30 години след Марадона Неапол отново е магически

Мартин Георгиев
Италия в момента е изцяло светлосиня…

Kvaradona

В света на футбола е имало и продължава да има много грандове и велики тимове – Реал Мадрид, Манчестър Юнайтед, Аякс, Байерн Мюнхен… Но на много малко места са стъпвали Богове, които собственоръчно са издигали даден отбор до ниво на футболен и културен феномен. Именно такова магическо място е Неапол, където „Златното момче“ Диего Армандо Марадона прекара голяма част от клубната си кариера. 30 години след последното докосване на Марадона в светлосинята фланелка и 2 години след кончината му, в Неапол отново се усеща вкуса на футболната магия.

Годината на магията в Неапол

3 десетилетия по-късно в Неапол започва нещо, което е наистина специално. „Партенопеите“ не са изобщо класически футболен гранд – тимът има само 2 титли в Серия А и то именно по времето на Марадона. Но веднъж на няколко години в един такъв тим, който просто носи мириса на чистия, романтичния футбол, се случва нещо магическо – Лестър при Раниери, Спортинг при Аморим, Абърдийн при Сър Алекс… Сега е ред на Наполи при Лучано Спалети.

Възход и падение на апенините

Спалети има далеч от впечатляваща треньорска визитка. Главно преминал през отбори като Емполи, Сампдория и Удинезе, гологлавият мениджър най-накрая получава шанс да оглави Рома, като периодът му при „римските вълци“ е най-успешният му в кариерата – той печели в 2 поредни години Купата на Италия и приза за мениджър на годината в Серия А. След горе-долу успешен период в Зенит, той отново се връща в Италия начело на Рома, а в последствие поема и Интер. След „нерадзурите“ той 2 години е без работа, което е атестат, че завръщането му в италианския футбол не бе най-успешното. През 2021-ва година той наследи Дженаро Гатузо в Наполи и завърши на 3-то място в лигата. Преди сезон 2022/2023 едва ли някой е очаквал, че точно Спалети ще води „най-горещия“ тим в света на футбола в момента.

Тежко лято и прогнози за кошмарен сезон

В Наполи определено Марадона е най-голямата футболна икона, но няколко футболисти се доближават възможно най-близо до гениалния аржентинец. Това са Дрис Мертенс, който е най-резултатният футболист в историята на „партенопеите“ и Лоренцо Инсинье, който беше капитанът, сърцето и душата на светлосините. И двамата напуснаха Неапол през лятото и продължиха кариерата си другаде. Към напускащите се присъединиха и други играчи от ядрото на тима в близките години – Кулибали, Руиз, Милик, Оспина и Малкюи. Всичко това предшестваше кошмар за Спалети, който трябваше да гради изцяло нов отбор, а и безспорно на пръв поглед най-добрите си играчи. През лято 2022-ра обаче се случи нещо, което според мен тотално смени облика на неаполитанци.

Кварадона или кога ще ги стигнем грузинците…

В Наполи пристигна един бързак от Динамо Батуми, който само преди няколко месеца развинти българските псевдонационали на стадиона в Разград – Квича Кваратскелия. В една от най-добрите сделки в модерната история на футбола грузинецът смени обстановката и тотално промени начинът, по който Наполи играеше – за само 10 милиона евро. За само 16 мача Кваратскелия има 8 гола и 10 асистенции и вече е наричан неиронично от футболните фенове с прозвището Кварадона. Тук идва въпросът защо грузинците изкарват такъв генерационен футболист, а ние се радваме на това, че Илия Груев младши е записал няколко минутки в средняка Вердер, сякаш виждаме второто пришествие на Красимир Балъков. Хората работят, докато ние си пием питиетата в Бояна…

Зоро от Нигерия и другите фактори

Не на последно място слагам и феномена Виктор Осимен, който носи „маската на Зоро“ и ниже гол след гол през този сезон – 7 гола в 8 мача в Серия А и хеттрик в последния кръг срещу Сасуоло. Освен това поддържаща роля в състава на Спалети имат и защитниците Ким и Руи, капитанът Ди Лоренцо и нападателите Симеоне, Распадори и Лосано.

Магията в Неапол е истинска…

Наполи е в серия от 27 мача без загуба, 13 поредни победи във всички турнири, 5 от 5 в Шампионската лига срещу грандове като Аякс, Ливърпул и Рейнджърс и +21 голова разлика от 12 мача в Серия А, със само 2 равенства от началото на сезона. Нападението на Наполи е вкарало 50 гола в 17 мача през сезона и е 5 точки пред Милан в надпреварата за Скудетото. Подобна форма може би е била оправдана за тимове като Ювентус, Интер и Милан в местната лига, но за Наполи това е по-скоро историческо постижение.

А футболната история на град Неапол е изключително богата. В целият град витае духа на може би най-магическият футболист играл някога на тази летяща скала в необятната ни вселена. 30 години след „Златното момче“ едни други момчета могат да гравират имената със златни букви в столицата на региона Кампания.

Етимологията на името на региона идва от римските думи за „плодородна провинция“. Реколта 2022 на Спалети е наистина специална и може да остане завинаги в историята на италианския футбол. Дали това ще стане? Не знам, но магическата приказка продължава… Аз лично искам да видя щастлив край.

Все още имаш въпроси? Попитай нашите експерти!
Коментари
Следвай експерт
Последвай автор

Успешно последвахте автора. Ще получавате известия за неговите прогнози на регистрирания ви e-mail.

Успешно последвахте този експерт. Ще получавате известия за неговите прогнози на електронната поща, с която сте се регистрирали в "БР".

Последвай автор
Следвай експерт

Това значи, че повече няма да получавате известия за публикации от този автор по e-mail

Няма да получавате известия за нови прогнози от този експерт.

За съжаление «» не е подходящ за играчи от България.
Препоръчваме ви
който предлага по-добри възможности. Пренасочваме Ви сега...
Вход / Регистрация
P