Емблематичният Емил Наков пред БР: Ходът на Гриша Ганчев с Акрапович в ЦСКА е като на Боби Фишер!

Стефан Ралчев
Емил Наков е от старото поколение футболни ръководители. Той беше основна част от Локомотив Пловдив, когато отборът за първи и последен път стана шампион през 2004 година. След това продължи управленски във футболните среди. В момента продължава да следи какво се случва във футбола, мнението му винаги е интересно. Още повече, когато става въпрос за Локомотив Пловдив, както и за хора, с които е бил част от родния футбол. Емил Наков говори пред Букмейкър Рейтинги по всички актуални теми:

-Господин Наков, да започнем от най-горещата тема, Бруно Акрапович е новият треньор на ЦСКА?
-Навремето имаше една световна шахматна битка между великите Боби Фишер и Борис Спаски. Аз като дете много обичах шаха, спомням си как следях задочни репортажи по радио станциите как се развива двубоят. За нас Боби Фишер беше олицетворение на злото – неподстриган и небръснат. Но беше брилянтен шахматист. Гриша Ганчев направи точно такъв брилянтен ход с привличането на Бруно Акрапович. Мисля, че в момента това беше най-доброто възможно, което можеше да се направи, изключая Любо Пенев.

-Какво е мнението ви за Акрапович и работата му в Локомотив Пловдив, която свърши през това време?
-Той мина през много тежък период. Спомняте си какво беше в началото – ходи си, махай се, разпъваха чаршафи с надписи… Но той явно като балканец, минал през немска школа, устоя на този натиск. Най-важното беше, че не позволи да му се месят в работата и това доведе до успех. И то нека бъдем честни – с не кой знае какъв наличен потенциал. Положителното за този треньор е, че изгради отбор. Все пак футболът е отборен спорт, което никога не бива да се забравя. И ако нямаш и вмешателство – можеш да постигнеш много. Всъщност, за мен е необяснимо собтвеници ли са, президенти ли, назначени спонсори ли… Да определя единия за слаб футболист, другия за свой син. Визирам Крушарски.

Win bet онлайн определи коефициент 3.80 за шампионска титла на Локомотив Пловдив и 7.00 за ЦСКА

-В ЦСКА обаче ще дадат ли това спокойствие в работата на Бруно Акрапович? Възможно е да се наложи да се съобразява с други мнения…
-Мисля, че малко са преекспонирани нещата, когато се говори по тази тема с вмешателството. Гриша Ганчев е най-добрият футболен ръководител в България! Футболните управленци да си сложат по един негов портрет. Той беше пъравта лястовичка в България. От една гола ливада в Ловеч направи стадион с лиценз от УЕФА. Стойчо Стоилов?! Каквото и да говорят, националният отбор в продължение на повече от десет години, разчита на кадри от Ловеч – независимо дали са били юноши, дали са взети като по-големи футболисти. Като се говори, нека казваме фактите. И другото място, от което все още излизат футболисти, е по поречието на Струма. Това е. Според мен основното предизвикателство пред Бруно Акрапович е да стане шампион с ЦСКА. Моето мнение е, че ЦСКА е най-добрият отбор в България. Имам предвид и като футболисти, и организационно. А имат и великата армейска публика зад себе си с Иван Велчев начело, по-известен като Кюстендилеца. Той тренираше футбол, беше вратар по мое време. Така че в ЦСКА по пътя към успехите има и малко кюстендилски магически прашец…

-Когато говорите за националния отбор, само след два дни предстои контрола срещу Гибралтар.
-Спокойно можеше да организират контрола срещу Ботевград – горе долу общината им е с население, колкото това на Гибралтар. Или да играят срещу ФК Кюстендил. Не знам кой ги организира тези мачове и каква е тази глупост. Не иска никой да играе срещу нас?! Тогава пичовете, които така мъдро ръководиха и все още някои от тях ръководят футбола след преврата срещу Батето, е крайно време да си видят резултатите. Да, през 1994 година всички бяхме по улиците и те бяха уникални футболисти. Но до тук! Едното няма нищо общо с другото.

-Сега отложиха и Конгреса?
-Много ясно, че така ще стане. Значи депутатите могат да се събират, а делегатите – не! Всичко е пределно ясно, да протакат във времето.

-Можеше ли да се помисли към онлайн провеждане, светът се ръководи онлайн?
-Онлайн бутилка виждал ли си?! Тези конгреси не се провеждат онлайн, знаем пичовете, които участват в тях.

-Защо се стигна до това ниво на националния отбор?
-Много са причините. Истината е, че няма ли силни Левски и ЦСКА, няма и национален отбор. А в последните 10 години Левски бе превърнат в опитно поле, какви ли не глупости се извършиха там. И Павел Колев например не е лошо да каже за разходите, откакто той е в клуба и как така се натрупаха толкова милиони дългове. А не да говори с модерни думи. Преди няколко дни прочетох един материал със следното примерно заглавие: „Голяма загуба за България…“ за някакво момче, което няма да играе с Гибралтар. Гледайки заглавието, помислих, че вътре ще пише, че Николай Михайлов и Николета Лозанова са се разделили. Това ще бъде загуба за България… Може да се шегуваме, но вижте Николай Михайлов. Представяте ли си колко килограма е тежал в последната една година, за да има да сваля още. Ясно е, че не може да скочи за висока топка, но ще се спъне, ще се контузи за цял живот. Какъв пример ние даваме за останалите вратари?! Например да вземем, който и да е – Наумов или Мартин Луков от Локомотив Пловдив, да не говорим за Пламен Илиев или Владислав Стоянов?! Те знаят кой ще пази в националния отбор. Моите уважения, но това е краят наистина. Няма друго дъно.

-България все още няма нов национален стадион?
-Много ми е интересна темата с държавната помощ на двата пловдивски отбора Локомотив и Ботев в общ размер от 37 милиона лева. Пловдив е футболен град, града на Христо Стоичков, на Христо Бонев, на Чико Дерменджиев. Но и спортен град – не го забравяйте. Това е градът на Стефка Костадинова, Наско Търев, на Данчо Йовчев, на Николай Бухалов и на още десетки български звезди. Защо не направиха стария стадион „9-и септември“? Някои хора говорят за самолетоносачи и подводници. Ако не са държавните поръчки, са за никъде, иначе дават акъл за футбола. Правят стадиона, плащат си наем и играят, толкова ли е трудно?

-Следите ли футбола в Кюстендил, доста силно се развива ФК Кюстендил?
-Радвам се за този клуб. Димитър Терзийски е в основата на случващите се хубави неща във ФК Кюстендил, човек с амбиции и средства. Николай Николов е треньор на отбора, чест им прави на тези хора, че направиха много хубави неща за сравнително кратко време. Знам, че и Илиан Стоянов-Коловати им помага и отборът има реален шанс да влезе във Втора лига. Конкуренцията в Югозападната Трета лига е голяма, но вярвам, че отборът ще се справи и ще играе сред професионалистите догодина.

Снимка: Btv

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P