Емил Велев пред БР: Грешката в Левски не е заради Живко Миланов! Почваме Арда от тунела и ги отнасяме 3:0…

Стефан Ралчев
Емил Велев е последният треньор, извел Левски до шампионска титла – през пролетта на 2009 година. От известно време е треньор на Левски, но от град Лом. Потърсихме го и по двете теми – случващото се в неговия настоящ отбор и бившия му тим на „Герена“.

емил велев

Ето какво каза Емил Велев пред Букмейкър Рейтинги:

-Господин Велев, два мача за Левски и две загуби – първата насред Герена от Славия и втората от Ботев Враца, отбор, съставен от доста млади и по-непопулярни момчета.
-Хубавото е, че в Левски играят само млади футболисти, от които повечето българи. Има един Бари, сега докараха и кипърски национал. Мисля, че това е пътят – да се изтърпи този период на адаптиране на по-младите, защото няма друг начин.

-Според вас какъв е проблемът освен трудното финансово положение – липса на мотивация, липса на опит, напрежение и скованост, които гипсират играчите във всеки следващ мач…
-Като минал през Левски, не може да минеш без този период. В Левски винаги се играе под напрежение, каквото и да е – дали за първото място, или както е сега – преди всеки мач, дали няма пак да сгрешиш. Напрежение винаги има, отговорността е голяма, гледат те много хора. Най-голямата фенска маса е на Левски, привържениците са взискателни, искат да виждат атакуващ Левски, който побеждава постоянно. Тези неща футболистите трябва да ги разберат. Ние винаги сме излизали с пределна мотивация, все едно летиш, защото осъзнаваш за какъв клуб играеш. Ако футболистите се сгъват при всяка загуба, нещата не са добре.

win bet предлага високи коефициенти за българските футболни мачове

-Коментарът ви за привличането на Георги Миланов, завръщането на Иван Горанов и оставането на Николай Михайлов. Те би трябвало да придадат по-сериозен опит на Левски?
-Иван Горанов си беше капитан на Левски, така че нещата не са му непознати. За Георги Миланов – година и половина не е играл, дано по-бързо да навлезе в нещата. Но при него ситуацията е, че хем трябва да прави подготовка, хем да започне да играе мачове. А натоварванията в мачовете са в пъти по-големи от тренировките. При Николай Михайлов мисля, че единственият проблем беше с килограмите и сега всичко е наред.

-Стигаме и до треньора Живко Миланов. След лошия старт доста хора са на мнение, че трябва по най-бърз начин да се намери опитен специалист и Живко Миланов да продължи да трупа опит покрай него. И веднага се появи вашето име на хоризонта…
-Мисля, че цялата тази неяснота в клуба наруши подготовката. Тук е разковничето според мен. Не мисля, че грешката е в Живко. Той не един и два пъти в интервютата казва, че цялостната обстановка влияе върху играчите и съблекалнята и няма как да не е така. Сега целта е тези футболисти да заиграаят по-отборно и колективно, но затова трябва време.
Що се отнася до моето име – всеки път, когато в Левски стане трудно и излизам на хоризонта. Винаги има позитивно настроени и негативно, но в момента си имам отбор.

-Продължава ли да се лута Левски особено в спортно-технически аспект. Продължаваме да коментираме, че сякаш липсва спортен човек, който поне да помага с тази материя на Герена, защото се вижда, че освен Наско Сираков няма други.
-Да, това е тема, по която смятам, че трябва да има хора около него, за да се занимават с нещата. Той като е сам какво може да направи?! Може би му липсва спортен човек, който да отнеме поне една част от товара. Защото в момента Сираков е сам, Баждеков се занимава с финансите и това е. И Живко Миланов тренира отбора.

-Къде смятате, че ще финишира Левски този сезон? Следващите мачове са с Арда, Царско село, гостуване на Ботев Пловдив – сякаш няма лесен двубой за сините особено, когато са в такова положение.
-Много е рано да прогнозирам. Арда?! Започваме ги от тунела и ги отнасяме с 3:0… Да, аз ако бях така щях да кажа на играчите. Трябва малко повечко самочувствие все пак.

-След повече от две години пауза, в които не бяхте треньор, променил ли се е с нещо футбола, който гледате и който заварихте по терените във Втора лига?
-Мисля, че е останал на същото ниво според моите вече двумесечни наблюдения. Виждам много по-малко талантливи футболисти, но естествено за това трябва доста да се тренира – да видим кадри, които ще хванат окото. Увеличи се групата на 20 отбора. Не знам дали е правилният вариант, но щом са го направили, ще го играем. Какво е състоянието на отборите – вие сами виждате, защото има отбори, които трудно ще преживеят и ще изкарат първия сезон, да не говорим за пролетния.

-Докъде ще стигнете с Левски Лом, какво искате да постигнете с този отбор?
-Има сериозна организация, има определен бюджет, който не искаме да надхвърляме, затова и избираме внимателно играчите, които привличаме. В момента сме с не много сериозна група футболисти от 21-22 души заедно с вратарите. Основното ядро от миналия сезон си е тук. Изключение прави Мариян Огнянов, който сам пожела да напусне. Бяха привлечени 3-4 класни футболисти, които ще повишат нивото. Целта пред Левски Лом е да се стабилизира в професионалния футбол, което означава да се изгради солиден отбор, който да играе приличен и добър футбол.

-Сам споменахте Мариян Огнянов. Защо си тръгна от отбора?
-Това трябва да го питате него, пожела сам да напусне. Дойде и ми каза – бате Емо, мисля повече да не оставам в отбора. Аз му казах – Марияне, приемам желанието ти. Единственото, което ми спомена предишните седмици беше, че в Лом не е трябвало да идват чужденци. И аз му казах, че той е играл с много чужденци във всички отбори и не виждам, че това е причина да бъде обиден на ръководството. Едва ли не отборът като е влязъл от Трета във Втора лига, същите хора трябвало да бъдат и във Втора лига. Нали идеята е да се търси развитие. Плюс това – отношението на ръководството към него е било перфектно през всички години. Президентът Гаврил Гаврилов, кметът на града – всички се отнасяха с много голямо уважение към Мариян Огнянов и винаги каквото е имало, са му помагали. Но смятам, че не е нужно повече да коментираме този случай.

-Има клубове в Първа лига, които имат проблеми с базата, да не говорим за тези от Втора лига. Каква е ситуацията в Лом?
-За няма и 8 месеца е направено толкова много на този стадион, който получи лиценз без проблеми. Говорим за трева, съблекални, зони за феновете и за домакини, и за гости. В момента се строи един минихотел до основната сграда, който ще бъде на наше разположение.

-Срещате ли затруднение относно селекцията?
-Да, наистина около Лом няма много български футболисти, които да бъдат привлечени – почти всички са от други краища на страната. Има доста от София, има един-двама от Монтана и двама от Лом, защото тепърва се развива и академията. Но това е още един повод за гордост и момент, в който трябва да бъдат поздравени ръководството и общината – че искат да направят нещо в града и да развиват футбола сред младите. Знаете, че самият регион с годините е обезлюден – едно е да търсим футболисти тук, съвсем друго е и вие го виждате да се търсят играчи за Марица Пловдив например… И именно това е една от причините да прибягваме и към чужденци, които искам дебело да подчертая, че са по-евтини от българските футболисти, които смятат, че са в пъти по-добри от чуждестранните си колеги. Всички чужденци са свободни агенти, докарани са да бъдат наблюдавани и е преценено, че могат да ни помогнат. Естествено, ще им отнеме период за адаптация към обстановката и нашия манталитет, връзка с останалите наши момчета. Този процес е малко по-дълъг. Това не става с магическа пръчка.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P