Валери Домовчийски ексклузивно пред БР: Сега ще довърша нещо, което не направих преди повече от 20 години…

Стефан Ралчев
Валери Домовчийски е юноша на Марица (Пловдив). Игра за Левски (2004-2008), с който стана два пъти шампион (2006, 2007), два пъти носител на Купата (2005, 2007) и два пъти носител на Суперкупата на България (2005, 2007). След това игра за немския Херта в Бундеслигата (2008-2011), Дуисбург (2011/2013). След това се завърна в България и игра последователно от Ботев Пловдив, Черно море, отново Левски (2014/2015), Славия, Верея и Ботев Враца. Има 13 мача и 2 гола за националния отбор на България.

Ето какво каза Валери Домовчийски ексклузивно пред БР Медия:

-Валери, направи първа тренировка с Марица? Как се стигна до завръщането ти в отбора?
-Получих предложение от президента Христо Христов и реших да се върна там, където съм започнал. Тук в Марица бяха първите ми стъпки във футбола. Да ви кажа честно, не съм очаквал да получа такова предложение, изненада ме приятно.

-Готов ли си да бъдеш лидер на отбора, тъй като сам знаеш, че всички погледи ще бъдат насочени към теб?
-Аз съм си същият футболист, тренирам на 100%, обещавам да дам каквото мога и да помагам на отбора да побеждава във Втора лига. Има млади момчета, но има и по-опитни, които са играли доста както в Първа, така и във Втора лига.

Вземете PalmsBet бонус за регистрация в размер на 200% до 100 лева

-На първата тренировка за лятото освен теб имаше още доста нови попълнения, сред които опитните Станислав Маламов, Илиян Йорданов, Мартин Газиев, очаква се и Веселин Марчев. Събирате се доста опитни футболисти – какво си казахте на старта и какви са целите ви за новия сезон?
-Президентът иска да изградим боеспособен отбор за Втора лига. Към този момент цели не са ни поставяни, например да търсим промоция в елита. Искаме първо да се утвърдим във Втора лига, защото Марица от няколко сезона не беше играл на това ниво. Спомняте си, че отборът имаше един престой през 2017/2018 година и изпадна, а преди този сезон беше във втора дивизия десетина години по-рано. Тепърва всичко е ново, но целта ни е да направим добър колектив и отбор, а пък класирането само ще дойде.

-Имаше ли друг вариант освен Марица, друг отбор потърси ли те?
-Другият вариант беше да остана в Ботев Враца. Предпочетох обаче да се върна в родния ми отбор. Благодаря на хората във Враца, оставям много приятели в отбора и града. Радвам се, че ме разбраха и уважиха решението ми да се върна в Марица. Там, където направих първите си стъпки.

-Като казваш първи стъпки в Марица, спомняш ли си първите тренировки в отбора?
-Разбира се. Родителите ме доведоха на стадиона, бяха научили, че в Марица събират деца. Започнах при треньора Венко Мендизов, който за съжаление вече не е сред нас. Спомням си всичко – в коя съблекалня се събличахме като малки, къде тренирахме…

-Двадесет години по-късно пак си в Марица.
-Да, но вече в мъжката съблекалня. Не знам дали си спомняте, но преди години аз така и не играх за мъжкия отбор на Марица. Още в юношеска възраст преминах в школата на Левски. Така че сега ще довърша нещо, което не направих преди повече от 20 години в моя роден отбор.

-Следиш ли ситуацията в Левски?
-Как да не следя, там ми беше най-добрият период като футболист в България. Надявам се да се оправят, всичко да е наред. Да има човек, който да налива пари. Дали е истина, дали не е за този човек – Диксън… Не знам. Чета само по медиите. Кой какво си измисля, дали е така, или не – не знам детайли.

-За Диксън може да няма конкретни факти, но факт е, че Левски не е печелил титлата от 2009 година. Преди това ти беше част от отбора, който стана два пъти поред шампион. Какво се случи в следващите повече от 10 години?
-Случи се това, че се появи Лудогорец, който с последователна работа, организация, професионализъм и пари, се превърна в хегемон.

-За кого си на европейското първенство?
-За Франция категорично. Запалих се по техния национален отбор заради моя любим футболист Зинедин Зидан – още от неговото поколение съм им голям фен.

-Кой ще стане европейски шампион?
-Италианците са много силни. Макар че започнаха силно, но това не е гаранция, че така ще продължават. Вижте Германия какво направи преди няколко дни, а уж ги бяха отписали.

-Гледаш ли нашия национален отбор?
-От време на време…

-И какво виждаш?
-Трябва да се налагат млади момчета. Но ще трябва да мине време.

-Като гледаш отборите на сегашното европейско първенство, толкова ли са по-силни от нас?
-В момента са по-силни, това е истината. Няма как, трябва да мине време, но най-важното е, че трябва да се налагат младите момчета.

-Ти беше от едно от последното поколение, което игра в чужбина и то във водещо първенство, каквото е немската Бундеслига. После защо се получи тази пропаст?
-Не знам причината, не съм специалист. Може би е съвкупност от много неща – отдолу като не се развиват нещата няма как да се получи. Има кадърни млади момчета, но трябва да мине още време. Има и друго – играеш два мача и ти казват, че си звезда. След това два мача не играеш и ти казват, че за нищо не ставаш. Няма постоянство, няма търпение към младите. Но и те трябва да имат желание, хъс, да искат да се получи, а не с два удара към вратата и да са звезди…

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P