ЦСКА просто се надява… а преди сам печелеше титлите си

Стефан Ралчев
Следва дерби с Лудогорец и ако червените отново излязат със страх да не загубят, по-добре да не излизат на терена…

Няколко часа след двубоя между ЦСКА и Левски едва ли има смисъл да бъде анализирана играта на червените. Спирам се на тяхното представяне, защото те са отборът с шампионски амбиции и отборът, от когото се очакваше да играе футбол. Левски в този мач беше всичко, но не и боеспособен съперник. И както почти винаги става в историята, ЦСКА за пореден път вместо да излезе и да победи категорично вечния си противник, игра със страх и накрая не загуби само заради намесата на вратаря Бусато. Но това равенство категорично е с цената на загуба. И ако днес на Армията ръководители, треньори и футболисти, минавайки по алеята, се спотайват тихичко и си казват – добре, че не загубихме, точката също е нещо, по-добре да не говорят за шампионска титла. Всъщност, титлата е много далеч. Тепърва предстоят най-важните мачове от сезона, а ЦСКА с тази игра нищо добро не го чака.

Почти през целия сезон червените така и не изградиха стил и облик на игра. Не може да кажем на черното – бяло, отборът печели точки, натрупа хубави победи, доста от които изненадващи – особено като гост през есента. И това дали са с късмет, дали противникът е пропуснал сам срещу вратаря при 0:0 или е отменен гол… е много субективно. Във всеки двубой има десетки, дори стотици ситуации, така че не бива да се омаловажават победите на ЦСКА. Но и не бива да се подминава липсата на игра на отбора. И то не от мача с Черно море за купата, нито от вчера от дербито с Левски. Играта някак си не върви, не се създават голови положения, в защита нещата са меко казано зле, защото Амос Юга и Матай са бавни и тромави и изостават в почти всяка ситуация, въпреки привидно стряскащото си физическо превъзходство над останалите.

Крилата почти не работят, откъдето идва и липсата на създаване на опасности. Защитниците на Левски напълно обезличиха Назон, който се опитваше срещу няколко противника да получава топката, но не се получи. И при всички тези положения отборът на ЦСКА няма алтернативи. Губи се креативната халфова линия, която да измисли нещо различно, или пък бързите крила, които да създават опасности. Абсурдното срещу „сините“ бе дори, че футболистите на ЦСКА не опитаха далечен удар, нещо малко по-различно…

На какво се надява ЦСКА?! Точната дума в ЦСКА е НАДЯВА. Червените са първи освен заради своите победи, разбира се, и заради грешните стъпки на Лудогорец, които са повече от очакваното. И това на Армията трябва да го признаят. Както и другият безспорен факт, с който едва ли ще открия топлата вода – Лудогорец в момента разполага с най-слабия си отбор от всичките 11 години, в които е в елита! На практика разградчани могат да сбъркат в асболютно всеки мач. Видяхте срещу Спартак Варна за купата, преди това с Черно море, след това с Арда, да не говорим за двубоя с Пирин… Много мачове, в които всеки съперник може да открадне нещо от Лудогорец. Ето, само след няколко дни предстои мач с Локомотив София и въпреки че е в Разград, Лудогорец като нищо може да стъпи накриво… ЦСКА пак се НАДЯВА.

Може би именно в това се надяват в ЦСКА, съперниците на Лудогорец да им свършат работата. Само че авансът на „червените“ е изключително крехък и на практика всичко ще се сведе до прекия сблъсък с Лудогорец. А в тези мачове за съжаление на ЦСКА нещата не са негова полза. Лудогорец може и да е слаб, но за дербитата с ЦСКА винаги намира сили да печели… и го прави. Единствено червените може да се НАДЯВАТ, че в последните си две домакинства победиха Лудогорец, а п редстоящото дерби на 30 април е в столицата… Но никаква гаранция, че и този мач ще бъде спечелен.

Ще върна лентата няколко години назад, по-точно в последните две десетилетия за трите последни шампионски титли на ЦСКА. През сезон 2002/2003 отборът разби Левски през есента с 3:0, а през пролетта направи шампионско равенство 1:1. Другият основен съперник също бе победен с 1:0. През сезон 2004/2005 равен с Левски през есента 2:2 и победа с 1:0 през пролетта с гол на Христо Янев. През сезон 2007/08 победа с гол на Машадо през есента и равен през пролетта. А срещу Литекс – две равенства.

Какво искам да покажа с тази бърза справка?! И при трите шампионски титли ЦСКА не загуби от преките си конкуренти в челото и сам извоюва златните си медали. Със сигурност отборът е разчитал на грешни стъпки и на конкурентите, но както виждате, във всеки един от тези три сезона, червените не са се НАДЯВАЛИ да спасяват кожата с хиксове срещу основните конкуренти. Сега през този сезон обаче статистиката е доста неприятна за ЦСКА – загуба и равен срещу Левски, както и загуба от Лудогорец. Дотук 3 дербита и нито едно спечелено. Ясно е защо визирам мачовете с Лудогорец и Левски. Това са двубоите за червените – Лудогорец е пряк конкурент за първото място, а дербито с Левски е дербито с Левски и без значение в какво състояние са сините, дали са четвърти, десети или в Б група, този мач е важен за целия сезон на двата гранда. Може би за сините вчерашното дерби не бе от огромно значение, но за червените бе много важно и не бе спечелено. По-лошото е, че на практика дори не бяха направени опити да бъде спечелено…

Сега следващата и може би последна надежда за ЦСКА се явява предстоящото дерби с Лудогорец на 30 април. Феновете със сигурност се надяват никога повече да не се повтори играта на любимците им от мача с Левски. Излязат ли за пореден страхлив хикс с аргумента – ние водим с 2 точки и по-добре да не загубим, по-добре да не излизат на терена!

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P