и Локомотив Пловдив, ЦСКА и дори Царско село много успешно играят срещу Лудогорец. Ние в такива мачове изпадаме в страхотна дупка и безтегловност и видяхме уникални детински грешки на целия отбор. Да, може Гаске да е сбъркал в средата на терена, но до попадението имаше още няколко човека, които не направиха нищо.

Еfбet определи коефициент 5.75 за победа на Левски в дербито с ЦСКА

-Имаше ли някакъв шанс в неделя двубоят да се развие по друг начин?
-Вчера дори не стана битка, нямаше никава агресия от страна на Левски. Как искаш да победиш един отбор, когато не си го надъхал да играе агресивно.

-Кой е човекът, който трябва да надъха футболистите в такива моменти? Говорим не само за този мач или следващите, а като цяло през трудния сезон?
-В момента няма такъв! Виждаме, че целият треньорски щаб освен Живко Миланов са карантинирани, Славиша беше в болница. От там нататък и мотивацията спада. Трябва да си зададем въпроса защо футболистите са изпаднали в такова състояние. Аз нямам обяснение. Мисля си, че тренират редовно, нали така!? Това, че се спекулира, че не получават заплати – според мен не отговаря на истината. Сираков прави всичко възможно да плаща на футболистите, защото ако не платиш няколко месеца на чужденеца, той ще си тръгне и ще те осъди.

-Споменавате Сираков – той не е ли достатъчно силна фигура, за да мотивира отбора?
-Сам не може да я свърши тази работа. Трябват му още един-двама, дори трима силни спортни хора около него. За това трябват сериозни хора, които познават дълбоко материята футбол, които могат да се справят с всякакви ситуации.

-Отиваме към темата за липсата на спортен директор. Защо Левски няма такава фигура без значение как ще се нарича, но да помага на Наско Сираков и на Славиша Стоянович?
-Не разбирам защо до момента Наско Сираков не е назначил такъв човек. Имаш един Славиша Стоянович, който е начело на пирамидата, но той в момента не е там. Имаш Живко Миланов, който се учи – няма нищо лошо. Той трябва да мине през такъв период, да се допре до един-двама, трима терньори, за да кажем „готов е“. И до тук се изчерпват хората, защото другите – Павел Колев, Баждеков и т.н. се занимават със съвсем други неща. Сираков си спомня, че когато бяхме ние, той беше спортен директор, Мъри Стоилов, аз и останалите хора от щаба – всички комуникирахме, спорихме на моменти, но накрая се обединявахме около едно решение за доброто на отбора. И постигахме успехи. А сега няма кой да седне и да дискутира дадена тема. На Славиша му трябва силен човек до него.

-Каква е причината да няма спортен ръководител според вас – никой не иска да работи в клуба в тази трудна ситуация или няма подходящ човек?
-Споделял съм моето мнение на Сираков, че трябдва да намери такъв или такива подходящи хора. Има ги, не е да ги няма. Не може да кажеш, че в България няма никой, който да работи в Левски. Едва ли някой ще откаже, ако получи предложение за този пост. Но според мен Славиша Стоянович трябва да има коректив – трябва да има някой, с когото да обсъжда по-важните въпроси, а не ежедневните тренировки. Сега треньори се намират и от Ю Тюб – кой да реди конусите, важна е другата част – психологическата, трансферите, визията на клуба, цялостната политика.

-Предстоят два трудни мача до края на редовния сезон – срещу Локомотив Пловдив и ЦСКА. Какво очаквате от тях?
-Левски не може да изпадне, но трябва да се бори за седмото място. А това вече е страшен прецедент в историята ни. Ако преди една или две години някой ми беше казал, че Левски ще се бори за седмото място, щях да му се изсмея и да му кажа – „Ти си болен…“ Чакат ни много тежки два мача в последния финален спринт. Но трябва да играем освободено, без никакво напрежение, отборът да изглежда добре.

-Много пъти и в много отбори се говори за напрежение. Има ли напрежение в Левски и ако има – защо?
-Сега в момента няма никакво напрежение върху отбора. Нито има публика, нито те притиска да си първи или втори, нито те притиска, че играеш финал за Купата. Трябва да играеш много освободено и свежо. Да показваш максималното, на което си способен. А то се получава обратното и не мога да разбера защо.

-Защо Левски е в трудна финансова ситуация според всички в клуба, а има толкова много чужденци в отбора? Като че ли няма логика в тези решения…
-Според мен това е следствие на назначението на Славиша Стоянович. Той е чужденец и иска да разчита на чужденци, които познава може би. Ако беше български треньор, нямаше да има толкова. Това е лично мое мнение.

-Няма как да не ви питам и за ЦСКА не само заради предстоящото дерби в неделя. Как се справя Любослав Пенев според вас?
-Както виждаме, до момента има равен и загуба в първенството. Срещу Царско село бяха безобразни. Не съм слагал никога ЦСКА в сметките да стане шампион!

-Защо?
-Защото играят много слабо. Виждаме, че от 28 футболисти имат 22-ма чужденци, от които един или двама може би стават. Не знам кой ги избира – Стойчо Стоилов ли, някой друг ли, но се вижда какво играят.

-ЦСКА обаче е на финал за Купата, след като отстрани категорично Лудогорец. Ако Любо Пенев спечели трофея?
-Дълбоко се съмнявам… Арда е по-добър отбор от ЦСКА. Цялото напрежение ще бъде в ЦСКА и знаете когато напрежението е при теб, как ти се схващат краката. Любо Пенев нали не е забравил полуфинала с Ботев Пловдив, в който в Ботев бяха останали 9 души на терена?!

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P