Георги Чиликов за БР: Странно е Бургас да се слави с кръчми и концерти, а да няма отбор в елита! Искам да се гордеем със спорта

Стефан Ралчев
Георги Чиликов е един от най-популярните нападатели у нас в най-близкото минало, голмайстор на „А“ група през 2003 година с 22 гола. Играл за Черноморец, Нефтохимик, Левски, Насионал Мадейра, ЦСКА и други. Дълги години е треньор в Черноморец, Нефтохимик, селекционер в Левски, асистент в Лудогорец Разград, Иртиш, Берое, както и старши треньор на Арда. Отскоро се завърна начело на родния си Черноморец.

Ето какво каза Георги Чиликов специално за Букмейкър Рейтинги:

-Георги, направи крачката и пое Черноморец. Сблъска ли се с реалността?
-Реалността е такава, че Бургас има нужда от обединение. Ние на всяка цена трябва да се върнем там, където сме били. Меко казано е странно Бургас да няма няколко години отбор на професионално ниво. Това ме накара да пробваме, да дадем максимума от себе си и да видим какво ще се случи.

Българският букмейкър sesambg предлага високи коефициенти за всички български мачове

-За съжаление Бургас отстъпи освен при футбола и при останалите спортове…
-Така е и всички политици и бизнесмени, както и ние спортните хора трябва да се замислим за случващото се. Бургас е хубав град, но останал леко встрани от спорта. За мен лицето на един град трябва да е спортът, да се гордеем със спортистите, а не с ресторанти и кръчми, което за мен е странно и това трябва да се промени.

-Като футболист винаги си преследвал високи цели, каква цел си постави сега като треньор?
-Пред отбора, а и за себе си, казахме, че друга дума освен гонене на промоция – не съществува. Всеки трябва максимално да се раздава в това, което прави. Дали ще се получи или не – е друга тема. Аз гаранция не мога да дам, но мога да дам гаранция за максимална работа и себераздаване.

-Каква е мечтата ти?
-Мечтая си и както се казва – сън не ме хваща, да видя бургаски отбор в първа лига съвсем скоро. Това за мен е основната цела – без значение дали с мен, или без мен. Под някаква форма ще помагам и винаги ще помагам на Черноморец.

-И може би един път завинаги да се решат проблемите около стадионите, включително и този на Нефтохимик?
-Нефтохимик е някъде… това също е срамно. Затова на преден план сега пред мен е Черноморец. Но темата със стадионите е основен проблем за инвеститорите. Но по тази тема вече има хора, които трябва да седнат и да я решат. До момента всеки обвинява другия, всеки се съди с другия и стигнахме до там Бургас да се слави само с кръчми, концерти и фестивали, а аз предпочитам към тях да добавим и спорта.

-Как приеха футболистите в отбора целта, която им постави още в началото на сезона?
-Много добре. Имаме доста опитни момчета, някои от които с по над 200 мача. Те даже леко подценяват ситуацията, което повече ме притеснява от това дали се притесняват от високите цели, които си поставяме.

-Тъй като си играл на високо ниво, възможно ли е да изискваш повече от възможностите на футболистите?
-Има го това нещо, но по-добре така, отколкото да се отпускаме.

-Има ли таланти в Бургас, има ли момчета, които да опитате да развиете до мъжкия футбол?
-Ако промоцията с Черноморец е основната ми цел, генералната ми е школата. Истината е, че в последните години са останали много малко таланти в Бургас, а ги виждам по други отбори в страната. Това е най-болното, но за това сме си виновни ние. Аз се включвам в тренировките, помагам с каквото мога на школата, когато имам време. Трябва да направим е невъзможното, за да запазим младите и да им помогнем да се развиват нагоре.

-Как ще коментираш отпадането на Левски от Хамрун Спартанс?
-Има и такива мачове, разбира се. За съжаление рядко се случва, но го има и това в играта. Имало е да става. Късметът избяга на Левски в неподходящ момент, но истината е, че се направиха и някои груби грешки. Футболът понякога е мръсна игра и Левски го изпита на гърба си. Но това отпадане и един резултат нищо не означават. Генерално Левски изглежда добре… Въпросът е да не се отива в крайности, защото ние сме точно на крайните емоции. Има го този момент, рядко се случва, но е факт – случи се. Най-големият проблем е, че на хората не им се гледа българското първенство и искаха да гледат Левски още няколко мача в Европа. Но трябва да потраят още малко и да подкрепят тима, защото той е ясно, че отново ще играе в евротурнирите.

-Именно феновете заслужават добра оценка – напълниха Герена за пореден път.
-На феновете им трябва малко, виждам го и в Бургас. Малко им трябва да се запали искрата и са зажаднели за футбол и любимия си отбор. Виждам се и говоря с мои бивши колеги, с фенове – всички помагаме, плащаме си билети или пък мои приятели пътуват от Бургас, за да подкрепят отбора. Всеки прави, колкото е по силите му.

-Допреди години се присмивахме на съперници от Люксембург и Малта, а сега за съжаление тези страни ни изравниха, а и съдейки по резултатите, вероятно ни задминават в развитието си?
-Ние много обичаме да се присмиваме, но отстрани е много лесно. Но тези хора вкараха италиански треньори, използват чужди методики и се развиват.

-Изненада ли те трудността, която изпита ЦСКА срещу ирландския си противник?
-По-скоро не, защото тези отбори, дори и да имат по-малко качества, показват огромна агресия. Каквато нашите отбори не демонстрират. Ако играе така срещу Базел, ЦСКА ще има проблеми.

-За финал, би ли коментирал назначението на новия национален селекционер Младен Кръстаич?
-Не знам на каква база се избира националният селекционер. Питайте ръководителите. На база на резултати, визитка или нещо друго? Аз не виждам резултати и визитка. Но те трябва да обяснят на каква база правят избора си за национален селекционер. Сигурно е много добър специалист, не знам…

-По-скоро въпросът ми е свързан с назначението на чужденец.
-Аз досега не съм видял чуждестранен треньор да е направил нещо уау в България. Напротив, българските треньори ги побеждават в директните двубои. Не виждам чужденците да са но-добри от нашите, но това е мое мнение. Има много добри български треньори. Не сме топ – това е ясно, но не сме по-лоши от тези, които идват…

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P